Tuesday, July 23, 2013

:: Mana Nak Carik ::

Semalam otw balik umah dr opis dgr la HotFm..pastu ade one caller nie called kate tingin sgt nak makan kuih jongkong..sbb topik semlm "ape makanan yg xdpt lg sepjg bulan Ramadhan nie"..lebih kurang gitu la..hehehe..

First time jugak la dgr nama kuih jongkong nie..pastu dr gaya caller tuh ckp mcm eh eh sedap la plak kan..terliur mak yong..kuang3..terus macam tingin nak makan..siap die kate 8 thn die duk kat kl nie xpenah pun jmp lagi..hurmmmm, abis tuh kalau kite dr kecik duk kl xjmp2 tuh, dgr pun xpenah, lagi la nak crk macam mana kan..

Pastu ade lagi one caller nie called semata2 nak bgtau kat mana ade jual...okayh, time tuh dh sonok dh la kan..sekali kat Kajang...ayomakkkkk, jauh nau la plak..xkan nak gie Kajang semata2 pasal kuih jongkong..mcm kene marah ngan mok mok je kalau mintak gitu.."u gile nak gie Kajang semata2"..haaaaa, mungkin itu lah ayat yg kuau...ahahhaha...

Sape tau mana nak dpt kuih jongkong nie??..

hasil google..huwaaaaa, mcm sedap jeeeeee..

32 comments:

  1. jue ingat jue sorang je rasa mcm nak makan kuih tue..rupanya mak buyong nak jugak...
    cara dia bagi tahutue...rasaterliur sangat...hahahahhaha

    ReplyDelete
  2. sue tak penah makan kuih ni..sedap tak

    ReplyDelete
  3. Heee aku yg dkat ngan kajang ni pun tk tau bila nk g bazar sana hahahahaha

    ReplyDelete
  4. first time dengar..mcm sedap jek

    ReplyDelete
  5. Agak-agak susah nak dapat buat ajelah Sya (bimbang baby mengidam tu). Senang aje. Tepung beras bancuh dgn santan kacau pelan atas dapur sampai pekat. Masa bungkus guna daun pisang 2 lapis masukkan tepung yg dah pekat, kemudian masukkan gula melaka dan bungkus. Siap bungkus baru kukus dalam setengah jam dah siap.

    ReplyDelete
  6. Ala pujuk la mokmok
    Falsya n hubby lan rajin p bazar ramadhan yg jauh2 hehe

    ReplyDelete
  7. ko try la buat
    aku tgk ade je resepi dlm google
    siap ade orang buat dlm bekas lagi
    mcm senang je
    ehehhe
    aku tak pernh buat
    karang aku buat
    ngences ko karang
    btw
    pujuk jelah mokmok elok2
    mcm kes aku dulu
    berpusing cari jln ampng dari batu caves sbb aku kirim kawan aku turun dari sabah mkn buah bambangan ms pregnantkan aqil
    huhuuh

    ReplyDelete
  8. lohhh....hari hari akak balik kerja lalu dpn gerai budak jual kuih jongkong .....hahhaha .....memang kat kajang pun kat sg.balak kajang doket opis akak ni ha.....tapi akak tak pernah pun beli ...tiap bulan ramadhan memang ada la jual ...tp kat bazar ramadhan memang takde org jual ...nama pun tak pemes jongkong...nak beli pun takut ...hahah....sedap ke ...nanti akak try beli satu ..klu sedap akak bgtau yerk...

    ReplyDelete
  9. Lokasi gerai ni kat bawah jambatan ..kg. sungai balak kajang jalan nak ke taman sutera dan SILK highwat.....org kajang tahu la kot lokasinya ...org luar maybe tak tau coz ni jalan kampung ...dia tak jual kat psr ramadan ...satu jer payung ngan meja tp jual kuih jongkong jer ....

    ReplyDelete
  10. macam pernah tengok tapi tak tau la sama ke tak..kalo kat kelate cam 'tepung boko'..memang sedap lemak2 gitu..hehe

    mak yong kena carik kalo tingin..sian baby nanti..

    ReplyDelete
  11. alahai siannye...kalo dekat kajang leh jugak kan bli...nih duk jauh...hopefully jmpa la ye

    ReplyDelete
  12. @Jue a.k.a Ibu 2F kan jue...bile dgr tuh yg mcm adehhhh, tinginnye lahai....mana mau crk niehh...huwaaaa..

    ReplyDelete
  13. @syawalsimpsons tah la sue...dgr mcm sedap..org tuh kate mcm ala2 kuih tepung pelita...tp lg sedap..

    ReplyDelete
  14. @amiey lee ko gie la miey..pastu nnt ko hupdate aku..wahahaha

    ReplyDelete
  15. @♥ Wina ♥ same here..first time gak tp tetibe duk tingin nieh ha..canner tuh..hehhee

    ReplyDelete
  16. @Kakzakie cara nak wat mcm senang je kakak..kalau ade masa n larat nnt falsya try..tp selalunye kalau dpt satu pun jadilah..hehehe

    ReplyDelete
  17. @Nad MamaZN nak pujuk tuh boleh nad...mmg kiteorg suke gie jauh2 tp tuh la...itu dh jauh sgt dh tuh..hehehe

    ReplyDelete
  18. @Sidratul Muntaha ade gak aku tgk resepi kat tenet..tp tuh la...aku nie tingin je pandai tp nak wat tuh yg berchenta tuh..wahahhaa..jln ampang batu caves dokek yo..nie gombak ke kajang tuh yg wat ssh skit nk pujuk laki aku tuh..

    ReplyDelete
  19. @Rina Bahari akakkkkkk, alaaaaaa, bestnyeeeee dekat ngan akak..akak try dulu pastu nnt bgtau falsya..hehehe..

    ReplyDelete
  20. @Rina Bahari hahhhhh, tmpt tuh la yg caller tuh bgtau semlm..falsya xingat tmpt just tau kat kajang jer...

    ReplyDelete
  21. @Zee Suhaini kite xpenah tgk n dgr..semlm baru tau n arinie baru tgk gambo..adehhh terliur sudah..

    ReplyDelete
  22. @Mimi Azirah itu laaaa..kalau kajang sebelah2 je mmg ptg nie gak gie terjah..kannn, harap2 la jmp...

    ReplyDelete
  23. hahah hari2 lalu balik kerja nak gi amik bebudak ...kang ptg akak try satu ...sedap ke idok ..nanti akak hapdate yor...rasanya kat hulu langat pun ada tp tak pasti la kat mana ...

    ReplyDelete
  24. kt hulu langat btul corner masjid berlambak org jual kuih ni...

    ReplyDelete
  25. Ai pun x pnh tgok apatah lg rasa..alahai siannya mak yong...

    ReplyDelete
  26. hahaha... teringin mkn bnd yg ssh nak cari ye?! akak alhamdulillah blm pernah smp tahap tu.

    ReplyDelete
  27. alaa..siannye mummy..moga cepat dpt ketemu si jongkong..hehe

    ReplyDelete
  28. pertama kali dgr ni .. kuih jongkong ... yg masuk kat majalah 3 tu hari tu ker?? kuih sarawak tu eh...

    ReplyDelete
  29. Kuih jongkong? Mcm tepung bungkus jer..hehehee

    ReplyDelete
  30. salam ramadhan sya…errr kak intan x penah tgk..dan ini first time tgk kuih ini….

    ReplyDelete
  31. first time dgr..adakah akak ni jakun...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...