Wednesday, May 30, 2018

:: Wajib! ::

 Bulan puasa nie kan, barang2 dapur rumah kite cepat betul habis..beras, telur, segala jenis bawang, sayur, ayam, ehh, segala2 la cepat habis..cer kalau bukan bulan puasa, sampai rosak2 semua tuh..sebab jarang masak kan..gitu la kekdahnye..
 
kurma tuh memang kite saje beli banyak..kurma sesaje dah dekat seratus setengah wehhhhh..tapi xpe la sebab memang akan makan and buat minum pun kan..so kalau beli banyak yang sampai seratus setengah die saje pun, xpe sebab kalau habis kene beli lain jugek (ayat penyejuk hati...haks)..ye dok?..and susu kotak pun kite akan borong..kite lagi prefer susu kotak kecik2 dari yang besar sebenarnye..lama sikit boleh simpan..expiry date pun lama..kalau kotak susu besau or kalau beli yang botol, once bukak paling max 4 hari tahan..se-eloknye minum sebelum 3 hari la..bile xminum lama, pastu dah xelok dah..sudahnye lobang sinki yang minum..xker rugi tuh..kalau tinggal sikit xpe lagi..kalau masih berbaki banyak..rugiiiiiiiii betul rasenye..

Kurma tuh kite beli banyak sebab everyday masa sahur kite akan blend susu + kurma..everyday wajib minum susu kurma..penah la sekali termissed xminum susu kurma sebab kurma dah habis..lain betul rase system badan sementara nak menunggu waktu berbuka..elok je lepas berbuka, kite terus keluar mencari kurma..ehh, of course la keluar lepas dah settled solat maghrib..kut2 la ade yang terdetik, "xsolat maghrib ke die nie terus keluar je"..kihkihkih..

nie kite pakai kurma safawi..selalu kurma wasem tapi masa tuh kurma wasem dh habis belum tambah stock lagi..kurma mariami tuh untuk makan masa berbuka..memang xakan digunakan untuk blend buat susu kurma sebab kite suka makan kurma mariami..kenyal2 sedap gitu..ngeeee..7bijik kurma kite akan rendam malam before tido..esoknye after sahur masa imsak baru kite minum..

bahan2 untuk nak blend susu kurma..kalau nak guna kurma safawi, dinasihatkan supaya tidak letak madu dengan byk..letak sikiiiiiiiiiiiittttt je..sebab kurma safawi itself memang dah manis..even kalau letak sesudu 2 madu dalam tuh kompom potong kaki punye..manis letingggggg..

selepas disatukan semua bahan2..kenapa 2?..because one for the husband and another one for the wife..hehehe..

maka kite "kahwin" kan mereka..huahuahuahua..xsia2 kite terpengaruh dengan wow shop masa admitted dekat hospital dulu..serious kite suka sgt personal blender sharp nie..

tadaaaaaaaaaaaa..siap sudah!..

And ade lagi satu bende wajib ade masa bulan puasa..penting sangattttt..penyelamat untuk lauk pauk sahur ku..untuk berbuka pun sama..hehehe..

nie haaa die..cili boh..ini kalau bukan bulan puasa pun wajib ade ini..xboleh kalau xde..sekali buat, buat banyak2..org kuat pedas kan..mana boleh buat then letak dalam botol kecik..xsampai seminggu dah boliao..hehehe..

Okayh dah itu saje cerita untuk hari nie..hehehe..

4 comments:

  1. wah homemade susu kurma...kita beli je..smlm minum time bebruka puasa..lama xbli susu kurma fav dr farm best

    ReplyDelete
  2. Kita macam berkenan la pula dengan blender tu..

    ReplyDelete
  3. wah..
    sama la ngan nieyl...
    seminggu sekali shopping..
    sebb barang byk habis... :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...