Monday, September 2, 2013

:: Progress Umah :: Part 3 ::

Semakin xsabar pulak nak tunggu umah kite siap..serious xtipu..setiap kali bile tgk umah je kan, mesti asyik tertanye2, "bilalah umah nie nak siap"..tp tuh la..haruslah terima kenyataan kan yg umah xsiap lagi...huwaaaaaaaaaa...

Tp tinggal skit je lagi pun..sabau sya sabau..2 3 minggu je lagi..kuuuutttttt...insyaAllah..skang nie tinggal nak pasang kitchen cabinet, walk in wardrobe mok mok, pasang aircond kat hall bawah ngan bilik master bedroom, pastu nak cantik2 kan kabel2 wiring segala, cat tangga ngan cat dinding rasenye tinggal satu layer lagi kut, plus ngan nak wat wiring utk water heater..

Gate ngan grill semua dh siap psg dh..lampu2, kipas2, barang2 dlm toilet pun dh siap psg..cume ade yg nak kene ubah skit2 je laaa..mok mok ade suruh kontraktor wiring tuh wat emergency light tau..tp yg slag nye kat situ, ade ke patut emergency light dieorg pasang warna oren...aiii very don't like..dh la down light semua color putih..tetibe tersesat pulak satu down light color oren..setiap tmpt satu okayh..asal ade emergency light semua color oren..kat hall bawah satu, kat dapur satu ngan kat hall atas satu..itu mmg kene tukau...gile pelik kut..nmpk cacat sgt..



gate dh siap pasang..dh la mula2 gate xleh bukak abis sbb kontraktor umah sgt pandai gie simen dpn gate tuh tinggi2..bile org gate dh psg gate tuh, alih2 xleh bukak..dh satu keje kene tebuk simen bg landaikan balik..
grill, gate color putih..cantik mmg cantik..kene ngan cat luau umah..tp bile perhati n pikir betul2 kan, mmg setiap 6bln or sethn kene cat balik putih kat grill ngan gate..sbb bile asyik kene air ujan mmg kompom2 la cpt karat kan..terus terasa mcm nyesal pilih color putih...hurmmmm..
hall bawah..nmpk x down light tuh..nmpk x pelik kat situ..semua putih, alih2 kat belah kanan tuh color oren...haiiiihhhhh...slag betul la..kut ye pun tanye la dulu kiteorg nie as owner..jgn la main letak je..tangga tuh nmpk pelik kan sbb tetibe color hitam...itu mmg tangga asal tuh..tp xpe..tangga akan dicat ala2 wood color..
wiring still xsettle lagi..nmpk kan cable2 yg terjulur2 tuh..pastu cer tgk lapu pulak..lampu putih putih putih putih tetibe sesat oren...haiishhhhhh..
view dr dapur..owh lupe..baby fan kat dapur ngan kat tmpt dining xpsg lagi..pelik gak sebenarnye sbb kenapa dieorg xpasang sekali time dieorg pasang kipas2 lampu2 segala..
yg terjulur tuh la patutnye tmpt dieorg pasang baby fan..gape plaster ceiling ngan lantai amat sekali rendah..sbb tuh la dieorg wat mcm ade kotak tinggi kat situ..kalau x, mmg sape yg tinggi2 masuk dapur kompom2 akan hilang kepala..rasenye mcm kepala mok mok dulu je yg akan hilang...huahuahua..sbb tuh jugak la kene pasang baby fan kat dapur..sama kes ngan tmpt dining la..
rasenye this week kut dieorg start wat kitchen cabinet..skali ngan walk in wardrobe mok mok la..sbb dua2 kontraktor yg sama..
bilik no 2..ehhh ke no 1...ehhh kompius udah..mana2 no je laaa...1 ke 2 ke samo je...kuikuikui..
dh siap cat dh..kipas ngan lampu pun dh siap pasang..
toilet luar kat belah atas..diah kate ini bilik air die..dh chop awal2 dh mek tuh...katenye kalau die dtg umah, mmg toilet nie la tmpt die nak mandi..sbb ade air pancut mcm ala2 air ujan tuh je..ahahahaha..
still bilik air yg sama..toilet2 kat umah kite tiga2, baik toilet bawah, toilet tengah, toilet master bedroom, mmg kecik..xlebo tp memanjang..
hall atas...feature wall color ijo u'ollssssss..nak letak merah mok mok xbg..apatah lagi kalau nak letak color pink...hahahaha..kipas kat hall atas nie kan, mok mok siap boleh capai without jengket kaki lagi..bgssss..nak cuci kipas nnt senang..ahahahaha..
master bedroom kite mmg xde kipas ceiling sbb mmg xleh psg..sbb bile dh letak plaster ceiling kat situ, gape ngan lantai rendah..tuh la punca xleh letak kipas..sbb tuh jugak la kene pasang aircond..kalau nak letak kipas pun, kene letak stand fan..
tmpt utk walk in wardrobe mok mok..suke kite tgk color cat tuh..soft jeeeee..hehehe..
toilet master bedroom..xlebo kan...tp jenis memanjang..mmg xleh nak wat ape dh...ikut je la size yg sedia ade..mak redho je..hehehe..

Okayh, itu saje la progress umah kite utk kali ini..nnt kalau dh pasang kitchen cabinet ngan walk in wardrobe nnt kite update lagi okayh...till then...;))))))

20 comments:

  1. cepat la pasang kitchen cabinet..nak tgk gak..sue pon chop toilet tu gak..sama ngan diah..kakakak..gayo macam tetiap hari dtg..takpe..sue dtg je..sue G toilet dolu..akkakkak

    ReplyDelete
  2. tkpelah sha putih pon..cntik sgt kita tgk rumah2 org kalo yg buat gate n grill moden gini mmg akan pilih putih..nmpk lebih moden kalo color gini kan..

    btw cntik lah rumah sha.. tksbr nktgk update psl deko2 plk..heeee teruja kiteee

    ReplyDelete
  3. rasa cam baru jer lagi cerita pasal nak beli rumah ni dah in progresskan... cantikjer rumahtu sekarangni...

    ReplyDelete
  4. cantiklah kaler hijau tue...nampak berseri rumah...memang tepa pilihanmok2..kalau letak kaler merah pasti kelam sikit warnanya...cantik rumah falsya..

    ReplyDelete
  5. WAHHH muda2 dah ada rumah sendiri yang besar gedabak..best nya best nya..ok terover excited plak.. please keep on updating the progress..suka tengok

    ReplyDelete
  6. Mok-mok Sya tu tinggi sangat sampai boleh peganga kipas. Senang nak bersihkan:)

    Kakak suka warna hijau tu sweetlah sangat...

    ReplyDelete
  7. seronokknya tengok rumah ni...dah nak siap dah...
    biler lah nak merasa ada rumah sendiri yang besar macam ni, seronok deko2 nanti kan...heeee

    ReplyDelete
  8. cantik!! siap gak akhirnya w/pn blm 100%.. tp wani ijo tu mmg cantik! sejukk je rasa :)

    ReplyDelete
  9. skang pun dh nmpk cntik.. dh siap deco semua, msti lg cntik..

    ReplyDelete
  10. Blum siap lg kite dh dpt bygkan kecantikan umah ni sya :)
    Klu ada housewarming, kami jgn dilupakan yeah? Hehehe

    ReplyDelete
  11. sure tk sbr tu..tkpe tklama je lg...tgk shower tu mcm kt hotel..best2..kalo housewarming jgn lupa jemput:-p

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum sya

    maaf lama xsinggah sini

    wah lawanya umah sya..bestnyerrr dh ada umah sndiri...nanti dh siap semua update len tau nk tgk hihihi

    ReplyDelete
  13. cantik la tgk umah sya... itupun belum 100% siap... kalau siap sepenuhnya lagi laaaa cantikkkk...heheee

    ReplyDelete
  14. cantik! rasa sekejap pulak da siap cat mozek semua,heeee...

    nati kalau malas cat tukar gate & grill stainless steel pulak sis:)

    ReplyDelete
  15. Wah cantik, besar rumah, best nya..btw i follow ur bloh...hu

    ReplyDelete
  16. cantik sgt sya.. teruja tgk ... pindah nanti lps bersalin ker???

    ReplyDelete
  17. Patutlah si Kelly tu cam bengkek je, rumah u ollss lagi besau dr rumah dia..hehee ;)

    Cntik la hall kaler hijooo, nmpk sejuk je ;D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...