Friday, September 18, 2020

:: Ipanzuzuzuzuzuzu ::

Si lesung pipit nan kite sebelah nie..selaluuuu buat kite geram tau..kalau la gigit tuh xmenyakitkan yang digigit, xlebam dan xberbekas, memang selamat dah satu badan kene gigit dengan kite..kite kan kadang macam pelik, memang baby umur 8bulan nie akan pandai buat itu dan pandai buat ini ke?..actually not to say exactly 8months la..since dia early 7months lagi dah buat kite pelik..

Puas kite tried to re-call-ed masa kakak dengan abang dia baby..ada ke abang dengan kakak dia buat cemana dia buat pada umur2 dia..tapi biasalah kan kalau urat ingatan xbersambung2 lagi dari anak 1st, mana maunye nak ingat..kadang kite pakai berus gigi kaler ape pun kite lupa..padahal hari2 guna tuh..confuse dengan berus gigi hasben kite..design sama cuma kaler je lain..sampai tahap kite kene tanya hasben kite berus gigi kite kaler ape..inikan pulak nak ingat balik cerita 4-7tahun lepas..memang xdapat nak ingat la cite dia..kroniknye lahaiiii..hiks..

Skang ipanzuzuzuzuzu nie dah 8bulan8hari..umur dia 7bulan dah buat bende yang kite rasa macam, “ehh, bukan awal lagi ke?”..gituuuu..kite xtau la anak u’olls cemana..mungkin bagi u’olls anak2 u’olls 7bulan dah pandai buat macam2 dah..tapi bila orang duk tegur, “nie umur berapa nie?..cepatnye dia dah pandai buat gitu”, kite dah confuse..cepat ker?..bukan normal ke?..masa dia 7bulan, dia dah pandai dah tepuk tangan dia then pandang muka orang yang ada kat depan dia dengan pandangan, “cepat la nyanyi lagu puk amai2”..masa dia umur 7bulan, dia dah pandai buat “wawawawawa, tuuuuuhhhhh bulan”..memula dia buat sendiri dengan tangan dia..lepas tuh dia hulur mulut dia suruh orang buatkan untuk dia..
Nieee haaaa baby kite si lesung pipit nan sebelah tuh..mata dah ngantuk sangat dah tapi sanggup tahan mata..

Masa dia umur 7bulan lebih, dia dah boleh berdiri tanpa orang pegang dia..masa dia berdiri tuh dia lupa sebab tengah fokus bende lain..contoh, tengah fokus nak makan baby bites dia..kite standby kan je la tangan..kadang lama jugak la dia berdiri untuk budak2 umur dia..bile tegur baru dia sedar yang rupanye dia tengah berdiri..gegek2 badan duk mencari tangan kite untuk balance-kan badan dia balik.. 

7bulan lebih jugak, dia dah pandai imitate orang..macam kalau kite duk cakap, “amboihhh, biashe iye tuh”..kan bila sebut ayat tuh kite akan guna suara dalam..suara anak tekak..hahahah..then dia akan imitate dengan buat bunyi yang seakan2..amboih, membalas nampak..biashe iye tuh!!..imitate orang menyembur2..
Budak tecik nie lasak dia boleh tahan..xlarat betul bila pegang dia walaupun antara kakak dengan abang dia, dia yang paling selim-melim la..hahaha..mengicai2 je keje..xlarat wehhh..

Selalu masuk kete, dia akan tido je..so okayh la kalau letak dia dalam car seat..bila celik je mata, tuh diaaaaaaa, xemboh dah duk dalam car seat..macam2 cara dia nak lepaskan diri dia..memusing2 badan tuh..keras2 badan dia bila nak betulkan dia balik..haishhh..
rocker nie dah selamat dah..xmau dah dia duduk dalam tuh..sudahnye jadi hak abang bobot dia..abang pulak yang suka duk dalam tuh skang nie..

And dia dah pandai menolak makanan bila dia dah xnak dengan cara menggeleng2kan kepala dia..serious tau masa dia buat tuh, i was like, biar betik ifan nie..selalu akan terjadi bila kite suap dia makan la..he knows when to stop hokeyh..bila dia dah xnak, dia geleng2kan kepala dia..meaning to say, dia dah kenyang..bukan sekali, bukan dua kali dia buat cenggitu..beria duk menggeleng kepala xnak..

Belum lagi cite yang dia dah pandai jeles, dah pandai nak ikut daddy dia bila daddy dia nak keluar pegi kedai, dah pandai memanjat, dah pandai nak ajak kakak dengan abang dia main..eeeiiii, geram la..

Skang nie dia dah xtido dalam baby-cot dia..bahaya chu'olls..sebab dia dah pandai nak melepaskan diri..sudahnya berhimpit2 sekali dekat katil..maka bermulalah kembali saat dan kisah di mana kite tido hujung2 katil balik..nasib baik la katil single kite dah bagi kat kakak kite..kalau tidak memang dah selamat masuk bilik tido dah..skang nie cantum katil pun rasa macam sempit sangat..qisya masih lagi tido dengan kite..puas kite pujuk suruh dia tido kat dalam bilik dia..tetap xnak..kemain cantik bilik dia kite hias..siap ada 3-4 jenis lampu dengan pelbagai corak lagi, pun xnak jugak..bobot xyah cakap la..belum offer lagi dia dah buat muka sedih kata nak tido dengan mommy..hurmmm..

Skang nie kite tengah happy bila ada few people yang tegur kite dah kurus sikit..masih belum kurus macam kurus sebelum ngandung, tapi okayh la bila orang dah nampak badan kite ada penurunan..itu pun dah cukup buat kite happy dah..perempuan kan, ko sebut dia kurus, dia suka la..but don chu evah evah evah dare to say badan dia berisi ke, gemok ke..walaupun hakikatnye betul..hahahahaha..kesentapan tahap tinggi menggunung..haks..

1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...