Thursday, April 25, 2019

:: Makcik Bawang Merewang ::

Seriously, kite dah lama sesangat xmerasa suasana merewang..normally side mak kite je la yang kite akan dapat merasa suasana yang melibatkan satu keluarga besar berkumpul dan merewang2 bersama-sama..hehehe..kite satu family memang rapat dengan family side mak kite..side abah kite xberapa sangat..bonding gape yang amat jauh sekali..tah la, mostly la kan, anak perempuan yang dah berkeluarga, keluarga anak perempuan tuh mesti akan lebih rapat dengan family die sendiri..even kawan2 perempuan kite pun yang dah berkeluarga, mesti bonding dieorang anak beranak akan lebih kepada side family mak derang..yang rapat dengan side ayah lebih dari side mak pun ade jugak..xde la kate xde langsung2..cumanye kalau ikut nisbah, 10:1 la..anak2 kite pun rasanye bila dah besau akan gitu jugek..akan rapat dengan family side kite..even skang nie pun dah nampak dah pun kerapatan dan keakraban anak2 kite dengan family side kite..

Sometimes, "kite" nie kene la tone down sikit perangai tuh..kalau x tone down, itu yang orang sekeliling lari tuh..if sorang je yang bermasalah dengan "kite", mungkin memang orang tuh la yang bermasalah..tapi kalau majority pun bermasalah dengan "kite", xkan la yang majority tuh jugak yang bermasalah..ye dok?..mesti la "kite" yang sebenarnye bermasalah..antara sedar atau tidak je..tapi rasenye "kite" memang xkan sedar la sebab die rase diri die maksum kut yang jenis xde buat salah, xde carik pasal dengan orang and mulut die lah yang terpaling behave xpenah nak kutuk, maki, or menghina orang..hehehe..rasanye diri tuh sendiri pernah cakap, "hal2 dalam rumah jangan bawak sampai ke luar"..tapi kan tapi kan, yang bercakap tuh sebenarnye duk jaja cerita hal2 dalam rumah dekat orang2 luar..cemana tuh?..orang luar tuh walaupun pernah jumpa orang2 dalam rumah waima sekali dua, tapi die tau banyakkkkkkk cerita setiap orang2 yang ade dekat dalam rumah..and of course la semua cerita yang orang luar tuh tau semuanye yang buruk2..xde cerita yang baik punye...

Eehhh, ade la cerita yang baik..ape pulak xde..kau nie sya..yang bercerita tuh mesti la akan cerita yang baik2..tapi pasal perangai die je la..mana mungkin die nak bercerita perangai buruk, perangai jahat, mulut puaka die dekat orang luar..yang die akan bercerita adalah die dianiaya, die ditindas, die diherdik, ehh, macam2 "di" lagi lah..play-victim sangat..puiiihhh!!!..die berkasar, die perli orang xpe..tapi kalau orang lain berkasar dengan die, perli2 die jugak, die xleh terima.."aku xboleh la orang berkasar dengan aku..aku xboleh la orang perli2 aku"..nak jadi orang bermulut puaka, berperangai jilaka, hati kene kental beb..abis tuh, xkan kau je yang boleh memberi, pastu orang lain yang kene menerima pemberian kau..bile kau pun menerima jugak, kene la redha..sebab kau yang memberi dulu..orang lain bukan jahat sangat yang nak memberi xtentu pasal, xtentu hala..tapiii, orang lain pun reti jugak nak mem"balas budi"..ye lah, sebab asyik kene menerimaaaaaaa je kan..itu yang sampai tahap orang lain pun dah pandai untuk memberi balik..

And owh haaaaa, yang ORANG LUAR tuh pun jangan la ingat, jangan la bajet2 cerita kau pun x dijajanye..jangan la ingat orang yang kau anggap mak ke kakak ke makcik ke, adik ke, yang setiap hari kau habiskan masa dengan die dekat ofis, yang kau percaya dengan bercerita hal2 personal kau, die x cerita dekat orang lain..huahuahua..and jangan ingat kau rasa kau dah ade bonding dengan die, kau akan terlepas dari kutukan die..u are totally wrong baybeh!..sebab dengan sesiapa sahaja yang die rapat or xrapat, janji die kenal, memang xkan terlepas dari segala kutukan dan hinaan..jangan kate aku xingatkan kau..kihkihkih..kalau kau rase kau tau cerita banyak pasal aku or sape2 pun la yang berkenaan, ehh, kami pun tau jugak la cite2 personal kau..

Ehhh, terhover pulak rasenye hari nie..biasalah u'olls..bile ade cerita yang boleh trigger-ed perasaan marah..begini la jadiknye...ini baru la betul2 level makcik2 bawang singsing lengan tunjuk emas sampai ke siku nak menggosip...kahkahkah..plus, "bende boleh luahkan buat ape simpan"..mihmihmih..

Ade la satu weekend tuh kite satu family balik kampung..pakcik ku kawen lagi...hahahahha..sebagai seorang anak sedara yang akrab dengan pakcik sedara, mestilah kene balik kampung..kang xbalik kang mau terasa pulak orang tua tuh...hehehe..

Sampai2 je kene bahan dengan pakcu kite..urghhhh!!..katenye die dari puchong dah boleh sampai lagi awal..kkite yang dari gombak sampai lambat la ape la..relax la pakcu..dah alang kami singgah bentong makan lemang to'ki dulu..muahahahaha..

Sampai je xbanyak cerita, terus dapat kerja..

dah kate makcik bawang kang..kupas bawang la u'olls...rase2 mana satu tangan kite..boleh teka x?..hahaha

gambar nie kite post kat fb and ig..kontroversi betuiiii..sebab, nak kupas bawang pun nak bergaya nau sampai pakai shades segala...wahahaha...wehhh, shades tuh bukan je takat untuk bergaya..but as a protection u know...orang lain dah sokseksoksek sobs sana sobs sini...mengalir2 air mata..mak relax je nok..maintain je..ahhahahaha..
lepas membawang, menghalia pulak..betul la menghalia sebab kite tengah kupas halia..hahaha..pakcu kite yang duduk betul2 sebelah kite tuh, kengkonon macm bizi benau kan..jangan la tertipu dengan ke-khusyuk-an die tuh..sebenarnye die tengah carik lagu nak karaoke dekat youtube..bile dah dapat lagu ape yang die nak karaoke, mulalah perangai die..orang buat keje, die buat konsert..hahaha..pastu bile nak amek video die duk menari2, terus behave..bahaya kate die..jatuh credibility die nanti..hahahahaha..kang viral video tuh kang..tajuk "seorang *** di takaful malaysia sedang melakukan aksi2 yang tidak senonoh"..wakakakakaka..

Ye wehhh, kalau la staff2 dekat takaful malaysia tau la perangai sebenar derang punye *** nie cemana, kompom akan ternganga xpercaya..perangai macam budak2 sangat tau..pastu suka nau carik gaduh dengan kite...ppfffttt!!!..😒
kemain bobot macam orang tua..dengan xpakai baju, pakai pampers je..eh tapi kalau kite boleh buat cenggitu, kite pun akan buat jugak..paneh weh masa nie..

Seronok betul masa nie..berkumpul beramai2 dekat pangkin..syiok betull..xsabau nak tunggu raya..yeayyyyy!!!!!...raya tahun nie kite beraya dekat temerloh..1st day raya dekat temerloh..woot woottt!!..hasben kite mesti la ikut kite..tahun nie tahun ke 8 kawen, never once 1st day raya, beraya dengan mak kite dulu..tapi kite xkisah sebab mak kite pun raya dekat kl masa 1st day raya..lagi bagus rumah mak kite jadi rumah kedua untuk dikunjungi masa 1st day raya..boleh lelama kat rumah mak kite..ngeeeee..selalunye rumah hasben kite xlama pun..setengah jam, sejam duduk situ, lepas tuh baru pegi rumah mak kite..hehe..raya kedua baru balik kampung..so this year mak kite balik temerloh, maka kite pun ikut jugak la...hehehe..

Rindu betul suasana raya masa arwah nenek kite masih ada..serious rindu..depan rumah nenek kite, nenek kite buat court badminton tau..siap ade spotlight lagi..spotligth bukan anak2 punye spotlight..besau punye spotlight..memang nak main badminton waktu malam takde masalah langsung2..kecerahan sampai ke rumah jiran2..hahahaha..pastu arwah nenek dengan arwah atok kite buatkan pondok kecik untuk cucu2 main pondok..memang betul2 pondok tau..pondok yang ade pintu, tingkap semua..xbesar tapi selesa la untuk budak2..pastu uncle2 dengan aunties kite akan merewang la..uncle2 kite akan bakar lemang, pastu masak rendang dekat kuali besar atas bara api..kiteorang budak2 main mercun, main bunga api, main la ape bende nak main..pastu kalau siang hari, orang yang jual eskrem, memang akan kerap datang..menjual dekat rumah arwah nenek kite pun dah boleh balik modal..kihkihkih..

Rumah arwah nenek kite quite besar untuk rumah kat kampung..kirenye kalau kat kampung rumah gitu kire rumah banglo laaaa..wahh, banglo kau..tidak la besau nau..cukup besau untuk tampung 7-8 orang anak dengan cucu2 yang berpuluh2..hahahahaha..itu la sebab kenapa arwah nenek kite buat rumah luas..untuk anak2 dan cucu2 berkumpul..dulu2 masa kecik2, kami cousin2 akan main dekat atas..berlari2 gedung gedang gedung gedang bunyik..zaman dulu2 even rumah 2 tingkat, lantai atas tuh bukannye batu..macam lantai kayu atas batu..urghh, xtau la cemana nak cite..kite xtau la cemana rupanye tapi bile berjalan kat atas dengan gaya menghentak kaki, memang akan jelas kedengaran la sampai ke bawah..masa tuh dengar la semua orang akan jerit, "JANGAN LARIIIIIIII!!!!!"...wakakakakakaka..and hall atas luas sangat..bilik atas ade 3..tapi xramai pun tido dalam bilik..masing2 semua bergelimpangan tido dekat luar..bentang toto, pastu pandai2 la masing2 carik space nak tido..pagi raya pulak akan berebut iron..hahahahaha..sape potong queue je kompom kene jerit...kihkihkih..

Pagi raya dah bersalam2, bermaaf2an, makan ketupat lemang rendang, dapat duit raya dari pakcik2, baru pegi beraya rumah sedara mara..raya kedua baru pegi kubur..kat kubur pun dapat duit raya tau..hahaha..nanti ramai la budak2 akan beratur..termasuklah kite dengan adik beradik kite dengan cousin2 kite..yang bagi duit raya tuh pulak pakcik sendiri..2-3 kali la koi beratur..beratur sebab pakcik kite suruh beratur..wakakakakaka..sampai ade yang tegur, "ini tadi bukan ke dah dapek ko duwit ghayo..wakang nie anak sapo?..mak inyo mano?"..sekali pakcik kite jawab, "ini anak zan nie"..pakcik tuh pun membalas, "ooo, wakang nie anak zan..patut la"..hahahaha..adoiii rindunyeeeeeee..sobssss..

Really miss those days..hurmmmm..

1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...