Friday, May 17, 2019

:: Bertakung Air Mata Dibuatnya ::

Pernah x korang kehilangan barang yang korang berharap sangat akan jumpa balik barang tuh, and bile dah jumpa, sampai tahap boleh bertakung air mata..sampai tahap buat sujud syukur..pernah x pernah x???..kite pernah..berkali2..

Kite nie sejenis manusia yang sangat3 pelupa..bak kate kawan2 kite la, nasib baik la yang mana melekat kat badan kau tuh xleh nak cabut2..kalau itu pun boleh cabut, aku xtau mana duduknye..kompom hilang sekejapan je..bengong kan ade kawan2 sebegitu..grrrr!!!..tapi kan, kite pun rase kata2 kawan2 kite tuh akan jadi betul kalau bende2 yang ade kat badan kite nie boleh dicabut2..kihkihkih..

Then kite perasan yang kalau kite dah lama xpakai sesuatu barang eg. jam, gelang, cincin and etc, chances untuk kite xjumpa, and xingat mana kite letak barang2 tuh adalah tersangat tinggi..time nak pakai tuh, jenuh la duk mikir mana duduknye semua barang2 kite..macam baru nie, headphone..kite dah lama xpakai..sebab cuti 4 hari..headphone kite selalu akan pakai masa berlari dah hari bekerja..so hari rabu bile dah start keje, segala ceruk tempat kat rumah kite nie kite carik..atas bawah duk kehulu kehilir..xjumpa2 jugak..semalam baru jumpa..kat ofis duduknye..cantik je tergantung dekat bawah meja dengan cable charger masih tertusuk cantik dekat lubang charger..

Hasben kite xtau pasal “kehilangan” headphone kite..sebab takut hasben kite bebel lagi..sebelum tuh ade kejadian kehilangan yang lagi besar..tuh yang jadi punca kite xtanye hasben kite whether die nampak ke tidak headphone kite or mengadu kat die yang headphone kite xtau letak mana..

Ape yang besar sangat sampai xberani nak bagitau hasben kite pasal headphone???..sebabbbbbbbbbbbbbbb kite baru sedar yang jam, bracelet and cincin2 kite “hilang”..berderau darah kite weh..serious xtipu..kene pulak hasben kite duk hantar dua2 kete gie polish-ed..lagi la kecuakan..sebab bagi kite baik miss-placed dari hilang orang amek..sebab kalau miss-placed chances nak jumpa tuh tinggi..tapi kalau hilang, punah harapan nak jumpa balik..sobsssss..so bermula pencarian cincin2 jam dan juga bracelet..stress kite dibuatnye sebab kite memang xingat situation sebelum kite sedar semua tuh hilang..dengan hasben kite duk tanya2, dah jumpa ke belum, dah jumpa ke belum..huwaaaaaaa..kite call-ed mak kite, kite text biras kite, tanye ade x semua tuh tertinggal dekat rumah..xde katenye..ahhh sudah..mana peginye..

Kite text kat group bff kite..diah tanye dekat bonda (makcik diah), barang2 ade lagi x?..bonda kate ade lagi tuh..xhilang..kene carik lagi..kat situ dah lega sikit dah..harapan untuk jumpa balik barang2 kite masih lagi ada..tapi tuh la, selagi xnampak depan mata, selagi tuh la hati xtenang..jangan ingat bonda ahli nujum plak tau..bonda kira ikut kiraan kalender islam..macam mana jangan tanye, bonda je tau..diah pesan baca surah Al-Insyirah..kite pun baca la, tapi tetap xjumpa sebab tah la, panik mungkin..

Kite xrisaukan pasal jam, kite xrisau sangat pasal bracelet..tapi yang paling2 kite risaukan adalah cincin kite yang hasben kite baru tukarkan..nangis woiiii kalau hilang..boleh beli handbag LV sebijik..silap2 kalau pandai pilih, dapat 2 bijik..😭😭..itu yang kite takut tuh..hasben kite xmarah, tapi nampak kekecewaan di situ..sooobssss..

Kite sedar hari rabu..malam rabu tuh start mencarik..xjumpa..khamis cuba lagi..diah berkali2 pesan..baca surah Al-Insyirah dan yakin akan jumpa..kite baca surah Al-Insyirah sambil carik..tenangkan hati, lapangkan dada, tawakal dan redha kalau xjumpa..mungkin sampai situ je rezeki..pun xjumpa2 jugak..so kite relax kejap..duduk sambil tengok tv, sambil makan kepek..serious kepek tuh sedap..kite mintak hasben kite singgah kat shell semata belikan kepek nie..nie nie..kepek ape yang nie nie..hahaha..
Sedap okayh kepek nie..serious layan..

Okayh2 sambung..teriklan pulak..

Tetibe kite teringat yang masa hari kejadian, keluar je dari rumah mak kite, kite melayan anak2 main scooter kat luar sementara nak tunggu balik..so kite pun belek2 la video sebab nak tengok masa kejadian tuh kite ade pakai ke tidak..sekali dalam video xnmpk kite..suara je yang ade..then teringat masa tuh kakak kite pun ade amek video anak2 kite main scooter..so kite pun called kakak kite mintak tlg tengokkan ade x kite pakai jam cincin semua tuh..lepas kakak kite tengok video die text kite kate die xnampak sebab kite pakai jacket..pappppppp!!!..jackettttt!!!!..my black jacket!!!..aah la..kenapa xterpikirrrrr..sumpah kite lupa sangat pasal jacket kite..yang kite duk check adalah segala handbag2 kite..terus kite meloncat bangun xpadan dengan sakit pinggang, naik atas bukak wardrobe, sambil berkata mudah2an ade la dalam poket jacket..seluk kiri seluk kanan, sekaliiiiiiiii ade..ya Allah, nak nangis rase..😭
Nie haaaaaaaaaa..ya Allah..terima kasih ya Allah..dengan izin-Mu, maka dipertemukan kembali barang2 nie..alhamdulillah..😢..

2 comments:

  1. faham perasaan tu and pernah melaluinya. time tu rasa alhamdulillah syukur sangat. terima kasih Allah...

    ReplyDelete
  2. pernah...rantai kaki...hilang..jumpa...hilang jumpa...hilangggggg....dah redho aje tak jumpa...sekali tengok rupanya tersimpan elok dalam kotak barang kemas...bila masa simpan entah...ahahah...mmg masa tu bergenang air mata...rasa syukur sangat

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...