Monday, April 1, 2013

:: Chronology :: Pregnancy :: Cyst ::

Tadaaaaaaaaaaa..hehehe..alhamdulillah syukur..


13 Mar 13 

 Pagi smp ptg duk bercerita ngan gurlfriends psl lewat period kat wassup..time tuh baru sedar rupenye period sebln dh lewat..smp ke ptg bwk ke mlm la jugak dieorg paksa suruh wat UPT..tp kite mcm berdalih2 sbb takut frust sbbbb time tuh mmg ade rase mcm nk period..bile dh dibebel2 ngan dieorg, ptg blk dr opis singgah farmasi beli pregnancy test..blk umah agak lmbt sbb singgah umah mak kite dulu..yg lain xsabar2 duk nk tunggu result..smp umah capai towel masuk toilet terus test..menggigil bdn bile result positive..

Mok mok punye reaction mcm terkejut tp xtekejut sgt sbb die mcm dh dpt agak..ishhhhhh, spoiled surprise..ahahahha..terus kol mak bgtauuuuu..of course la mak antara yg paling happy..my gurlfriends xyah ckp la, before tau result masing2 xberenggang ngan hp..asyik duk tanye bile nak balik, bile nak balik, bile nak test segala..hahahaahha..

14 Mar 13

Gie Klinik Kita kat Wangsa Maju ngan mok mok utk confirmkan..mlm yg dpt tau tuh dh gie dh klinik tp mcm xconfident ngan doc tuh..tuh yg repeat kat Klinik Kita tuh..ade ke patut klinik yg first kite gie tuh kate kite 3-4 weeks padahal time tuh kite dh 6 weeks dh kut..mengong..

15 Mar - 20 Mar 13

Selalu sakit perut yg teramat sgt..ingatkan normal n common for pregnant lady tp bile kite asked around, semua suruh gie klinik check..bile google pun semua negative jer..mok mok blk keje mlm tuh terus gie klinik..klinik plak scan rosak n doc tuh dh risau2 takut pregnant luar rahim..terus doc bg surat refer hosp..otw nk ke hosp tuh kite senyap jer..sape yg xrisau..tp dlm risau tuh sempat gak la belasah Mcd..ahahaha..

Smp je kat hosp terus straight gie PAC..jgn tanye PAC tuh ape sbb kite pun xtau..ahaha..tp doc kt PAC tuh tersgt la kurang ajar..itu nnt kite cite..bengang betul..mng hosp selayang kite dh pangkah dh..dh xde dlm list hosp bersalin kite..dieorg transfer gie ward 11c..nasib baik la doc n nurse kt situ okayh kalau x mmg kite dh berambus gie spital lain dh..

Doc kat 11c tuh scan n nmpk cyst..die suggest utk buat jugak operation..kalau x operate mmg akan effect baby..even worst..sbb cyst tuh dh besar..sebesar bola tenis..bile dh bincang ngan mok mok, so operate la jugak..time tuh kite dh redha dh..nangis gak la kite..bende jd cpt sgt..dpt tau cyst tuh pun kul 2 pagi..kite xbg kol mak kite sbb takut die risau..kite suruh mok mok kol lps subuh..

Time tuh mmg dh terus kene warded dh..dh start puasa bagai..

21 Mar 13

7 pg dh kene tolak masuk OT..perasaan time tuh Allah je yg tau..kite xpandang sekeliling pun..pandang atas je..pastu sedar2 dh kul 10.30..bile kene tolak kuar dr OT kite nmpk mak, abah n mok mok..time tuh sedih sgt xtau asal..meleleh gak la air mata..n plus selagi x tau ape jd kat baby selagi tuh la xsenang hati..

Ptg skit doc dtg check n dieorg pun explained la ape yg dieorg wat..cyst tuh dh pecah so dieorg just cuci jer..alhamdulillah dieorg x buang telur sebelah..sbb plan asalnye mmg doc kate nk buang..bile tanye baby mcm mana, dieorg kate baby still ade lagi tp dieorg xnk bg harapan..so kene jaga betul2 so that xbleeding..

*********************

Kite mmg phobia ngan hosp dh..3 hari duk hosp mmg pengalaman yg paling xbest..bile dh discharge mmg xleh bau makanan langsung sbb tingat makanan kat spital..masuk toilet pun xleh sbb terbau2 lagi bau toilet spital..kembang loya tekak segala..

Adehhhh, tetibe terasa mcm nak muntah plak..loya plak tekak rase..okayh la u'olls..kite bile menaip nie pun rase nak muntah..sorry xsmpt lagi nak terjah umah u'olls..nie pun gagahkan jugak diri menghupdate..kite janji kite terjah umah u'olls kayh..

Update thru phone mmg seksa..xpuas rase..lagi satu, doakan utk baby kite tau..supaya baby selamat duk dlm tummy mummy die smp November..insyaAllah..









33 comments:

  1. jaga diri baik2 tau falsya..
    insayallah baby akan sekuat mamanya...

    ReplyDelete
  2. tahniah dear... akhirnye penantian penuh sabar kan.. lepas ni jaga diri baik2 n jaga pemakanan tau... :)

    ReplyDelete
  3. saya doakan fasya kuat tau.. tau... atu.. sebak jap.. emoo baca entry ni.. terharu pun iye.. apapun tahniah..

    ReplyDelete
  4. AKHIRNYER....TAKE CARE TAU...SUE PULAK YG RISAU..PK +VE JE TAU...BYK2 ZIKIR N PK YG BB SENTIASA ADA DLM TUMMY MUMMY SYA YEE...

    ReplyDelete
  5. tahniah fasya...jaga diri bebaik...jaga kandungan ye...

    ReplyDelete
  6. tahniah falsya...
    nanti sebaya la anak kita..
    beby 2013...

    jga diri leklokk...

    ReplyDelete
  7. Take care falsya
    Harap2 baby kuat!
    Dia byk2 k!

    ReplyDelete
  8. Insyaallah...semuanya akan selamat..fikirkan yang baik2 je tau..yang penting jaga diri dan kesihatan..

    ReplyDelete
  9. tahniah falsya..!! nasib baik dapat kesan awal... pe2 pun, jaga diri yer...

    ReplyDelete
  10. tahniah falsya..suka tgk geng bff msing2 nk dpt baby..hehe

    ReplyDelete
  11. Tahniah fasya, jaga diri elok2 moga semua selamat..

    ReplyDelete
  12. syukur semua selamat ....doa byk2 utk baby yer.... hehehe...akak pernah dok sepital kajang masa syaqil...emergency c-zer gak 34 weeks .....adess..spital kajang memang akak pangkah lepas tu..hehehe....deliver saffiya tu yg pilih hukm......dok lagi lama...takde rezeki nak deliver kat private ..coz special kes kan...private takmo ...

    ReplyDelete
  13. insyaAllah smge Allah permudahkan sgle urusan akk...jge dri k

    ReplyDelete
  14. sya,akak baru tau yang sya x sihat...
    and tahniah jugak 4 ur pregnancy!
    akak tumpang excited!
    aper2 pun jage diri bebaik dik..
    insya allah semuanya dipermudahkan Allah swt...

    ReplyDelete
  15. Akhirnyaaa....Alhamdulillah semuanya selamat..sya jaga dri bek bek tau..kak intan tumpang happy sangat..hehe

    ReplyDelete
  16. beb..jaga diri... aku doa dipermudahkan segalanya aminnnn.... tak sbar tgk ko boyot kekekeke

    ReplyDelete
  17. Org baca en3 ni rasa nak nangis... ape pun jaga diri bebaik tau... n tahniah..

    ReplyDelete
  18. Fasya.. kuatkan semangat yerk, semoga Allah permudahkanlah segalanya... tahniah juga.. jaga diri yerk...

    ReplyDelete
  19. Doa kakak juga Sya moga baby selamat dan Sya juga diberi kesihatan terbaik..

    ReplyDelete
  20. Gegurl kuatkan semangat, jaga kesihatan dan diri.. InsyaAllah yakin pada Allah S.W.T..

    ReplyDelete
  21. 1st - tahniah dear sebab dah preggy.
    2nd - masa tengok gegirl warded dah leh agak puncanya, sebab keadaan kita sama.. Bila tau ada 'benda' tu di dalam terus decide operate - mujur MJ cuma tebuk 3 lubang diperut je untuk keluarkan 'benda tu'.

    Rupanya itulah punca smpai kini belum ada rezeki, mungkin gegirl punya kes ada dan leh preggy, tp myra ada benda tu susah nak lekat. Even dah buang tapi kemungkinan dia mai balik tu ada.

    ReplyDelete
  22. tahniah falsya...tak sangkanya...gembira sangat dapat tau berita sya pregnant nie....

    jgn byk bergerak tau bila awal2 nie...kita dulu pun masa awal2 hampir nak gugur siap doktor cakap nak naik kereta kena lapik ngan kusyen lagi tak terhentak....

    banyak2 rehat tau

    ReplyDelete
  23. semoga baby dapat bertahan dalam perut mummy smpai deliver nnti.inshaAllah.

    ReplyDelete
  24. kak syaaaaaaa, finallyyy. :))
    alhamdulillahhh, kak sya jaga kesihatan baik2 ye. jangan buat keje ape2 k. rehat je ye.

    ReplyDelete
  25. lama betul akak tak update blog dan dtg blog falsya ni...tak disangka bakal menjadi ibu...tp ada kisah di sebaliknya..take care dear falsya... jangan kuat sangat buat kerja

    ReplyDelete
  26. Alhamdulillah semua baik2 yer..
    Jgn mikir2 sgt tau..insyaallah suma ok :)
    Sayanggg gegurl :)

    ReplyDelete
  27. take care my dear
    smeoga cepat sembuh

    ReplyDelete
  28. Kalau dh ditetapkn itu rezeki kita akn ttp jd milik kita..
    In shaa ALLAH doa aku sntiasa iringi ko yer..
    Kuatkn smangat tawakal.pd.ALLAH.. ;)

    ReplyDelete
  29. owhh adik sya ,...
    x tahu lak adik preggy !
    happy for uu berbunga2 rasa dlm hati ...
    congrats

    take care dear ! ;)

    ReplyDelete
  30. haaa. baru tahu cerita sebenar ;))

    takecare sya ;))

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...