Thursday, April 19, 2018

:: Hari-Hari Pun Boleh ::

U’olls ade x makanan feveret yang kalau hari-hari makan pun u’olls tadahal nak makan..

Kite???..of course la ade..gile xde..hahahaha..ikutkan macam banyak la sebenarnye..tapi yang paling paling paling paling on top of the list adalah bubur nasi berlauk..yeeee, bubur nasi berlauk..serious my favourite..my old time favourite!..

Yang paling tersedap adalah bubur nasi berlauk mak kite of course..bermangkuk2 kite boleh makan sekali hadap je..goshhh!!..sedapnye..lauknye simple je xyah beria pun..cukup sambal kering kacang ikan bilis, telur asin, sayur kangkung goreng..perghhh!!..itu je dah perfect dah..kalau kat luar, port kite selalu terjah kalau nak makan bubur nasi berlauk adalah dekat restoran kak mah kg baru..slurpppp!!..terbayang2 plak dah bubur nasi berlauk kak mah..adehhhh..

Kat rumah sendiri selalu teringin nak buat tapi tuh la, hasben kite xsuka makan bubur nasi..mulut nanti jadi geli2 katenye..cehhhh!!..nyampah!!..so bile dah xde geng, maka xyah la ko bersusah payah nak masak bubur nasi bagai..masak je lauk, tenggek je la nasi macam biasa..

Semalam sampai je rumah mak kite, ternampak anak buah kite tengah makan bubur nasi.. “nenek masak bubur nasi ke?”..aah katenye..nak tanye mak kite xleh sebab mak kite menyorok kat atas..hahahahhahaha..ye u’olls, mak kite terpaksa menyorok dari cucu die yang sorang nie (bobot)..sebab nanti kang kalau nenek tunjuk muka, bobot buat drama xnak balik rumah..padan muka mommy!!..tuh la, drama queen sangat kan..kan dah menurun ke anak dah..

Terus kite masuk dapur, bukak tudung saji, “ya Allah, sedapnye”..ape bawah tudung saji yang sedap sgt tuh?..sambal kering kacang ikan bilis..satu lauk je tapi cukup buat ailio kite kecur weeeyyyhhhhhh..terus kite mencarik tippuware untuk tapau buat bekalan berbuka puasa..hehehe..

Sampai rumah, bukak fridge, ade sayur kacang buncis..ade pulak telur asinnnnnnnn..apalaie, sinsing lengan, masak laaaaa..

Tadaaaaaaaaa..perfecto comboto!!!..inilah santapan kite untuk berbuka semalam..sayur kangkung xde, kacang buncis pun jalan..sedap je makan dengan bubur nasi..

Sumpah sedap gile..kalau hari2 makan cenggini pun memang serious xkan jemu..

Adehhh, lapar plak dah..huwaaaaa, balik kang nak ajak hasben kite pegi makan bubur nasi kak mah la untuk berbuka..nyumsssss!!!..kite rase kite beruntung sangat kalau berpuasa..kenapa?..mintak je nak makan ape, kompom hasben kite akan tunaikan..sedangkan kalau xberpuasa pun die tunaikan je ketinginan kite..inikan pulak la kalau berpuasa..

Macam isnin lepas teringin nak makan kuih lopez..si semu salah nana mia..sape suruh post kat Ig dengan FB..punca betul tau..kihkihkih..kite cakap la dengan hasben kite..die kate kat pasar malam penah nampak ade orang jual..sampai area rumah hujan lebat selebat2nye..sanggup die nak redah hujan pegi pasar malam semata2 nak beli kuih lopez sebab kite teringin.. “untuk isteri i yg teringin kuih lopez, i sanggup redah hujan”..halah halah suweet nau nau..tapi end up kite xbagi die pegi sebab nanti kang kalau demam ke sakit kepala ke canner?..haaa haaaa, cer kabo..dah la hasben kite kalau  redah hujan kompom without payung..lagi la kite xbagi die pegi..mengundang sakit je semua tuh..

Kite xdapat kuih lopez pun xpe janji hasben kite xsakit..kalau die sakit, macam mana kite nak bermanja2..hilang dah tempat bermanja buat sementara..wakakakkakaka..getisnye lahaiiii!!!..boleh berdarah mata orang yang baca nie tau x sya oiii..behave please!..

Pagi tadi punye sahur..serious sedappppp..layannnnzzz!!..

Takat satu mulut je nak sahur, malas rasenye nak tenggek nasi..roti je sudah..sudahnye bukannye habis pun..kalau hasben kite nak bawak bekal nasi goreng lain la cite kan..

*dah nak puasa baru terhegeh2 nak ganti puasa..haihhhh..hikssss..

2 comments:

  1. Fuhh sedapnyaaa bubur tu kak. Lama tak makan bubur dengan lauk macam tu.

    ReplyDelete
  2. Roti antara hidangan tetap setiap hari untuk akak dekat office ni.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...