Monday, January 20, 2020

:: Sebelum Bersalin ::

Sebelum bersalin, macam2 bende dalam kepala nie nak kene buat..sebab bile sendiri tau yang selepas bersalin memang xleh nak buat keje2 lagi dah..tapi tuh la bile dah hujung2 menunggu hari, lagi la ketidak laratan nak buat ape2..rumah bersepah pun kite hanya mampu tengok je..perut kite besar so membataskan pergerakan kite..berdiri lama pun xleh..senang cite masa pregnant anak ketiga nie, badan kite terlebih manja..masak???..berbulan dah xmasak..berbulan tuh jugak la hanya order makanan thru grab food or food panda..lantak laaaa kalau ada jiran2 nak kutuk kite sbb asyik nampak kelibat grab food/food panda hantar makanan kat depan rumah 2-3 kali sehari..

Ye lah, sebab xleh berdiri lama kan..pernah la kite cuba nak masak..lepas gaul2 atas kuali, pegi depan baring, pastu pegi balik dapur, gaul2 sikit, pegi balik depan baring..last2 hasben kite xbagi masak..seksa nau gamaknye die nengok bini nak masak walaupun satu lauk..hihihi..usahkan masak, nak basuh pinggan pun xleh nak berdiri lama..kene amek stool duduk kat tepi sinki..sudahnye, hasben kite yang settle kan sinki setiap malam sebelum masuk tido..

Sebelum bersalin, kite ada panggil orang datang kemas rumah..khamis (9/1/20) nak warded, rabu kite panggil..kite x puas hati sebenarnye dgn org yg dtg cuci rumah kite..tapi xpe la..janji xde la selerak sangat rumah..nampak la bersih rumah kite..cumanye lepas nie memang xkan guna dah la service maideasy yg xberapa nak easy..bayar je mahal..siap dia sendiri yang ckp bilik air bawah xyah cuci sebab bersih lagi..patutnye dia kene cuci kut regardless bersih ke tidak..lepas tuh toilet atas dia hanya cuci toilet bowl je..lantai dia xcuci pun..kite pulak yang kene cuci balik..kesimpulannye rugi bayar seratus lebih..sorang pulak tuh..baik la kite panggil org yang selalu dtg cuci rumah kite..2 orang xsampai pun 80hengget..memang 1st and the last kite guna service Maideasy..hurmmm..dalam pada orang sibuk mengemas rumah kite, kite pulak sibuk packing barang2 yang nak bawak pegi hospital..
Dah macam nak pegi tido hotel..guna luggage bag lagi senang..senang untuk hasben kite nak angkut..anak dah nak masuk 3 kan waktu nie..so tau dah nak kene bawak ape..xde beria sgt pun..kite just bawak toiletries, towel, baju sepasang untuk kite and baby keluar hospital, stokin and tudung..dah settled..sepanjang 3 hari 2 malam kat hospital, dah tentu2 la kite pakai baju hospital..baju untuk baby pun sama..baby pun pakai baju hospital..sebab tuh baju baby kite hanya bawak sepasang je untuk salin masa nak discharge..pampers baby pun kite xbawak sebab memang hospital akan bagi pampers untuk baby pakai..kate pun dah siap masuk dalam bil hospital kan..

Rabu malam kite dapat tido kejap je..pastu kul 3pagi terjaga..bile dah terjaga and xleh nak tido, kite iron cadar..sebab mak kite cakap dia akan tido rumah sementara nak tunggu confinement lady datang..owh haaa, this time anak ketiga kite hired confinement lady..yang pasal itu nanti la kite cerita nyeah..next entry..nak cite sekarang pun confinement lady xdtg lagi..sebab kite duk sibuk hari2 pegi kkia settle kan kuning anak..kuning anak kite xde la tinggi sgt tp bila masih belum di paras normal, selagi tuh la kene ulang-alik check kat kkia..okayh sambung cite....so bile mak kite kate nak tido rumah, itu yang gigih iron cadar pepagi buta..biasalah korang bile cadar dah masuk dryer..kedut die xleh nak bawak bincang..sakit mata tengok..

Sambil duduk atas kusi sambil iron..nak berdiri den x mampu..hehe..so bile dah settled iron semua 1 set cadar, terus kite pasang..kite xde masalah nak tukar cadar..tapi paling kite malas part nak pasang quilt dekat quilt cover..itu yang paling kite xsuke..renyah sungguh..tapi nak buat camner..nak xnak kene la pasang jugak..dah tuh, katepun 1 set..
Maka jadiklah ini..selesai dah tempat tido mak kite nanti..and akan disambung oleh confinement lady..

Hari khamis, hari yang patut kite pegi hospital untuk serah diri..tapi kene tunggu hasben kite balik keje dulu..so pagi khamis, elok je hasben and anak2 kite pegi keje and school, baru la kite dapat lelap mata..bila dah recharge, kite paksa diri untuk cuci fridge..sebab fridge kite dah macam hape dah..penuh dengan tah mende2..semua duk sumbat2 je dalam fridge..nak postpone cuci fridge xleh sebab kalau kite xbuat hari tuh jugak, memang jawabnye lepas kite habis pantang la fridge tuh baru nak bersih..katepun hari yang kite cuci fridge tuh, adalah hari untuk kite serah diri kat hospital..itu yang gagahkan jugek cuci fridge..
Selepas dibersihkan..terus kosong fridge kite..padahal sebelum tu penuh..xsanggup nak tunjuk gambar sebelum..hehe..penuh jugak la 2 beg plastik hitam dengan khazanah2 dalam fridge..kite kan kalau dah start mengemas, memang akan berbeg2 plastik sampah..masa nak cuci fridge nie, seksanyeeee lahai..memang kite amek masa lama nak cuci fridge..3-4jam ada kut..ke lebih..sebab kite cuci “floor by floor”..

Lepas je habis settled cuci fridge, memang kite terus di pembaringan..sakit pinggang mak...nasib baik la barang yang nak bawak pegi hospital dah settled day before..sambil2 baring otak duk ligat berpikir ape lagi yang nak kene buat sebelum kite pegi hospital..ikutkan ada lagi tapi badan kite mintak untuk shut down..penat cuci fridge katanye..last2 kite tertido..hehehe..

Khamis malam dalam pukul 9lebih baru bergerak pegi hospital..sebelum pegi sempat lagi singgah rumah mak kite nak hantar barang school bobot untuk keesokan harinye..bobot tido rumah mak kite..so esoknye tuh kite mintak tolong mak kite hantarkan bobot pegi school..qisya je yang ikut hantar kite  pegi hospital sebab esoknye nanti kan qisya nak sekolah and hasben kite yang akan mengelolakan qisya..sambil2 hantar beg bobot, kite tapau sekali pulut dengan sambal ikan bilis mak kite untuk buat bekalan kat hospital..pagi2 dah request-ed kat mak kite u’olls..feveret kite betul pulut dengan sambal ikan bilis..kite xberapa sangat makan pulut dengan rendang..makan la tapi kalau ada sambal ikan bilis, kompom bertambah2 dan berulang2..

Sampai je hospital dalam pukul 10lebih..selalu kalau pegi time2 gitu dah xde orang dah..ini masa kite sampai, terkejut kite sebab bilangan orang kat hospital masa tuh, lebih kurang je dengan bilangan orang yang datang di waktu siang..ye lah, skang nie kan dengan kes influenza..ramai yg sakit..so bile nak “checked in”, sekaliiiiii hospital penuh..ye korang, penuhhhhh!!!..so nak buat cemana..kene la balik rumah dulu..dah sampai rumah terus kite bukak hasil tapauan yang konon2nye nak buat bekalan makan dekat hospital..
Sedapnye masyaAllah..kite hadap sorang je pulut dengan sambal ikan bilis nie..kire ini adalah betul2 makanan terakhir kite sebelum bersalin..sebab lepas je kite makan, kite dah kene start puasa..masa nie dah pukul 11lebih..lantak la gemok ke ape ke..dah memang tengah gemok..apadahal kannnn..lepas bersalin nanti kuruskan la balik..walaupun confirm akan struggle gile..itu of course la..dah tuh, kite naik 25kg kut masa mengandung anak ketiga nie..gileee..tapi xpe..janji kite sihat, anak sihat..hehehe..

Esok pagi lepas hantar qisya pegi sekolah, hasben kite hantar kite pulak pegi hospital..and masih lagi penuh..so kite terpaksa diletakkan dekat dalam bilik labour room..sebelum diletakkan kat labour room, kene la masukkan branula dulu..
Tadaaaaaa..masukkan je labour room, nurse letak drip air glucose sementara nak tunggu masuk OT..sebab kite masih lagi berpuasa and ditakuti kite lapar..ye masa tuh kite lapar gila..

Tanye jugak nurse kenapa penuh katil..kate nurse kat situ la, “semalam “sale” kiteorang laku..itu yang sampai penuh katil”..bergurau pulak akak nurse..kite dah la tengah cuak sebab duk dengar orang kat labour room sebelah tengah meneran nak bersalin..hehehe..

Okayh la korang, panjang sgt dah nie..xkan nak sambung lagi cite..ini pun ade ke yang gigih baca sampai habis nie..ye la kite rasa macam panjang la pulak..so ya, nanti2 la kite sambung cite ape jadik..till thennnn!!!..

2 comments:

  1. Naik 25Kg???huiiiiiii....selamat berpantang Falsya...jaga diri..

    ReplyDelete
  2. semoga dipermudahkan urusan berpantang :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...