Tuesday, May 5, 2020

:: Masak ::

Before tuh, korang dah start keje ke?..kite masih lagi cuti sampai ke hari ini..esok dah keje dah..hurmmmm..dah kene suruh keje, so kejeeeee je la yeeee..hiks..noe mostly everyday kite masak..semalam je xmasak sebab nak mengukis..plan nak buat kuih makmur sebab feveret anak bujang kite..sekali adunan xjadi..durhaka resepi lagi kan durhaka..amek kau..pastu nak buat lagi sekali, ghee dah habis..kene tunggu hasben kite keluar stock-up groceries lagi then baru boleh buat..so semalam, sempat mengukis je..
Alhamdulillah..satu adunan dapat la satu balang besau nie..ikutkan dapat lebih..tapi banyak yang kene “kastam” dah..hahaha..balang nie kite buat utk rumah mak kite..insyaAllah hari nie buat kukis utk rumah kite pulak..

Nie lauk2 yang kite masak..alah, lauk biasa je korang..tapi mana la tau lan kut2 lauk2 simple nie boleh bagi korang idea nak masak untuk berbuka ke kan..krem otak gais mikir nak kene masak ape..bila tanye somi nak masak ape, nak makan ape, “xkisah ape2” yang dia jawab.. “isteri i kan masak apa pun sedap..i okayh je”..urghhh!!..jawapan xmembantu..i dont want pujian..i want ideaaaaaaa..
 Asam pedas ikan jenahak xcukup sifat..kenapa xcukup sifat?..sebab xcukup bahan2..time2 gini jangan nak expect la complete bahan2..guna mana yang ada je..janji ada rasa asam pedas..hehehe..
 Samosa daging..nasib baik la ada food processor..dapat la daging jadi minced beef..kite xsuka letak ayam..mesti nak kene daging..murtabak pun kene daging, makan kebab pun kene daging..ehh kire yqnb seangkatan tuh memang kene daging la..

Inilah intinye..nak buat karipap xde kekuatan lagi..so kite buat samosa je la..buat banyak pastu bagi mak kite sikit..
 kentang goreng cili api..masa nie mmg xtau nak masak ape dah..janji ado..skang nie ape je yang kite masak untuk berbuka, kite akan masak lebih untuk makan masa sahur..senang keje sis..bangun sahur panaskan je semua lauk2..alah, takat beberapa jam je simpan lauknye pun..janji habis time sahur..jenis yang simpan lauk duk ulang2 itu je panaskan simpan panaskan simpan sampai seminggu tuh yang kite xlalu nak makan..kirenye kalau masak berlada, dari elok merah, sampai bertukar kaler hitam sebab asyik duk keluar masuk microwave dengan peti ais..
Ikan kerisi masak tauchu..feveret sis nie..nak2 kalau letak cili hijau nie dengan timun..perghhhh memang xpandang yang lain dah..pastu ikan kerisi masak sambal..perghhhh!!..sodap..
Tauhu goreng sumbat daging..suka2 je tau..hahaha..tauhu nie dah lama dalam peti ais..ehhh, masih elok lagi hokeyh..so sebelum expired, moh le kite sumbatkan dia..
ini sebelum digoreng..yang gambar atas selepas digoreng..makan ini saje dah kenyang dah..xtipu..yang tetibe ada kulit popia sesat tuh sebab tauhu xcukup tapi inti ada lebih..kulit popia ada lagi so kite balutkan ada lebihan inti dengan popia..
Patin tempoyak..sedapppppsss..
Tengok gambar nie pun boleh buat kite tergelak..ngeeee..ada kisah disebalik sebenarnye..asalnye nak buat kuih sagu kelapa..tapi tah la mana silap..xjadi..1st time buat jadi agar2..second time buat semenggah sikit la dari yang 1st..tapi tetap lembik..so jadilah sagu kuah gula melaka..hehehe..
Mac n cheese..feveret anak2 kite especially qisya..kemain suka dia..bulan puasa nie time berbuka dengan time sahur dia mintak nak makan mac n cheese..yang dalam gambau nie kite punye la sebab ada cili flakes..ini buat sendiri hokeyh,,bukan instant tau..
Ikan cencaru masak kicap pedas..sedap amattttt..makan satu lauk ini saje pun dah sodap dah..
Terung bakar..ada 2 penyicah kat situ..satu cili potong letak kicap dengan sambal cili padi tempoyak..cili padi tuh kite and tempoyak tuh hasben kite..
Daging bakar danok..sedap wooii..1st time buat..cumanye next time kalau buat lagi, sos perapan untuk daging tuh kene kurangkan gula..ikutkan okayh je tp tah la kite nie lidah pedas kan..so bila makan makanan yang manis2 nie kembang tekak rasa..kuah cicah daging tuh kite durhaka resepi..buat ikut sedap tekak kite..heheh..

Ikutkan ada lagi..tapi nanti la..pastu xkan la gambau ayam ngan ikan goreng pun nak kene tunjuk kan..hehehee..

1 comment:

  1. Lama CH tak singgah sini..
    Tentu dah bertambah keluarga falsya..

    Rajinnya falsya.. sedap-sedap pulak Tu..

    Selamat menjalani ibadah puasa falsya.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...