Thursday, September 12, 2019

:: Jangan Pandang Enteng Perihal Meroyan ::

Hari nie news feed kite kat fb "dibanjiri" dengan berita kat bawah nie..
yup..berita nie..

Before nie sebelum kawen, sebelum ada anak, kalau terbaca berita macam nie kan, mesti akan terdetik, "sampai hati mak dera anak sampai mati..baby lagi kut", "mak jenis ape nyeah campak anak dari tingkat 5" and so on so on..semua yang buruk2 la dekat "MAK" tuh saje..dan simpati hanya dekat baby yang menjadi mangsa..

Actually, itu adalah kata2 orang yang xpernah ada dekat tempat "MAK" tuh..xpernah rasa ape yang "MAK" tuh rase..xpernah cuba nak selami perasaan ape yang "MAK" tengah hadapi..ehh, segala2nya la..tapiii, bila dah pernah ade dekat tempat "MAK" tuh, and bile dah pernah rasa ape yang "MAK" tuh rase, baru kite akan faham dan bersimpati dengan "MAK" dan juga baby yang menjadi mangsa kepada "MAK"..

Serious korang, jangan pandang enteng bab2 meroyan nie..kadang bukannye orang yang xberkahwin and yang belum ade anak nie je yang mengecam mak2 yang meroyan nie..perempuan yang dah beranak pinak pun akan ikut sama kecam mak2 meroyan yang sampai tahap ragut nyawa anak..sebab ape???..sebab orang2 nie Allah hindarkan dieorang dari terkene sakit meroyan selepas bersalin..patutnye orang2 nie bersyukur sebab Allah jauhkan derang dari terkene sakit meroyan..

Kite salah seorang yang dipilih Allah untuk merasa sakit meroyan tuh..alhamdulillah xseteruk yang disangka..syukur sangat Allah beri kite rasa dalam 10% gitu je..xseteruk yang macam orang2 lain kene..

Kite kene masa lepas bersalinkan qisya..cinta pertama kite..betul la orang kate, suami kene mainkan peranan yang penting untuk isteri selepas isteri tuh bersalin..and bukan takat suami kepada isteri nyeah..orang2 sekeliling pun kene main peranan penting jugak..xboleh bagi ibu2 yang berpantang nie stress..tapi kite xde masalah pun dengan hasben kite..jangan salah faham kat situ..cuma kite ada masalah dengan sorang manusia nie yang dari kite start kenal hasben kite, sampai la ke saat sekarang nie, memang mulut dia xhabis2 nak mengeji, menghina, mengutuk, memerli kite..bukan takat kite je kene..family kite pun kene jugak..ade je bende yang xkene..segala2..especially when it comes to money..bile spesis betina yang mata duitan, so die akan anggap, perempuan lain pun mata duitan jugak macam die..sebab tuh kalau perihal duit2 nie die yang menggelepar lebih..hasben kite beli kete, nama kite yang naik..kite yang dikejinye..dikatanye kite macam2..dihinanye kite macam2..itu baru pasal kereta..banyak lagi la kalau nak diikutkan..kalau nak cerita satu2, xtau la entry nie sampai jilid berapa baru habis cerita..

Kalau dulu, ape je yang betina tuh kata kite, keji kite, perli kite, kite akan diam je..kite xcerita langsung dekat hasben kite..tapi tidak sekarang..sekarang nie semua bende kite akan cerita, kite akan luahkan..no more simpan2, no more pendam2..biar hasben kite tau ape yang betina tuh cakap yang buruk2 belakang kiteorang, mengungkit ape yang betina tuh pernah buat untuk anak2 kite, ehh semua benda laaa..semua benda kite cerita..walaupun masa kite cerita tuh, hasben kite akan diam je..kite xkisah janji kite dapat luahkan, and kite xpendam..elok je lepas kite habiskan luahkan, time tuh hasben kite akan main peranan..tapi main peranan untuk tukar topik lain la..or mengusik kite untuk bagi kite gelak2 ke..

Kite start all out semua bende masa terjadinye satu kejadian dekat betina tuh..kereta die kene pecah kat traffic light and handbag die kane ragut..die kene waktu pagi..selepas die kene, die carik hasben kite..kite yang tengah siap nak pegi keje masa tuh, dengar2 gitu je..elok je hasben kite letak tepon, hasben kite cerita ape yang jadi..kite memang xde respon ape..kite cuma tanye hasben kite die keje ke tidak..hasben kite cakap xkeje.."kalau macam tuh i pegi keje dulu la"..dah salam cium hasben kite, kite terus bergerak tanpa tanye betina tuh okayh ke tidak..cemana boleh jadi..noooo..tiada..

Petang tuh, rupanye die mengadu kat hasben kite kate kite xde langsung tanye die ape2 pasal kes die kene ragut..ye korang, memang kite ade bertentang mata dengan betina tuh..memang xde langsung soalan yang keluar dari mulut kite pasal kes die kene ragut..kite just pegi sana untuk amek anak then kite terus masuk kereta..

Mesti korang macam, heartless gile ko nie sya..yeee, memang kite heartless sangat masa tuh..cuma ayat, "itu sebenarnye kifarah Allah untuk kau", je yang terdetik dalam hati kite..setahun sebelum kejadian, betina tuh pernah perli kite masa kite kene ragut..depan hasben kite kemain concern bertanye macam2..konon risau sgt la..puiii!..elok je hasben kite xde, start la perangai syaitan die..tanduk dah keluar..dan2 bercerita, "aku dulu pernah tertinggal purse dalam teksi masa pergi outstation dekat perlis..call sana call sini, akhirnya jumpa balik purse aku tuh"..and disambungnye dengan ayat, "biasalah kalau barang HALAL kan..kalau barang HALAL nie, hilang la kut mana pun..tetap akan jumpa..ye laaa, barang HALAL kan..kate pun barang HALAL"..dengan nada suara die masa tuh yang amat celaka, lagi celaka dengan duk tekankan tang ayat HALAL, kau ghase??..kite macam, aku baru lepas kene ragut nie..kau masih lagi boleh amek kesempatan nak memerli dengan musibah aku masa tuh kan..kite xmendoakan die terima bende sama tapi kite cuma ingat, kite serahkan dekat Allah je untuk membalas setiap kata2 die..

As expected, hasben kite duk tanye kite kenapa kite xtanye ape2 dekat makcik tuh pasal die kene ragut..ayat pertama kite, "kalau u nak tau, itu kifarah Allah utk die"..terkejut hasben kite, "kenapa u cakap mcm tuh?"..masa tuh kite cerita apa yang jadi..terkedu hasben kite, "makcik tuh cakap mcm tuh ke?"..kite sambung, "masa tuh i tengah mengandungkan qisya..kalau nak dijadikan cerita pasal ragut tuh i gugur..ibarat makcik tuh cakap anak yang i kandung tuh anak haram la..bukan dari benih u"..terus lagi tersenyap hasben kite..and lepas tuh baru hasben kite faham kenapa kite xtanye ape2..baik la kite xtanye ape2 pun masa tuh..sebab betina tuh kene ragut sehari sebelum die nak ke umrah..kite takut kite xleh nak control mulut kite nie..sebab duit and segala dokumen penting die hilang masa kene ragut..so halal ke semua yang hilang tuh?..ehh, hahaha..

Sebab dulu kite pendam, sebab dulu kite xluahkan la, kite meroyan selepas bersalinkan qisya..tidaklah sampai tahap kite dengar bisikan2 suara yang suruh kite terkup muka anak dengan bantal ke, suruh campak anak kat dinding ke, ya Allah, nauzubillahiminzaliq..mintak dijauhkan la..kite cuma rase kepala berat sangat, pening semua cukup..bukan takat kepala je..bahu pun terasa berat..badan seram sejuk..nak demam tapi xnak demam..bila anak menangis, kite biarkan je anak menangis dengan pandangan yang kosong..hati nie berdebar2 je, jantung memang lajuuuu masa tuh..

Tapi syukur sebab Allah jentik iman kite, jentik hati kite..ada suara yang cakap, "kau xboleh selamanya macam nie sya..kau kene kuat..demi anak kau please do something"..masih lagi x luahkan dekat hasben kite..kite guna method, karang status xpuas hati dekat fb..but bukan untuk bacaan kawan2 kite or public..status tuh hanya untuk tatapan dan bacaan betina tuh je..bile kite click button “post” je, ya Allah, sumpah nyeah, segala bebanan, segala bende2 yang “berat” yang duk atas kepala dengan bahu kite nie, rasa ringan gile..pening semua hilang, hati rase tenang sangat..sumpah..selama nie kite hanya dengar orang sebut, “rase macam bebanan batu besar jatuh dari bahu” nie..even mulut kite pun pernah cakap ayat yang sama tapi xpernah betul2 rase bende tuh, perasaan tuh..at that time, elok je kite click button "post", baru kite betul2 rase bebanan yang amat berat jatuh..ringan sangat badan..and lepas tuh alhamdulillah, kite dah kembali normal..

Sebab tuh jangan dikecam mak2 yang meroyan nie..kite xde kat tempat dieorang..kite xtau besar mana beban tanggungan dan dugaan die..si ibu tuh sediri pun xmintak untuk dapat sakit macam tuh..

3 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...