Monday, November 28, 2016

:: #Anakbujangmanja - Breath Holding Spells ::

For more info about breath-holding spells and how to prevent it, click on this http://m.kidshealth.org/en/parents/spells.html?WT.ac=

Jumaat lepas after keje kite balik lambat sikit sebab pegi baby fair dekat mid valley..sebelum tuh amek hasben kite kat ofis die dulu..ade barang nak mencarik la kite pegi..kite nak carik booster seat utk qisya..kalau x, xkoase haih nak bersesak2 kat situ..and sebab tuh la kite pegi jumaat malam sebab kalau pegi weekend, lagi ler keramaian org..aiii is don't like..

Dah settled carik ape yg patut, cepat2 kiteorg balik..singgah ofis hasben kite utk dropped off hasben die..aah u'olls, kete die parked kat ofis..pegi mid naik kete kite..dh dropped off hasben kite, elok je keluar dari perkarangan ofis die, henfon bunyi..sekali kak long kite kol..

Kak long, "ko kat mana?"
Kite, "org baru lepas dropped wan kat ofis die"
Kak long, "lepas nie xyah singgah memana..ko terus balik umah mak je..ko balik skang"
Kite, "haaaa ye la..mmg org nak balik la nie..nak ke rumah mak la nie..kenapa je?"
Kak long, "xde ape..ko balik je skang"

Dah letak tuh, mcm menyirap pun ade..apahal duk suruh "balik skang balik skang"..xleh sabar ker..bukan pegi mana pun..haaaaa gitu la..hahahha..tp elok lepas terdetik cenggitu, tah kenapa tetibe mcm rase xsedap hati.."tapi dah kenapa along yg outstation kat penang boleh kol suruh balik nie..ehh, jangan2 ade ape2 jadik tak?..qisya jatuh smp berdarah2 ker?..irsyad jatuh terhentak kepala ker?"..

Mmg sambil driving tuh kite xsedap hati sgt..mcm ade "sesemut"..ishhh, xsuke la perasaan nie..then xlama lepas tuh kak long kol lagi..

Kak long, "ko dh kat mana nie?"
Kite, "dh otw balik la nie nak masuk duke..kenapa je"
Kak long, "ermmm, hurmmm, kak long nak ckp nie..tp ko relax tau..jgn kelam-kabut..ko tuh tgh drive"

Ahhh sudah..apahal pulak nie..ape bende nie..

Kak long, "irsyad pengsan kat umah mak tadi..xnk bgtau ko td sbb ko tgh drive..tp kang dibuatnye ko "take your own sweet time", tuh yg kak long bgtau nie..skang nie mak ngan aby dh keluar bawak die pegi klinik tp xtau klinik mana..mak ngan aby dua2 xbawak henfon..farid ngan abg shahrul dh keluar carik..nnt dh tau nnt ape2 hal kak long bgtau..nie pun kak long tgh nak tgk tiket flight balik kl"

Time dgr tuh je terus kite meraung mcm org gile..terbayang muka irsyad..;(
Why irsyad why?!!!..

"Kenapa irsyad boleh pengsan!!..mcm mana boleh jadi mcm tuh!!!..mcm mana boleh pengsan!!!..Allah!!"

Mcm2 lagi la kite tanye..menjerit2 meraung2 kite dlm kete..Allahuakbar!..menggigil badan kite..kite rase mcm nyawa kite tuh separuh dh xde dh..

Kak long kite ckp, irsyad pengsan sebab menangis..die menangis nak kat nenek..tp time tuh nenek tgh makan ke tgh minum air ke tgh ape tah xingat..tgh buat something2 la..sekejap je pun..elok nenek angkat je, die dh pengsan..blackout..collapsed..

Huwaaaaaaaaaa..lepas ckp ngan kak long, kite terus kol hasben kite..terkejut hasben kite sbb dgr kite meraung2..padahal baru je xsmp 10minit jumpa elok je kite gelak2..

Kite, "domok, irsyad pengsan..irsyad pengsan kat umah mak!"
Somi, "heeiii, kenapa nie?..haaaa irsyad pengsan?..kenapa boleh pengsan?..mcm mana boleh pengsan?..skang irsyad kat mana?"
Kite, "i xtau..mak dh bawak pegi klinik ngan aby tp xtau klinik mana..along kol i tadi bgtau..i nak pegi carik"
Somi, "Allah..u drive elok2..nnt ape2 bgtau"..

Lepas ckp ngan hasben kite, kite meraung je dlm kete.."Allah Allah Allah Allah..ya Allah..jgn la jadi ape2 dekat irsyad"..kite drive kete mmg mcm org gile..kaki tuh mmg tekan je pedal minyak sehabis boleh..ke kiri ke kanan memotong kete dpn.."arghhhh!!!..time2 nie la korang semua bawak kete tembel2..nak tembel2 ketepi la woiiii!!!"

All the way tuh, kite dh terbayang situation yg paling worst..kite terbayang hospital, emergency, red zone, icu, koma, wayar berselirat and ............. ..T___T.."ya Allah, aku xkuat ya Allah nak hadapi dugaan yg besar mcm tuh ya Allah"..

Mmg xelok, xbaik pikir mcm tuh..tp xtau kenapa kite boleh terbayang situation cenggituh..sobsss..plus, never in my life, kite dgr baby umur 9 bulan pengsan sebab menangis sampai selak then pengsan..never!!!..kite risau sgt effect otak ke ape ker..

Dah kat duke highway tetibe kak long kol..

Kak long, "mak baru kol nie..kate irsyad dh sedar..dh okayh dh..dh boleh gelak2 dh..xyah risau sgt..bawak kete elok2..mak dh balik rumah dh..kak long nie sikit lg nak beli flight ticket balik kl dh nie"

Sumpah kite lega sesgt lepas dgr irsyad dh okayh..but stillllll..selagi xnmpk irsyad dpn mata, selagi tuh la hati nie xkan lega sepenuhnye..

Sampai je umah mak kite, kite terus terkam irsyad kite peluk die, "kenapa sayang..kenapa smp pengsan2 nie..mommy risau tau x..jangan buat mcm nie lagi tau"..

Mak kite kate die pegi dapur kejap je antar cawan letak dlm sinki..time tuh dh menangis dh..pastu tetibe dh senyap, so mak kite ingat die dh berhenti nangis la..elok toleh belakang lepas letak cawan dlm sinki, mak kite pandang die, die dh selak dh..terus berlari mak kite angkat irsyad..elok angkat je irsyad terus die lembik..mak kite tgk muke die, dh pengsan dh..tangan terkulai2..Allah..kite skang nie smp menaip smbl menangis sbb terbayang situation tuh..

Menjerit mak kite, "b, cepat b..irsyad pengsan nie!"..mak kite jerit kat kakak kite no 2..kelam-kabut semua org..semua org panic..ngan qisya menjerit2 nak ikut nenek..dan2 la pulak xjumpa kunci umah..menjerit2 memasing suruh org nie suruh org tuh carik kunci umah..anak buah kite alisya yg umur 6tahun tuh mmg kite rase terharu sgt..die yg beria mencarik kunci..die yg beria menjerit kat kakak die yg tgh blur suruh carik kunci..dh jumpa kunci, menggigil2 tangan die pegang kunci pastu menggigil2 tangan die nak pass kunci tuh kat kakak kite, "mak ngahhh, kunciiiiii!!"..dan die la yg kol mama die (kak long) bgtau irsyad pengsan..

Mak kite kate, elok smp depan klinik, irsyad tetibe sedar..pastu muke blur kejap..agah2 baru la senyum2..mak kite ckp die punye kelam-kabut, panic, sarung selipar mana dan..tuh yg sarung selipar besar..ngan kain batik nak terlucut..sebelah tangan dukung irsyad, sebelah tangan pegang kain..dengan xsmpt nak sarung tudung, sempat sarung anak tudung je..adehhh, tetibe kite ter-flash-back balik time qisya kene fit dulu..so kite paham perasaan panic tuh mcm mana..mak kite smp xleh tido malam tuh sebab terbayang masa irsyad pengsan..dgn lembik die, dengan tangan terkulai die..hurmmmm..

Alhamdulillah irsyad skang dh okayh..Skang nie irsyad ekkkk sikit je, berlari semua org nak dukung die..hiks.."xyah la antar irsyad pegi taska tahun depan..biarlah mak jaga..fobia dh mak bile irsyad pengsan..kat taska nnt bukannye org nak layan sgt pun kalau budak nangis..ishhh, xpe la biarlah mak jaga..xyah hantar taska"..

It was my second times..second times kite rase that feeling..feeling yg ko rase mcm ko akan kehilangan anak ko..huwaaaaaaaaaaa..
Jangan buat lagi mcm tuh sayang..mommy takut..

Esoknye, kite bawak irsyad pegi Al-islam specialist..plan asalnye nak bawak qisya je jumpa paed..tp bile dh jadik macam tuh dekat irsyad, bawak die sekali utk check..doctor kate itu namanye, breath holding spell..and bende tuh normal..but the chances utk jadik lagi masih ade so kenw monitor..xmerbahaya tp boleh jugak membahayakan walaupun kebarangkalian nak ke bahaya tuh sgt3 tipis, sgt3 susah utk terjadi..pengsan tuh sbb die hold breathing (selak)..so bile die hold for breathing, oksigen xsampai otak..tuh yg boleh pengsan..doctor ckp, selalunye jadi sebab die nak kan attention..sebab tuh die keep on menangis..tuh yg boleh jadi selak and then pengsan..doctor ade ajar mcm mana nak buat kalau jadik lagi..how to prevent and whatnots..
Kesimpulannye, anak bujang kite yg sorang nie, sgt3 manja..very the manja boy..sebelum nie baik kite mahupun nenek mmg bg full attention semua kat die..sebab irsyad nie die jenis xnk ngan org..die ade preferred die..kalau kat umah tuh mmg kite je la..ngan daddy pun die xnk..die akan menangis2 selagi kite xamek..kat umah nenek, of course la dgn nenek..org lain amek die xnk..org lain enjut die dlm buai pun die xnk..semua nak nenek je..even mommy ade pun, die tetap pilih nenek jugak..-sigh-

Abang ipar kite yg baru keluar ofis, dpt tau irsyad pengsan sebab kak long kite menangis2 kol die, terus pecut kete 180km/h nak smp umah mak kite cepat katenye..itu abg ipar kite, nasib baik la time tuh kite xdrive kete hasben kite..kalau kite drive kete hasben kite, mmg 200km/h kompom2 kite sesah..tp bile bawak myvi je, ko kene sedar la kete ko cc 1.3 jer..kihkihkih..itupun 130-140km/h kite sesah..kepala pikir anak and nak cepat smp umah je..

And thank u to those yg concern sgt pasal irsyad pengsan tuh..our gratitude for all the love that u've shown towards my baby boy..thank u for all the care, the support and all the advice..thank u..yg mana bertanya khabar irsyad after the incident (u know who u are)..kite appreciate sesgt..

5 comments:

  1. get well soon irsyad..
    fit woo.
    ingat lagi entry aku masa aqil fit dulu?
    hilang dunia aku tau

    ReplyDelete
  2. Huwaaa memang saspen betul kalau tetiba macam tu kan. Lepas ni kena alert selalu lah walaupun kerangkalian nak jadi tu tipis :)

    ReplyDelete
  3. Lama akak tak singgah sini Falsya..
    Tengok dah besar anak teruna falsya tu..
    Semoga cepat sembuh ye Irsyad..

    ReplyDelete
  4. Sebak akak baca..bergenang air mata lagi-lagi tengok gambar Irsyad :(

    Irsyad Boy jangan macam ni laaa...takut aunty tau..

    ReplyDelete
  5. Sebijik macam kes my colleague. Asal anak nangis memang cepat2 pujuk. Memang anak dia extra manja lepas insiden breath holding spells ni. Hope irsyad baik2 jer.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...