Monday, October 16, 2017

:: Saya Orang Kampung Yang Suka Makanan Kampung ::

Walaupun kite nie memang xpernah menetap kat kampung, yang memang dari kecik sampai besar memang membesar dekat bandar kl (tolak la few years yang kite berpindah- randah dekat sabah dengan perak..dah tuh, father aiii soldier u’olls..asal naik pangkat je posting, asal posting je naik pangkat), parents pun memang ade dekat kl, tapi kite tetap rase kite orang kampung..

And to be honest, kite suke sesangat makanan kampung..nak2 kalau makanan belah2 pahang..haruslah belah2 pahang..kate pun nombor ic tengah2 tuh 06..walaupun koi lahir je kat temerloh, masih boleh dikategorikan as orang temerloh la jugak kan..membesar kat mana tuh lain cite..kuang3..yg penting kite bukan orang perak la..xpaham ape yg hina sangat orang pahang nie..kalau ko tuh mmg spesis yg berperangai teruk, xyah la nak pangkah sangat org pahang..sebab bile berdepan dengan orang mcm ko, datang la dari negeri mana pun, resultnye tetap sama..melainkan kalau org tuh anak ongkaya (xde la kaya mana pun sebenarnye) la..ehhhh, 😏 ..

Kat temerloh, family belah2 mak kite adalah orang kampar..“wakang”, “kelian”..hahahhaa..tapi kalau nak diikutkan, bahasa kampar yg pure punye, memang langsung2 xpaham..kalau dengar pakcik2 kite, mak kite, sedara2 kite bile berborak, dialek derang mcm orang minang pun ado..haaaa pening kan..hiks..

Okayh laaa, kite xnak pun cite pasal salasilah family..kite nak cite pasal makanan..makanan dan falsya berpisah tiada..wakakaka..baru2 nie mak ngan abah kite balik temerloh sebab ade wedding..pagi2 dah bergerak balik temerloh, sampai2 terus singgah pekan sari..awal2 bile tau mak kite nak pegi pekan sari, kite dah pesan barang dah..ngeeee..

Nak tau x ape kite pesan..kite pesan jeruk maman..dah lama weh kite teringin nak makan jeruk maman..kat kl nie memang xlah nak jumpa..ke ade???..kite xpenah jumpa lagi orang jual jeruk maman kat kl..kalau korang tau ade yg menjual kat kl, silalah drop a comment..boleh hakak terjah..😅..

Sebelah kiri tuh rebung dan sebelah kanan tuh adalah jeruk maman..they are so sexy, aren’t they?..😍

Jeruk maman tuh, makan ngan ikan goreng garing panas2 cicah ngan sambal tempoyak, nasi panas2, perghhhhh, sodap wehhhhh..makan gitu pun dah sedap dah..bertambah2 menyenduk nasi ke dalam pinggan..serious xtipu..

Hasben kite stress je tau bile setiap kali mulut kite menyebut nama jeruk maman..😬..sebab setiap kali tuh la kite akan tanye die, “u penah makan x jeruk maman?”..dan setiap kali tuh jugak la die akan jawab, “memang u kene tanye i soalan yg sama nyeah setiap kali u bercerita pasal maman”..muahahahaha..relax la sayang..i kan bersalin 2 kali..urat ingatan masa bersalin anak first pun belum nak bercantum lagi nie haaah..urat ingatan yg putus masa bersalin yg no 2 tuh jangan ditanye la..xtau la bile tahun akan bercantumnye..😂🤣..

Rebung tuh masak lomak cili api pastu letak perut lembu..astaga, makan la ngan ikan goreng garing panas2, nasi panas2..perghhhh!!!..pun boleh buat makan bertambah2..

Huwaaaaaa, aiii is dah lapar and dah terliur..

Mak kite bagi..ikan salai, tempoyak, jering, petai, daun kesum..ikan patin ade jugak mak kite bagi tapi ikan patin xde gambau sebab penuh dengan darah..huahuahua..ape ape, xyah la nak euwwww kan sgt petai jering tempoyak ngan ikan salai tuh..ingat kite xmakan ker semua bende tuh..😋😜..

Perghhhhh!!!!..happynye kiteeeee..rabu nie cuti deepavali kan...kalau x pegi umah aci, besar kemungkinan kite akan masak ikan patin tempoyak.. “reti ke u masak ikan patin tempoyak”..owhhh hasben, don’t you ever ever evahhhh, underestimate your beautiful lovely wife..nampak je i macam perempuan yg xreti masak, nampak je macam perempuan yg kengkonon, “owh no, i just broke my nails”, tapi bile masak, haaaaaaa, terus yours truly tau..

Ewahhh masuk bakul angkat sendri sangat..kihkihkih..ehhh, tetibe xsabar nak masak..sedapnyeeeee lahai..makanan kampung nie kan, xyah beria2 sangat pun..kadang lauk yg simple je dah boleh makan bertambah2...kalau korang jenis yg suka makan makanan kampung, korang mesti paham ape yg kite maksudkan dengan lauk yg simple..😉..

Haihhh, tetibe terbayang2 pekan sari..kite suke pegi pekan sari..rambang mata..semua bende nak beli..pastu kalau pegi pekan sari, mesti beli kopi yg dah siap di-grind..sedap weh kopi kampung..sebelum sampai dekat orang yg menjual kopi, bau kopi tuh itself dah semerbak dah..mangiiiiiiiiinyeeeee!!!!..

Kite siap plan ngan mak kite..carik one weekend yg memasing free utk balik temerloh..hanyalah semata2 nak shopping dekat pekan sari je..alah, takat kl - temerloh - kl..ape laaa sangat..ye dok?...

4 comments:

  1. Rebung dengan maman tu sedapnyaaa kak. Fuhh bertambah tambah makan nasi kalau ada makanan macam ni :)

    ReplyDelete
  2. Orang2 bandar pun sekarang dah mula cari makanan kampung.

    ReplyDelete
  3. ish...kita pun suka juga...:)

    ReplyDelete
  4. Suka makanan kampung jugak. Tapi kita tak reti nak makan rebung. Maman tu macam tak pernah makan jer.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...