Monday, April 22, 2019

:: Ermmm ::

Ermmmm tuh sebab xtau nak letak tajuk ape..hehehe..

Semalam laki bini berbekal pegi ofis..saveeeeee duit...kihkihkih..patutnye barang2 yang dibeli hari jumaat lepas adalah untuk dimasak weekend lepas..sabtu lepas punye lauk dah berusik la..sebab kite masak hari sabtu..ape???..masak ape????...

Kite masak simple2 je..
 sup tulang noxxa..setelah sekian lama xguna...akhirnya keluar jugak noxxa nie dari "gua"..hehehe..
alahhh, lauk2 simple je korang..

Kite ajak mak abah kite datang makan dekat rumah..sebab jumaat malam bobot buat pangai xnak balik rumah..so dah alang2 nak amek bobot, ajak la sekali mak abah kite..bagi mak kite rehat xyah nak masak..ngeeeee..

Lepas tuh pulak kakak kite yang sulong call-ed..die tanye pasal budak2..pastu die kate nak singgah rumah mak kite..bile kite bagitau yang mak abah ade dekat rumah kite, lunch dekat rumah, terus die suruh masak lebih..nanti nak datang rumah makan..nasib baik la sup tulang dengan lauk2 yang lain ade lebih..cuma nasi je la kene tenggek lagi 2 3 pot..alhamdulillah settled segala lauk..suka kite tengok semua habis..

Hasben kite xyah cite laaa..berkali2 tambah..orang lain yang berkali2 tambah pun dah siap basuh tangan dah...die masih lagi kat meja makan duk menghirup sup..bile tanye, "hey orang tua..sedap sangat ke lauk2 nie..tinggal u sorang je kat sini..haaa orang tua"..kihkihkih...lepas tuh die jawab, "xsedap..semuaaa semua nie xsedap..xsedap langsung..xtau ape rase"..bengongnye lahaiii..ahahahha..eleh, xsedap konon..sambil cakap xsedap, sambil hirup sup dengan ratah2 lauk yang ade..xsedap la sangatttt....wakakakakakakaka..

inilah bekal kami laki bini semalam..simple je u'olls..

sandwich nie untuk breakfast..kite punye 1 set je..hasben kite 2 set..memang selalu kite buatkan hasben kite 2 sets sandwich..tapi semalam die kate banyak..mungkin untuk breakfast banyak la tapi kalau untuk dinner just nice je..kate hasben kite la..hehehhe..
meh close-up sikit isi2 sandwich..sedaaaappppppp...kene plak setiap gigitan tuh tergigit sekali timun..rangupssss!!...

Kesian anak dara kite xsihat..demam..badan terkejut gamaknye..
siannye manja mommy nieee...

Ahad lepas qisya demam terus kite diffuse eo..jerlum kepala, badan die dengan air suam yang dah dititikkan dengan few drops eo lemon..alhamdulillah lepas tuh makin turun temperature badan qisya..semalam dengan hari nie kite cutikan qisya..bagi die rest..bile qisya cuti, bobot pun cuti leeerrrr...bobot pun xnak pegi school..nak ikut qisya pegi rumah nenek..haihhh, bobot bobot...

Rasenye mungkin badan qisya terkejut kut..sabtu ahad pegi kelas teakwondo..SIR yang ajar taekwondo tuh kawan ofis hasben kite sebenarnye..hehe..persediaan qisya untuk masuk sekolah tahun depan..hehe..

Hari nie patutnye nak bawak bekal..tapi tangan kiri kite sakit lagi..so xleh la nak beriya masak..nie pun tengah sakit la nie..dari hari sabtu sakitnye..
salonpas senantiasa la melekat dekat wrist kite..sakit sangat..tangkap satu tangan..memang kene pakai glove biru kite untuk staystill-kan tangan kite..glove biru tuh hasben kite panggil, "glove bowling"..pape tah..

Nak bagi hilang kan sakit "carpal tunnel syndrome" nie bukan dengan ubat2an..pain killer kalau makan hanya boleh hilang sakit sekejap je..nak bagi hilangkan terus, xde option lain..memang kene buat jugak surgery..cumanye nak kene pegi jumpa specialist untuk buat further check-up la..kalau teruk then kene buat surgery la..kalau tidak just physio je..physio pun xde beria mana kut..maybe pakai "bowling glove" je la..rasenye la..

Adoiii, kite macam malas la sampai kene buat surgery segala-bala..dah macam yearly routine je rase..every year kene masuk OT..kihkihkih..tengok la cemana...agak2 xtahan, jumpa je la specialist..mintak advise dari yang pakar..tapi kalau nak buat pun, hujung2 tahun la gamaknye..skang nie tengah peak period..kang nama naik masa meeting pulak..sebab kononnye dah delay-ed kan keje2 orang lain yang back-up..sebab kite selalu MC dengan cuti katenye..padahal yang back-up kite tuh lagi champion MC, EL dengan AL..nak lepaskan tengkuk sendiri punye pasal, salahkan la orang lain..baguskan!..typical perangai melayu sangat..ehhh, hahahaha..

Sambil2 je kau luahkan sya..huahuahua..lama dah mak simpan noks!..terkeluar pulak tetibe..ingatkan "berkata2" dalam hati je..xsangka pulak effect sampai ke jari..muahahahhaa..

Ahad lepas kite ade lari kat shah alam..Sharp Fun Run..katenye 6.5km..tapi 6.97km rupenye..plus minus la tuh..ngeeee..kite follow je si botak..die nak masuk sebab dia bilang hadiahnye lumayan pakkk!!...hahaha..sekali bile dah lari, nombor bib tala ong..so xdapat ape pun..tapi dapat la bawak balik nasi lemak sebungkus, pisang satu dengan air mineral..jadik la dari xde...ahahahahahhahaa..

itu haaa timing kite..overall pace okayh la, improved la jugak..xde la power pun korang..improved dari sebelum2 nie la..dan improved dari record kite je tau..bukan record orang lain..otai2 kalau tengok pace kite senyum sinis je..sebab derang punye pace lagi power!...tabik spring lah!..saya budak baru belajar!..hehe..

teruk jugak la pace kite dekat 3km terakhir..hehe..

Run ahad lepas kemalasan teruk..tido xcukup, pastu xsedo pulak pagi..tau2 dapat called je..si botak called kate dah sampai..ahh sudah..kelam-kabut la sudahnye..nasib baik la memang setiap kali ade run, kite dah prepared dah awal2 malam sebelum..tights, sports bra, inner, tudung/bandana, earphone, walkman, fitbit..tunggu pakai je..yang mana nak kene charge, dah charge awal2 dah..sebab takut kesiangan di siang hari..hehe..

Weekend nie ade lagi run..pastu bulan 5 ade satu run lagi..penutup sebelum bulan puasa..esok puasa hari nie lari..kihkihkih..

Kayh la korang..itu je laaaa..macam dah panjang sangat je nie...till then, bubuiii..


1 comment:

  1. Waa....saya sekali pun tak pernah join lari lari ni..teringin juga..tapi takut tak larat...heheh

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...