Monday, January 16, 2017

:: Tips Menyimpan Mainan Anak-Anak ::

Hamboih..share tips katenye..hehehe..xde tips mana pun..silap2 ade yg dh used long time dy the method that im gonna share after this..hehe..but ya, tips nie for those yg belum tau..for those yg bile tau tetibe terdetik, "ehhh aah kan..pasni nak buat cenggini la..xde la berterabur dh toys bebudak nieh"..haaaa gittuw..kihkihkih..

Toys qisya xbyk mana pun..tapi byk toys die jenis yg satu2..example mcm cutting fruits..under 1 name but byk "cabang-cabang"nye..so asyik la scattered sana sikit, scattered situ sikit, satu kat sinun, dua kat sinin..mihmihmih..so mcm sakit mata tgk bende berselerak gitu..bile menyimpan pun gitu jugek..setengah kat bekas nie, setengah kat belas lain, suku kat bawah sofa..kire xsekali la senang cite..then tetibe mcm terdpt idea bile terpandang "seal plastic bag"..bende alah tuh mmg berlambak2 kat dlm bilik stor merangkap "mini market" kite..why mini market?..sebab dlm tuh kite letak stock groceries..ngeeee..

Okayh, this is the part where i share the tips/method on how to organize-ing all the toys from getting scattered here and there..hehhee..

Dah kate pun kite ade mentioned pasal "seal plastic bag" kan..in a way, mesti ade yg dh dpt catched up mcm mana caranye..hihihi..
Haaaaa, gitu jer..senang kan..letak la semua yg under 1 name tuh dlm 1 seal plastic bag..so xde la berteraburan lagi dh pasnie..xde la pening kepala nak mencarik mana pegi kengkawan die yg lain..ini contoh sebahagian dr toys qisya yg kite wat method cenggituh..

Mmg skang nie makin lagi bertambah "seal plastic bag" kat umah kite..bagai2 size ade..kecik, besau, yg sedang2 saja pun ado..heheh..
 
Kalau toy yg mmg dh ade bag die sendiri senang la xyah nak  pikir dh..tapi kan, sebaiknye semua toys yg ade byk bende segala mak nenek ade bag cenggini kan..senang nak simpan semua dlm satu bag..

Kiteorg lately nie asal weekend mesti ade je bende..nak berjimba2 dgn family pun xleh..or kalau xde bende pun, kiteorg duk umah jer..tah la skang nie mcm malas nak keluar..lagi suke bermalas-malasan kat umah sambil tgk movie..

So bile dh jarang2 keluar pegi mall, tuh yg asal pegi, qisya xkan balik dengan tangan kosong..itupun kalau gie tmpt yg ade toy's r us la..kalau pegi tmpt yg xde/xlalu/xjumpa toy's r us, alhamdulillah sesgt sebab qisya akan balik dengan tangan kosong..so bile balik dgn tangan kosong, makanye save la duit..hahahaha..

Tp kalau tmpt tuh ade toy's r us, mmg jaga baik la..sebab die dh set dlm mind die..then, yg rajin melayannye sape lg..daddy qisya la.."daddy, buy toys"..dgn nada suara yg lembut sgt..haih, boleh melting..dh namanye pun perempuan kan..xkisah la kecik ke besau ke muda ke tua ke, asal gelarannye perempuan, mesti senang nak cairkan hati org..hehehe..tp kan, ke menurun dari mommy nie..tuh yg daddy asyik nau melting jer..ehhh, hahahhahaa..

Memula hasben kite xnk layan.."nanti la kite buy toys..next week kite beli okayh"..sekaliiiiiii, si qisya dh bawak kuau ayat, "haaaaaa daddy..pishhhh (please)"..terus hasben kite pandang kite dgn senyuman yg die dh "mati" ayat nak berkate2..kihkihkih.."adehhh, die dh kuarkan ayat "pishhh" la pulak"..cair daddy wehhhh!!!..wakakakkakakaka..

Bile hati daddy sudah cair, apolaie, moh ler pegi "menabung" dekat toy's r us..miahahahahhaa..
 
Ini yg qisya dpt hasil daddy "menabung" kat toy's r us baru2 nie..huahuahua..

Kiteorg dh tetapkan n dh ajar dh.."if u wanna buy toys, just take one only..only one..okayh?"..penah qisya die confuse nak amek mana so die nak dua2 sekali..hamboi hamboi hamboi..sebelum tuh, tangan die laju je, "this one, this one"..pegi kat section lain, "mommy, this one".."semua this one this one, so which one u want?..dh nama pun one kan..so choose one jer"..nmpk x budak2 kalau dgn toys..sama dengan je mcm mak2 kalau dgn tudung and kain pasang la..rambang mata jadiknye..hikhikhik...

And n nasib baik la qisya (so far) mendengar kata lagi..tapi tuh la, mendengar kata pun, satu toy tuh, dekat 2 jam memilih..menguji kesabaran betul..

Macam kat umah, kiteorg byk habiskan masa dekat hall bawah..hall atas belum set up lg..yg ade cume tv n cabinet tv jer..tunggu dh ade couch, and daddy dh setup so called "tempat games" die kat hall atas tuh, baru boleh pikir nak set up playroom utk 2 beradik nie kat bilik belakang..ikutkan, nak buat playroom derang sekarang boleh je..tp rasenye mmg dieorg xkan naik la dlm playroom tuh sebab semua org kat bawah..plus, sape nak monitor dieorg nnt..that's why kene tunggu hasben kite setup "tempat games" die dulu..at least kalau kite wat keje kat bawah, hasben kite ade kat atas..

So sementara nak tunggu tuh, berlonggokan la semua toys qisya kat hall bawah..
 
Side situ adalah utk toys qisya..semua tuh qisya punye toys jer..belum lg campur satu kotak yg letak kat atas masa nak buat aqiqah irsyad dulu tuh..biarlah kat atas xyah bawak turun2 dh..lg padat rasenye..

Itu baru qisya..belum campur lg dengan toys irsyad nnt..tunggu la irsyad besau skit..harap2 by that time hall atas dh settle la..kalau x, mana nak podok toys2 tuh nnt..penuh hall bawah dgn toys derang sesaje..dh la kite tgk toys budak laki, byk yg gabak2 besaunye dari yg kecik..hiks..

7 comments:

  1. ahahaha..jenuh ngn mainan dieorg je..

    ReplyDelete
  2. Kak seal bag tu akak beli dekat mana? Haritu Nani nak beli tapi pusing satu bandar takdek. Hahah. Payah nau nak cari 😂

    ReplyDelete
  3. itulah kan..bila dah ada anak...
    rumah penuh dgn toys dieorang :)

    ReplyDelete
  4. Hihi... betullah kalau kita rambang mata dgn tudung anak-anak mestilah rambang mata tengok mainan yg banyak:)

    ReplyDelete
  5. Heheheh..akak pun ade box khas..dah main campak je smua dalam tu..nak main terbalikkan semua..kekeke..

    ReplyDelete
  6. Jangan kata anak, mak budak pun boleh melting tengok mainan yang best2 dekat situ.. hehehe..

    ReplyDelete
  7. tq sudi share tips..rumah penuh toy je ni..huhu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...