Monday, November 23, 2020

:: Merayau Je Keje Dia ::

 Sape yang merayau??..anak bujang kite yang bongsu tuh ler..

Makin meningkat bulan nie makin makin peel dia..bulan nie genap 10bulan dah dia..cepat betul masa berlalu kan..lagi 2 bulan dah nak setahun dah..nasib baik la mommy pun dah kurus sikit..ehhh, terselit pulak..tiber!!..huahuahua..

Irfan nie dia jenis lasak yang bahaya..bahaya sebab mulut dia xbising tapi pergerakan dia amat lincah dan laju ye..hahahaha..kadang kakak dia la selalu tenangkan dia kalau dia macam melasak2.. “ifan relax ifan relax”..kakak dia sebenarnye takut kite marah adik dia..itu yang beria duk “relax relax” kan adik dia xsudah2..kite pun xde nak marah mana haih si baby kecik kite tuh..bukannye dia tau mende pun..

Baru 10bulan tapi boleh tahan peel ifan nie..boleh tahan garang dia hokeyh..nak2 kalau amek bende yang dia tengah pegang..itu jammmm, memang dia akan hamuk kat orang yang amek barang kat tangan dia..selagi xdapat balik, selagi tuh la dia duk nangis, duk jerit..pastu bila dah dpt barang tuh, dicampakkannye..hurmmm..kadang, even dah tido pun, bila nak amek barang kat genggaman tangan dia, dia boleh bangun mengamuk nak amek balik barang tuh..bila dah bagi, sambung tido balik...anak oiii anak..

Kakak tengah memerut dalam toilet..dia merangkak sampai la ke depan toilet..bila panggil, dia pandang and bagi senyuman je kat kite..bertuah punya anak..
Kite duk perhati je awak dari jauh tau..time nie dia duk gelak2 lagi sebab kakak duk main chak chak dengan dia..

Within a split second, badan dia dah separuh toilet..itu pun sebab kite dengar qisya duk jerit, “ifan, gooooo!..leave me alone!”..wakakakakakaka..kan kakak dah kate leave me alone..

Ifan ifan..
 
Gigi bawah dah tumbuh dah..sejak dua menjak boleh sedut air dari tumbler kakak dia, kemain lagi dia asyik duk menyedut je air masak..last month pegi cucuk ifan 9bulan..doctor dah ckp dah..next appointment berat kene naik at least 500gram..sebab berat dia time timbang masa tuh xturun xnaik..8kg lebih sikit je kut..yang naik hanyalah tinggi dia je..hahahaha..since then, memang kite suap dia bubur nasik je..sebelum nie bukan la xbuat bubur utk dia..buat je..tapi tah la, sebelum nie ifan xberapa nak makan sangat..susu pun xberapa nak minum..lately nie je yang tetibe dia berselera nak makan..pastu susu pulak xcukup dah kene tambah 1oz dari biasa..alhamdulillah..xde la risau sangat nak jumpa doctor bila next appointment..hopefully naik la kan..ngeeeee..ifan paling slim la antara kakak dengan abang dia..kakak dengan abang sejenis hantap badan..ifan selim melim je..nak buat cemana, gen mommy kan..ehhh, hahahaha..
 
Mengutip tuh xyah cite la..memang kehebatan dia..pffttt!!..hari2 kene vacuum rumah..tapi bila dah vacuum pun, tetap jugak dia jumpa tah mende2 tah..nampak jeeeeee tau..tau2 je mulut tuh dah mengunyah2 dah..kalau dulu dia redha je mulut kene korek..skang nie, dah pandai nak melarikan diri bila nampak kite nak gie ke dia utk korek ape yang ada dalam mulut..eeeiii, geram je..
 
 Rambut si ipanzuzuzu nie pun lain dari kakak and abang dia..kakak dengan abang dia ikut rambut kite..nipis, lurus, halus dan lembut..wahh, claim rambut sendiri lembut nampak..betul la lembut..xde la jenis rambut yang keras kejung macam berus dawai..rambut ifan ikut rambut apaknye..jenis kinting2..
berpintal2 rambut ipanzuzuzuzu haaaa..
pintal pun pintal la ye ifan..tetap comelllll di mata mommy..

Si rambut kinting nie pun boleh tahan kuat jelesnye..bila kakak/abang duk memeluk kite ke, baring dekat kite ke, dan2 dia yang tah mana merayapnye, akan datang kat kite pastu mengepak2 tangan suruh angkat..kalau kite xangkat dia, tengok la dia duk bebel2 xbenti..bila dah angkat dia, dia tolak2 kakak/abang ke tepi..kalau kakak/abang x ketepi, haaaa itu jam, jaga baik la..memang dia tarik2 rambut la, dia lepuk2 muka la..

Now dah boleh berjalan dah..walaupun xluas perjalanan ifan, jalan pun masih gegek2 dah macam gaya pak maun menari, but sokayh mai boi..prektis mek perfek..hahahaa..eehhh, tiber pulak rindu kat si rambut pintal lesung pipit nan sebelah nie..

2 comments:

  1. ehehe tunggu sikit masa lagi mama main aci ligan la dgn dia pulak..

    ReplyDelete
  2. Halah.. halah... comelnya irfan... sama nama anak kakmim yg kedua... hihi

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...