Wednesday, October 28, 2020

:: Pengalaman Buat Swab Test ::

 Minggu lepas, ehh minggu lepas nyeah..haaa ye la kut..masa 1st day KL, Selangor kene PKPB, ofis kite ada buat swab test untuk staff..bukan semua la tapi yang mana nak kut..tah la kite pun xtau..sebab yang kite tau, department kite kene buat swab test..of course la atas tuntutan kerja..

Memula tau kene buat swab test, ya Allah, dia punye nervous, dah macam nervous nak beranak..hahahaha..takut semua ada..ye la, bile dah dimomokkan dengan cerita2 pasal “sakitnye” buat swab test, plus tengok pulak reaction muka orang2 yang buat swab test yang tersangatlah perit, mana la x takut kan..

Bila dah sampai hari yang dinanti2, mulalah nak pikir alasan xnak buat..duk la canang yang swab test nie not compulsory la, yang compulsary hanya pekerja construction and security guard la..ehh macam2 la alasan dibuat semata nak ngelat..tapiiiiii x jalan jugak and memang xde choice..kene gak hadap sebab ofis dah arrange-d dengan pihak yang berkenaan datang ofis untuk buat swab test..hasben kite pulak duk kate, “alaaaa xsakit pun..macam kene gigit semut je”..pfftttt..gaya macam dia dah pernah merasa je buat swab test kan..pastu yang xtahan bila kate macam kene gigit semut..ape ingat kite nie nak sunat ke canner..wakakakakaa..

And lagi ayat hasben kite yang xleh blah, “alaaaa, u anggap je u orang nepal”..eeeiii, sakit pulak hati kite wak..reason dia cakap gitu selepas kisah perbualan kami pasal “Covid19 swab test only mandatory for foreign staffs in red zone”..grrrrrr!!..

 
Masing2 akan diberi swab test kit nie..

Masa nak beratur tuh gila nervous..bertolak2 masing2 suruh ke depan ke depan..kite memang xtengok langsung orang2 depan kite buat swab test..kite xnak reaction derang effect perasaan kite yang tengah gemuruh masa tuh..hahahahha..bila sampai je turn kite, adehhh, seriau je rasa..nak lari xleh dah so redah yolah tadah hidung dengan tekak..hehehe..

memula dia swab dalam hidung dulu then baru tekak..
 

Okayh, menjawab soalan whether sakit ataupun tidak buat swab test, to be honest, jawapannye adalahhhh, xsakit pun sebenarnye..it took only few seconds je pun..xlama kan..xsakit tapi ada pedih and xselesa sikit je especially part swab kat hidung..on top of that, keluar gak la air mata..hehehe..but seriously xsakit..dia ibarat rasa macam korang amek cotton bud pastu korang cucuk dalam hidung korang yang paling atas..rasa pedih je kan..haaa gitu la lebih kurang rasa pedih tuh..

Swab kat tekak pulak, bukannye derang swab sampai ke anak tekak..derang cuma swab kat lelangit yang paling hujung sebelum anak tekak..so memang xkan rasa sakit pun..pedih pun xrasa..

So kesimpulannye, jangan mudah terpengaruh sangat dengan kata2 orang..tapi tuh la, lain orang lain la experience kut..mungkin jugak depends pada orang yang buat swab test masing2 kan..kang kalau kite cakap xsakit kang, ada yang dah pernah buat swab test nie cakap dia buat sakit..tah la, tapi ikut experience kite, alhamdulillah syukur xsakit..kire kalau nak kene buat lagi swab test, insyaAllah xtakut dah..

Kite buat swab test pukul 1lebih tengahari..pukul 2 la senang cite..the next day pukul 7pagi dah dapat text kate result dah keluar..sampai2 je ofis, terus check email, alhamdulillah the result is “Not Detected”..sebenarnye, bagus jugak kite buat swab test nie sebenarnye..since kat ofis kite dah ada 1 kes positive covid kan, so better la kite buat..

3 comments:

  1. samala ngan nieyl kak...
    klu tgk org buat tu..seram...
    tapi pd nieyl depends pada nurse yg buat tu kot..hehehe

    ReplyDelete
  2. ngeri tgk..
    Ian pernah kena 2 kali swab hidung tu, memang mengalir gak la air mata dia.

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah not detected, pengalaman berharga betul tu.. huhu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...