Wednesday, January 25, 2017

:: It's Time For Me To Let U Go ::

Sesuatu sgt kan tajuk..boleh mengundang pelbagai kemusykilan orang..ngeeee..

Almost 4 years, she's in good hand..dijaga bagai "menatang minyak yang penuh", dijaga dengan sepenuh kasih sayang..sampai jadi manja sesangat sebab susah nak kene marah apatah lagi kene cubit atau pukul..itu memang jauh sekali..mommy pegi ofis dengan hati yg tenang..takde nak risau memikirkan nasib anak yg ditinggalkan..because i know, she's in good hands..

Tapi nanti early Feb17, semua akan bertukar..sobssss..sebab qisya dh start masuk nursery..sekarang nie belum masuk pun lagi, kite dah pikir macam2..maafkan la mommy qisya nie..sebab almost 4 years, xpenah ade experience hantar anak pergi nursery..selama nie nenek yg jaga..

Kite xrisau when it comes to "pergaulan" qisya..sebab qisya nie jenis yg friendly..senang berkawan..bukan jenis yg kalau jumpa strangers, die akan menyorok belakang kite or hasben kite..owh tidak!..sangat tidak!..jenis xtau malu punye budak..hahaha..kalau let say pegi wedding ker, nak tinggalkan die sensorang dengan kengkawan kami laki bini,  sementara kami nak pegi amek makanan, mmg xde masalah..because die sgt easy going..orang senang nak dekat dengan die..actually xelok jugak kalau dh terlalu easy going sgt kan..ade la pros and cons kat situ..but ya, when it comes to the situation macam nak masukkan nursery ke, pre-school ke, xde la risau sgt kate die akan buat hal ke tantrum ke sementara nak tunggu die rase safe and boleh adapt dengan environment nursery..

Yang kite risaukan, bende2 yg remeh je pun..macam time makan die, time susu die, time nap die, time main die, time berry die..time berry tuh la yg penting utk orang yg nak menjaga tuh tahu..sebab qisya nie die kalau nak berry, die akan menyorok at one corner/place, and die xkan bg org rapat dengan die..waakaka..pastu boleh ke orang yang menjaga tuh layan die dengan baik, boleh tahan dengan peel die..not to say yg qisya nie naughty ke ape..die sangat la behave..tp biasa la kan ragam budak2..

Kite x expect pun utk org tuh jaga qisya se-perfect macam mana nenek jaga qisya..takat bende2 kecik kite boleh bertolak-ansur lagi la..cume jangan sampai badan qisya lebam2, berdarah2 udah ler..memang kalau jadik gitu, orang yg buat tuh patut berdoa yg die x akan dapat merasa makan atau minum ikut tiub..kihkihkih..tp xkan la dieorg nak buat gitu ke qisya kan..dah tentu2 la daddy qisya kat situ jugak cume berlainan floor jer..and kite percaya, cikgu2 kat nursery tuh semua jenis yang baik2 belaka..insyaAllah..

The reason why kite ngan hasben kite decided nak masuk kan qisya nursery is because preparation utk die sebelum masuk kindergarten..so xde la die terkejut kan..bagi die belajar utk mingle around dengan kawan2 yg sebaya2 ngan die..

Last weekend gie carik barang2 qisya..backpack, toiletries and what not..mommy excited sebenarnye..dalam pada risau/sedih/hati gundah-gulana, terselit sikit la perasaan excited tuh..kihkihkih..
 
Backpack qisya..semua barang2 dh ready dlm tuh..baju2 je belum..
 
Bile suruh qisya carry backpack die, "adoiii, punat punat (penat)"..hahahahaha..

Xpe la bulan 2 nie, we'll see how it goes..hopefully, everything will go smoothly..hasben kite cite siap ade ofismate die xsabar nak tunggu qisya masuk nursery..asyik tanye bile qisya nak masuk nursery, lama sgt la nak tunggu qisya masuk nursery, xsabar and siap ckp, kalau 5.30 tuh dh confirm2 qisya xkan balik lagi..mesti akan duduk kat workplace hasben kite sementara nak tunggu kite sampai..so sementara tuh boleh la die main2 ngan qisya..ahahahaha..so suweet aunty..and kite dpt rase potensi utk orang lain selain hasben kite amek qisya kat nursery pukul 5.30 adalah tersangatlah tinggi..silap2 aunty-aunty yg berkenaan akan volunteer nk turun amek qisya bawak naik tingkat 23..wakakakakkakaka..

And lagi satu, mmg hari2 la daddy akan dgr ayat, "daddy, tudai (kedai)"..sebab kat ofis hasben kite ade mini markat kat bawah tuh...mmg daddy ade "tabung" baru la kat situ..hari2 kene menabung rasenye..muahahahaha..

9 comments:

  1. Macam baru lagi tengok Qisya lahir tahu-tahu dah kena belajar cara bersekolah.
    Senanglah sebab satu building dgn daddynya.

    ReplyDelete
  2. qisya ngan bag tu dh gaya nk p school..mcm dh nk masuk tadika hehe

    ReplyDelete
  3. Ok, persedian anak nak masuk nursery.

    ReplyDelete
  4. Seronok nak pergi nursery. Bersemangat nak belajar.

    ReplyDelete
  5. Cantik backpack qisya. Insya'allah... ok nanti tu.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...