Thursday, June 21, 2018

:: Ketepi Ketepi ::

Gergasi sudah kembali!!!..hahahaha..dah lama rasenye xupdate blog..before that, Selamat Hari Raya Maaf Zahir Dan Batin korang..haaa nie kak atul nak nasihat sikit dekat perosak2 bahasa nie..tolong la kalau nak wish or post Selamat Hari Raya tuh jangan nak malas sangat..contoh macam Mat Ri Ye..pastu SHRMZDB..pastu ade org post bahasa2 dak2 wechat wish Selamat Hari Raya..berbulu je kak atul raya baca..please lah!!!..

Ehhh, baru je mintak maaf..alih2 meroyan balik..kihkihkih..

Ade yang masih bercuti ke?..kite dah start keje dah selasa lepas..cuti lama2 bukan pegi memana pun..serious korang kite xde pegi mana2 pun..first day raya pegi rumah mak hasben kite, duduk kejap dalam setengah jam sejam, then bergerak pegi rumah mak kite yang terchenta pulak..lepak seround 3 4 jam, then beransur balik rumah sendiri..macam tahun2 sebelum nie, lepas beraya rumah mak kite, kite dengan family kecik kite akan pegi melawat mana2 mall yang ade dekat KL nie (hahaahahhahaa..weh, korang hado first day raya pegi mall..mencabar x activity raya kami sekeluarga..kihkihkih)..tapi tahun nie terus balik rumah je..condition kaki hasben kite tidak mengizinkan untuk berjalan2..sadis betul cite raya kite tau..

Sebelum2 nie raya kedua kite dengan family kite akan balik kampung..tengok la turn kampung mana..it’s either perak or pahang..selalu raya kedua la baru boleh merasa “perjalanan jauh tak kurasa, kerna hatiku melonjak sama, ingin berjumpa sanak saudara, yang selalu bermain di mata”..gitteewwww!!..wakakakakaka.. tahun nie giliran balik perak..tapi kite dengan hasben kite x balik..walaupun hasben kite bagi izin kite ikut mak abah kite, tapi xkan la kite nak tinggalkan hasben kite sensorang kat rumah kan..kesian die..

Maka mereput la kami 3 beranak dekat rumah masa cuti raya..aik, kenapa 3 beranak?..bukan 4 beranak?..sebab lagi 1 beranak dah ikut atok dengan nenek balik perak..yang mana friend dengan kite dekat FB or IG, mesti dah dapat agak dah sape 1 beranak yang kite maksudkan tuh..huahuahua..sape lagi..bobot ler..anak bujang kite tuh..geram betul..balik rumah mommy daddy sehari je..selebihnye rumah nenek atok..raya pun xbalik u’olls..sampai ke hari nie la x balik2..goshhh!!!..budak itu memang tau..

First day raya pun bobot xde okayh dengan kite..die xnak balik rumah..die tido rumah mak kite..kite pulak yang kene pegi jumpa die, bawak baju melayu, sampin die segala bagai..haish!..

Nie haaaa budak 1 beranak tuh..awak bile nak balik awak..mommy rinduuuu!!..

Haih, bobot bobot..xtau dah nak buat cemana dah..nenek pun dah pasrah dah..penah je paksa die balik rumah..dah sampai rumah dah pun..sudahnye nenek kol suruh hantar bobot kat rumah nenek..instinct nenek kuat sgt tau.. sebabnye, nenek dapat rase yang bobot menangis xberhenti..sejam sampai rumah, sejam la die mengamuk menjerit suruh hantar die pegi rumah nenek.."mmy, jom ar mah nek (mommy, jom la rumah nenek)", itu je la ayat die tau sepanjang mengamuk..dah masuk kete, dah otw nak ke rumah nenek, baru diam, baru boleh bertenang..otw nak hantar die, kite tanye, “kenapa bobot nak pegi rumah nenek?”..nak tau x die jawab ape?.. “shian nek rang (kesian nenek sorang)”..xtau nak sentap ke nak marah ke nak gelak ke..mix feelings betul..pfttt!!!..

Dalam pada xbalik rumah, dalam pada xberaya dengan mommy daddy, duit raya dah collect dekat2 800hengget..alhamdulillah rezeki anak2..nasib baik duit raya yang dpt dekat rumah mak hasben kite dengan rumah mak kite je dah cover duit raya untuk sebulan raya..so xterasa la sangat sebab xpegi beraya tahun nie..kihkihkih.. semua duk “nah, ini untuk bobot”..huntung betul budak kecik tuh..tuan punye badan xde tapi tetap jugak dapat duit raya..qisya pun dapat amount sama tapi qisya lain cite la sebab die memang ade kat tempat kejadian..nie yang xde kat tempat kejadian nie..mommy pulak yang tolong collect duit die..haishhh..

Qisya pulak die memang nak mommy die je.."nak sleep with mommy" katenye..mana xnye..sampai sekarang tido berkepit, berpeluk lagi dengan kite..bile kite suruh die tido jauh sikit dari kite, dah sentap dah semek tuh..menangis plak dah..hurmmm..kite masih lagi tido hujung2 katil walaupun 2 katil queen dah bercantum..kadang kalau sempit sangat, kite lari tido sebelah hasben kite..sekaliiiiii, ehh, asal xleh bergerak nie...rupenye dah kene "sendal" dengan qisya...huahuahua..adehhh..dah ade bilik sendiri pun xnak tido situ..penat je mommy deco..daddy dah berhabis duit sebab beli barang2 deco bilik qisya tau..kenapa kenapa kenapa xnak tido dalam tuh..huwaaaaaaa..

Raya ketiga xtau nak pegi mana..kite berdua je dating dengan qisya..pegi One Utama je u’olls..sedih kan..masuk toys r us..qisya nak beli toy..plan asalnye nak guna duit raya qisya la..dah tuh, duit raya banyak kan..sekali bile nak bayar macam xsampai hati pulak nak guna..sudahnye guna duit raya kite yang hasben kite bagi..huwaaaaaaa, sobsssss..tapi lepas tuh dapat la cover balik duit yang kite guna untuk beli toys qisya..mihmihmih..

Memang xde toys lain yang die nampak..asal masuk toys r us, memang pony sesaje..sampaikan kakak dengan abang ipar kite siap cakap, “asal nampak pony teringat qisya”..dapat la qisya baju pony sehelai..pak lang die belikan..kemain suka die..

Tah la..kite memang dari dulu xpenah usik duit raya anak2..xterpikir nak guna pun..lagipun few days after raya, hasben kite akan masukkan duit raya anak2 dalam bank terus..hasben kite lagi la memang xkan usik duit anak2 die..dari anak satu sampai la ke anak dua..alhamdulillah rezeki masih lagi ade and cukup untuk kami berbelanja..xyah pun nak pinjam duit raya anak2..kite kalau xcukup duit, kite xngendeng duit anak2, tapi kite ngendeng duit suami..muahahahahahhahaha..dah tuh, menumpang suami kan..ngendeng suami la..ehhh, huahuahua..kadang duit ade je tapi bile sejenis malas nak pegi bank untuk withdraw, gitu la kekdahnye..kihkihkih..kite kan xsuke pegang cash banyak2...cukup2 untuk berbelanja 5hari bekerja je..bile dah over spent, and malas nak ke bank, itu yang kite duk ngendeng suami tuh..wahahahaha..

Nah, belanja satu gambau satu family..

Aiii is soooo gemokkkkk!!!!!..sebab kurang bersenam masa bulan puasa..ehhh, awal2 puasa je bersenam, 2 minggu puasa macam xbersenam langsung2..hasben kite kate kalau lapau xyah beli burger, kunyah je "burger" dekat pinggang kite..huwaaaaaaaa..eleh cakap orang..xsedau badan die tuh pun dah naik..kunyah la "burger" dekat pinggang sendiri..lagi besau "patty burger"..hahahaha..

Skang nie kite tengah struggle teruk nak turunkan berat badan..dah la xlama lagi ade event fun run menanti..stamina dah kelaut..running buddy kite si ikhwan dah start berlari dah..jangan nanti mintak nyawa sudey..kihkihkih..

Xsabau nak tunggu hasben kite bukak simen kat kaki die..sedangkan kite xsabau, hasben kite berganda2 xsabau..and boleh pegi shoppinggggggg!!!..weeehuuuuu!!!..masa raya xde shopping ape pun..kite pikir nak shopping baju untuk anak2 je la..untuk kite mungkin hasben kite xkan belikan dah..sebab awal2 puasa die dah bagi duit untuk shopping baju kite..so kemungkinan besau kite akan dapat jelingan maut dari hasben kite kalau kite selit sekali baju kite untuk die bayau..kihkihkih..

Tapi tuh la..baju kite xkisah sangat..sebab duit dah dapat kan..haks..kite cume berharap "proposal" untuk purse raya diluluskan oleh kite punye "minister of finance"..wahahaha..wristlet kite teruk gile kut tali die..

nampak x betapa teruknye tali wristlet kite..sampai dah terkeluau benang2 bulu2 tuh...berbulu je mata kite tengok..

Lepas nie kite dah xnak dah beli wristlet coach..serik!..beli mahal2 tapi tengok la ape jadik dekat tali tuh..kawan kite yang pakai wristlet coach pun kene bende yang sama..kadang malu nak pakai sebab teruk benau talinye..hahahaha..xtau nak buat cemana dah dengan tali tuh..so lepas nie memang no more wristlet dah..kite akan kembali kepada purse..tapi dari gaya my "minister of finance", macam akan approve je..sebab die kate, "tunggu simen kaki i nie bukak dulu then kite pegi shopping"..kihkihkihkih..

Okayh la korang..caca-merba betul entry kite..mana yang terlintas, itu la cite yang keluau..wristlet punye cite keluau pun sebab ade depan mata..hiks..

1 comment:

  1. Alah..lah..lah ciannya dia. Sabar menunggu ye semoga simen dan kaki husband tu cepat dibuka.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...