Wednesday, April 8, 2020

:: Hello ::

Hai korang..so, canner korang punye PKP?!.. okayh ke idok??..jangan ada yang degil pi balik kampung la, pi berjalan2 la nyeah..with urusan xpe..jangan saje2 je nak keluar dengan alasan boring duk umah..call polis suh rembat korang baru tau..degil tuh kadang2 kene simpan jugak sikit untuk time2 crucial macam skang nie..
Nasi lemak for lunch till dinner..haks..nasi lemak tapi xde timun rasa xlengkapnye lahai..ada kisah disebalik nasi lemak nie..dah siap masak semua, nak ceduk nasi, bukak2, elok cantik duduknye dengan air santan, masih lagi nampak dengan jelas halia, bawang merah, bawang putih duk berenang2 dalam air santan..puncanye sebab terlupa nak tekan rice cooker..deyyuummmmm!!!..

Kalau kite la kan, kalau orang tanye xboring ke duk umah..honestly kite akan jawab, “sumpah xboring”..xcaya???..silalah percaya..mungkin kalau PKP nie jadi masa kite muda, masa belum kawen lagi, masa tengah “panjang langkah”, of course la jawapan kite akan opposite dari jawapan yang kite bagi skang..tah la, bila dah kawen, some more dah ada anak 3 nie, memang rumah adalah tempat yang paling2 selesa walaupun xberapa nak berkemas sangat..wakakakakakkaa..
lauk2 kampung je..

Kite skang nie lagi suka duk rumah..nak keluar tuh rasa macam malas ya amat2..dah lama dah sebenarnye perasaan cenggitu wujud..sejak kite ada anak 2..since anak 2 lagi la malas cheq nak kluaq hampa oiii..anak soghang okayh lagi, seghonok lagi..mai anak no 2, perasaan maleh nak kluaq timbui sikit2..and masa pregnantkan anak no 3, memang dah start malas dah nak keluar..sebab masa pregnant anak no 3 kan aura dia lain macam u’olls..bukan aura ke 19 hokeyh, xmain la aura ke 19..terus pulun aura white, aura kasih, aura ape ra segala la..benci betul kite dengan aura ke 19 nie..🤬..weekend byk duk rumah je..hasben kite la yang bawak derang jalan kadang..kelas taekwondo qisya pun dah lama sangat dah kite xpegi..malas gile nak bergerak..dengan sakit pinggang, dengan perut besar, dengan xlarat nak bawak badan sebab dah gemok, dengan ehhh, macam2 lagi la..kalau kite ikut gie kelas taekwondo qisya pun sebab kebetulan on that day kite ada check up kat hospital or ada tempat yang nak dituju..itupun kite duduk je dalam kete berbaring2-an melayan cd cite katun anak2 sambil menunggu qisya habis taekwondo..nak keluar dari kereta pun malas..kau ghaseee???..hiks..masa pregnant anak no 3, kalau keluar kan (of course la with urusan), contoh macam nak carik baju sekolah qisya..sakit pinggang, sakit kaki, perut lenguh, ehhh serba xkene lah semua..nak duduk xde kerusi pulak..last2 kite main duduk je kat satu sudut yang xramai org..time tuh memang xpikir ape dah janji dapat duduk..malu memang langsung2 dah xde dalam kamus hidup kita..kite perasan dari jauh ada guard perempuan nie duk usha2..masa tuh mungkin xperasan perut kite..dari jauh mungkin dia nampak panda betina tengak bersantai2..hahahahahaa..bila dia lalu depan kite, kite perasan yang mulut dia macam nak berkata2..tapi bile die nampak perut kite kemain memboyot ke depan, terus guard tuh telan balik kata2 dia tanpa sempat nak bukak mulut dan terus berlalu pergi..mesti dalam hati dia berkata, “nasib baik panda betina nie bunting”..wakakakkakakakaa..
Dinner..ala2 western la pulek,.

So bila dah bersalin and dalam pantang lagi la xkeluar pegi mana2 kan..ada la sekali..itupun kite keluar sebab ikut hasben kite pegi outstation kat bentong..dia ada bengkel kat situ..so kire outstation la jugek kan..hasben kite bukan bukak bengkel kete mahupun bengkel motor tau u’olls..kang takut ada yang duk ingat betul2 hasben kite ada “bengkel” kat bentong..bengkel berkaitan kerja ye..kihkihkih..lepas habis 2 bulan maternity leave, keje 9hari, sambung pulak PKP sampai la skang nie..in a way, kite nie consider berpantang selama 3 bulan la..silap2 lebih u’olls..i have a strong feelingssss yang PKP nie akan disambung lagi..silap2 sambung sampai raya..rasanye la..mana la tau kan nak ikut cara “PKP” China..jom la kite doakan yg terbaik buat negara kite..semoga terputusnya rangkaian covid19..
Air viral dalgona.ini bukan untuk kite okayh..untuk hasben kite..kite mana la minum neskepe2 nie..boleh kate setiap hari jugak la kite buat utk hasben kite...

So ya..i will survive during this PKP..hahaha..masa PKP nie xtau nak buat ape kan..so habis kite “geledah” dapur kite..re-arranged balik barang2, re-organized balik tempat duduknye barang2, kemas bilik stor, kemas stock2 barang dapur..banyak gile tumbler, shaker, bekas2 tipuware, segala kaca2 tah pape, kite buang..cuci semua kabinet dapur, kemas dalam bilik stor..buang segala sampah sarap..cuci segala ape yang boleh cuci..punye la kite “take times” dalam pencucian dapur dan juga bilik stor, kite amek masa 4-5 hari nak settle-kan semua..hahahhaha..biasalah kalau ada anak2 kecik dan jugak baby kan..sangat mustahil la untuk kite nak concentrate buat keje..kang datang sorang nak orange, datang sorang nak nugget, datang sorang mengamuk nak susu pastu nak tido..hurmmm..ada hikmah la PKP nie..salah satunye boleh kemas2..salah duanye kite baru teringat/perasan yang kite ada set pinggan mangkuk ikea yang kite beli dah bertahun2 lamanye..set sudu, garpu, pisau ikea yg berlambak2..pastu tah ape mak nenek tah yang kite beli kat ikea..terus kite bukak semua tuh and guna..takut pulak kene hisab kat “sana” nanti..teruk betul perangai kan sampai terlupa ada semua benda alah tuh..hish..salah tiganye, kite kerap masak compared to sebelum2 nie..tapi ada jugak certain2 time kite order makanan kat grab food or food panda..selalunye order bila kite nak settle kan hal2 rumah..contoh, nak lipat kain, kemas dapur, kemas rumah and etc..kite memang xmasak sebab kalau kite masak hari tuh, memang xsettle la kain2 kite and kerja2 rumah yg lain..kite kalau lipat baju, pakej dengan menggosok sekali baru lipat..so bila dah start masak, lepas habis masak plus makan, memang xkan usik dah la baju2..sebab dah letih..pikir nak melunjur kaki je..
Bihun soto..ehh kite masak tau..terliur ke idok??..hahahaa..

So lepas settled kemas stor, kemas dapur, terus tenang dan nyaman permandangan..hehehe..siap kite bagi hasben kite satu shelve untuk dia letak barang2 dia kat dia punye bilik ofis..belanja!!..hiks..lapang terus bilik stor..alih2, hasben kite cakap, “haaa nie dah ada ruangan nie, boleh la letak freezer yang u nak tuh”..haaaa what, say again..i beg your pardon?..pardon me?”..wahahahahaha..sekali hasben kite offer chest freezer la kan u’olls..yeayyyyy!!!..kite memang nak lama dah..tapi lama jugak la kite xde menyebut pasal chest freezer..ehhh lama dah la..setahun dua ada kut..tuh yang kite terkejut bila hasben kite mentioned pasal chest freezer..alih2 hasben kite offer.. “nak x?”..ehh nak laaaaa..*wink wink”..so skang nie chest freezer dah sampai..kan semua di hujung jari je u’olls..tekan2 je, nanti sampai terus depan rumah..bagus hasben kite..kire ape yang kite cakap dia take note, dia aware and dia alert..so lepas nie kite nak sebut jam fitness Garmin la..sebut sekali dengan model ape..untung2 masa birthday 17/11 nanti dapat serprise jam Garmin..hahahahaha..bulan 11 adalah bulan kopak untuk hasben kite..2 orang kesayangan dia punye birthday..kite 17/11, qisya 7/11..kite pun kopak gak sebab birthday hasben kite pun bulan 11..tapi kopak kite kat sorang je..hasben kite kopak kat 2 orang..hahahahah..

Alaaa, kecik je chest freezer tuh..110L ke berapa tah..gitu2 range yang hasben kite beli..dia nak beli lagi besau tapi kite xnak..nak kecik je sebab bukannye nak sumbat banyak2 pun..kite nak chest freezer sebab freezer kat fridge kite kadang xmuat nak sumbat makanan2 frozen yang lain..

Cepat gile sampai chest freezer nie..2hari dah sampai..beli kat shopee je..kite suruh hasben kite baca review dulu sebelum purchase.. takut dapat seller yang teruk, lagi la susah..dibuatnye freezer dtg duk kemek sana sini..bende bukan serat dua harganye..berapa harga tuh sumpah kite xtau sebab hasben kite yang belanja..so bile dia nak belanja, kite serahkan semua kat dia untuk mencarik..kite cuma bagitau nak berapa liter je..jangan la pulak nanti ada yang menjoyah nak tau jugak harga berapa..mana la tau buat2 tanye kat hasben kite, “rasa2 berapa nyeah harga chest freezer skang?”..alah macam xbiasa kan..kate pun bende melibatkan duit..mesti la selagi xtau berapa harga selagi tuh hati xtenang..dok gitu???..😏
Lauk malas..hahahaha..

So skang nie freezer kat fridge kite dah kosong..yang ada cuma segala ikan ayam sotong dan juga eskrem..yang lain semua dah transfer dekat chest freezer..hehehe..terima kasih ya Allah sebab menggerakkan hati suamiku..dapat la merasa ada chest freezer..😘..rezeki memang selalu xsalah alamat kan..kalau kite bersedekah dekat orang lain dengan hati yang ikhlas, akan ada ganjaran buat orang yang melakukan sedekah itu..itu janji Allah..sedekah xsemestinye sesama manusia je..kalau kite beli makanan kucing then bagi kucing makan pun dah dikira sebagai sedekah..dari duluuuuuu lagi sampai la sekarang nie, kite selalu ingatkan diri kite yang “dalam rezeki kite, ada rezeki orang lain”..xrugi pun kalau kite berkongsi rezeki..xjatuh miskin pun..yang penting ikhlas..and setiap kali bersedekah, jangan lupa tau untuk “hadiah” kan pahala sedekah tuh dekat sesiapa yang korang nak..kalau kite, of course la kite “hadiah”kan pahala tuh dekat hasben dan mak ayah kite..itu yang penting, jangan lupa mak ayah okayh..sebelum nak memberi dekat orang lain, beri dekat mak ayah kite dulu..lagi berkat duit kite dan lagi besar ganjaran yang Allah akan beri..insyaAllah..cumanye tuh la, kite xtau dengan cara rezeki yang macam mana Allah nak beri..xsemestinye dimurahkan rezeki dengan hanya dalam bentuk wang ringgit..rezeki tuh boleh jadi dalam pelbagai bentuk..mungkin dalam kes kite nie, rezeki kite dapat chest freezer la kut..😅..so ya, i rest my case!..tiber!!..hahahahahaha..

Disclaimer : gambar makanan xde kene-mengena dengan jalan cerita..saje je nak upload..sambil2 kan..kihkihkih..

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...