Friday, May 29, 2020

:: 3 Beradik ::

Macam xpercaya je rasa dah ada 3 anak..1 anak dara, 2 anak bujang..alhamdulillah, syukur dengan rezeki yang Allah beri nie..kite target lagi sorang sebelum umur kite 40..wehh, 40???..few years je lagi nak sampai umur 40..hehehe..kite kan kawen lambat..umur 28tahun baru kite kawen..ehhh ke 27tahun nyeah..rase macam 28tahun, tapi rasa mcm 27tahun..arghhh!!, lupa la..kite xrushing sebenarnye nak kawen masa dulu..macam budak2 skang nie umur 25tahun yg xkawen lagi, dah xtentu arah dah..kire lambat dah bagi derang..tuh kite cakap dengan derang..relax, jangan dikejar jodoh tuh..semua tuh rahsia Allah..kite just follow the flow je sebab semua tuh dah tertulis..kalau kawen awal, alhamdulillah..dah rezeki tuh datang awal kan..yang mana jodoh datang lambat tuh, ada la sebab Allah lambatkan..

Macam tea lady kat ofis kite..beruntung sangat dia..umur baru 23-24tahun kut..anak dah 3 orang..yang sulung dah sekolah dah..darjah satu ke darjah 2 tah..jenis kawen muda..mmg muda sangat..hehehe..pastu kite ada la cakap, bertuahnye awak, muda2 anak 3 orang and yang sulung dah sekolah dah..macam akak nie, umur dah nak 40, anak baru darjah 1..hahaha..dia ckp la, sebenarnye kawen awal pun xok jugak..sebab orang keliling mengata..miang nak kawen sangat katenye, ehh macam2 la orang duk ngata dia..kite cakap la, ehh, jangan dihirau mulut2 orang..mulut orang nie kite pakai kain terbalik pun, 10 tahun duk ulang bende sama..mulut orang nie bukannye sama dengan mulut tempayan..mulut tempayan kite boleh tutup, mulut orang nie simbah dengan air kumbahan pun tetap akan berkata2 lagi..betul ke idok???..hahaha..pastu kite sambung la, awak nanti umur 40tahun, anak awak dah 20-an..xker best tuh..dah besar2 dah anak..

Skang nie bila anak 3 orang pun orang duk kate ramai..ape yang ramai tah anak 3 orang..pelik betul kite..skang nie kecik lagi mmg la rasa ramai..dah besau2 derang nanti, anak 3 orang ke, 5 orang ke, tetap akan rasa sikit..nak2 kalau anak tuh dah berkeluarga..silap2 tinggal korang berdua laki bini je..kannnn..

Anak2 koi..hahaha..

Qisya - 7Nov13
Bobot - 18Feb16
Irfan - 10Jan20

Masing2 ada perangai/peel masing2..xkan la sama pulak kan..hehe..yang si bongsu tuh xtau lagi peel cemana..ye la kate pun baru baby..xnampak lagi..ngeeeeee..
3 beradik..si kecik tuh pun..kemain lagi fokus..tah dia tau ke tidak ape yang dia tengok tuh..hahaha..ehh, dia dah pandai tengok tv okayh..bukak katun kat tv, kemain ralit..tapi expression muka tuh xmenahan..dia punye berkerut dahi dah macam tengok rancangan saham yang asyik turun naik..hehehe...

Tetiba teringat kisah jiran mak kite bila tengok irfan..jiran sebelah rumah mak kite bersalin lebih kurang kite jugak..kite bersalin ke irfan 10Jan, jiran mak kite dalam 25Jan..25Jan tuh kalau kite xkene elective czer, itu la date kite bersalin..anak CNY..hehe..ikutkan dia bersalin march tapi sebab air ketuban dia xcukup and condition baby xmengizinkan, terpaksa bersalin jugak..dia bersalin masa pregnant 7 bulan..kire baby premature..itupun sebelum bersalin 2-3bulan dia dah duduk kat hospital..sebab masa early pregnancy, air ketuban dia bocor..so sebab tuh kene duduk dekat hospital utk doctor monitor..and sampai ke hari ini baby dia masih di NICU..sebab jantung baby lemah..Allah kesian..mak kite cite semalam mak kite dukung irfan kat luar..kebetulan jiran mak kite nak ke hospital tengok baby..dia tegur irfan, kate irfan dah besar and semangat badan..mak kite masa tuh cakap dia pandang je irfan..teringat anak..bila kite dengar gitu sedih betul rasa..katenye anak dia dah boleh keluar tapi dengan syarat, maknye kene duduk hospital sebulan and belajar cara cemana nak mengelolakan tank oksigen..sebab hospital akan provide tank oksigen untuk baby..Allah, masa tuh kite rasa mcm bersyukur sangat sebab anak kite dilahirkan ikut masa yang patut dia keluar and bersyukur sangat baby kite alhamdulillah sihat..bahagian masing2 Allah nak uji..

Okayh, back to anak2 kite..qisya and bobot, walapun perangai xsama, tapi ada satu bende yang derang sama..derang jenis xleh kalau kite buat xtau je dengan derang..kalau apaknye okayh lagi..tidak derang heran..tapi kalau kite buat merajuk kite, xbercakap dengan derang, xendahkan derang, itu jam xtentu arah hidup derang..especially bobot..ahahaha..kite baru je cakap, "xnak friend bobot", terus dia jadi xtentu arah..dia akan ikut je mana kite pegi, pastu duk pegang2 tangan kite..dia akan ngadap muka dia tuh seinchi je dari muka kite, kalau kite pandang kiri/kanan, buat2 xpandang muka dia, dia akan tolak la, tarik la muka kite untuk pandang dia..mulut tuh xhabis2, "sorry mommy, bobot sorry"..selagi kite xcakap, "okayh" selagi tuh dia akan berzikir "sorry mommy..bobot sorry"..hehehe..kadang kite okayh je tapi biasalah bila dapat mak yang suka nyakat, memang itu la makan dia..hahahaha..

Macam qisya pulak, dia punye xkeruan, xmacam bobot..bobot dia akan ada sentuhan fizikal..ewahhh, sentuhan fizikal katanye..macam qisya, dia akan bawak diri dia tapi masih berdekatan dengan kite la..mata dia akan pandang kite sambil menangis, sambil cakap, "mommy xlove kite"..hahahahaha..adoiii..selagi kite xpanggil nama dia and panggil dia datang kat kite, selagi tuh dia akan duduk je situ..bila kite panggil je dia, lagi kuat dia meraung..wakakakakaka..yang lagi xleh tahan, selagi kite xpanggil qisya datang kat kite, selagi tuh la si bobot akan tolak2 qisya suruh pegi kat kite.."kakak pegi la dekat mommy..say sorry dekat mommy..cakap kakak sorry mommy"..amboiiii, dia lak ngajar kakak dia..kihkihkih..

Haih, rindu pulak dengan derang..

3 comments:

  1. Alhamdulillah. Rezeki masing2.. Ada kawan awal, dapat anak awal, tua boleh berehat.
    Ada kawen lambat, tua kena bekerja tapi hati senang sebab anak2 kecik masih dengan mereka.
    Ada tua, anak dah besar masing2 bina keluarga sendiri, dan orang tua kesunyian.
    Btw, kami TTC since 2013. Doakan kami jugak dikurniakan rezeki menjadi ibu dan ayah.

    ReplyDelete
  2. Kan, macam mimpi je bila terkenang2 yang eh aku dah ada anak tiga orang hehe

    ReplyDelete
  3. Tersentuh hati baca pasal anak jiran akak. Moga anak dia sihat sihat. ;)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...