Tuesday, April 24, 2018

:: Dia Pun Dapat Jugak ::

Anak2 kite skang nie kalau beli ape2 mesti kene beli 2..xkisah la ape bende pun..makanan ke, minuman ke, barang ke, mainan ke, wajibulghunnah kene beli 2..xde istilah beli satu then share 2 beradik..end up mesti ade adegan cakar-mencakar, pukul-memukul, tarik rambut, tolak-menolak, gigit-menggigit..dan pengakhiran dari adegan tuh semua akan berakhir dengan tangisan dan juga jeritan..dan of course la yang menangis dan menjerit tuh si kakak..bile dapat adik yang ganas dan kasar dan garang, haruslah la kakak yang merasa sakit..qisya die melawan tapi melawan die dalam kategori lembut..adik memang xbagi chance punye..die bagi memang sekuat hati..mana la kakak xsakit..

Dan end up jugak, mak 2 beradik nie akak jadi mak ko hijau!..grrrrrr!!..

Qisya kan dah ade basikal..so bobot lately suka sangat main basikal qisya..memula kite la jadi mangsa kene tolak basikal tuh bagi bergerak..last2 kite macam xlarat nak layan..hahahaha..mana xnye, selagi die xpuas, selagi tuh la die nak main..then last week dalam hari isnin ke selasa tah, bobot bawak keluar basikal qisya, tetibe je die dah boleh kayuh dah basikal..memang la kayuhan die tuh xperfect tapi bergerak la jugak basikal dikayuhnye..happy sungguh die..and kite pun of course la happy jugek coz xyah nak tolak dah basikal untuk die..muahahahahahha..

Then as usual, berebut basikal dengan kakak die.. “it’s mine bobot”..yang adik plak menjawab, “mine!”..haiyooooo!!..pening mommy nak oiiii!!!..

Jumaat lepas kite pun usulkan la dekat hasben kite “proposal untuk beli basikal bobot” since bobot pun dah boleh kayuh basikal..kihkihkih..proposal approve atau tidak?..heyyyy, come on!!..this is falsya hokeyh..of course la approvedddd!!..*fliphair*..bab2 goda suami nie memang aiii is champion..ape caranye?..rahsia!!..muahahahhaa..

“Okay, esok (sabtu) kan nak kelur..boleh la kite pegi carik basikal bobot”, kate hasben kite..ngeeeeee..kite x expect sebenarnye secepat itu..tapi xpe la, dah hasben kite kate gitu..aiii okayh jewww!!..

Sabtu pegi putrajaya dulu collect race kit..then singgah kajang collect crunchy brownie..dah alang2 kat kajang, hasben kite ajak makan satay kajang..kite suggest makan satay willy tapi hasben kite dah terlepas simpang..so teruskan je la perjalanan dekat haji samuri..habis makan, otw balik singgah kedai basikal samy dekat selayang..kite xkeluar sebab qisya dengan adam (nephew kite side hasben) tido..so hasben kite dengan bobot je keluau..

Bile dah beli, orang tuh hantar basikal ke kereta..kemain happy bobot..asyik “kal, kal (basikal)” je sepanjang jalan nak balik rumah.. “berapa harga basikal tuh?”..joyah kan nak tau..hasben kite sengih2 je..sengih2, tapi xmenjawab soalan jugak..2 kali kite tanye pun die sengih je..bile dah gitu asyik sengih je xnak jawab, paham2 sendiri sudah..

“Kenapa xbeli basikal yang biasa je?”..nak tau x hasben kite jawab ape..die jawab itu kire okayh la die beli basikal tuh..die dah nak amek basikal brand ape tah..giant ke apw nama tah..ade 2 brand la yang die sebut..tapi sebab basikal tuh kene order, so die xjadi nak amek..adoiii..

sampai2 rumah terus main..main dalam rumah je la tapi..apaknye risau nak bagi anak main luar dari pagar..redha je la ye anak2..bile apaknye xbagi anak main luar dari pagar, maka kete parked kat luar dulu..

berpeluh2 memasing main basikal..

Basikal bobot letak kat rumah nenek sebab die banyak habiskan masa die kat rumah nenek kan..kalau nak bawak derang main basikal kat memana taman, baru amek basikal bobot dekat rumah nenek..bobot nie die aggressive sikit..die suke explore new things..kadang xterpikir pun dengan umur2 gitu die boleh buat sesuatu bende..tu yang umur baru 2tahun 2bulan dah dapat basikal dah..

1 comment:

  1. Macam dak Nuha pulak.. tayar basikal dia pecah dikerjakan dak Adik.. alahai.. kesian dak Nuha. Lagi menarik, langsung tak merasa naik main dekat luar rumah. Belum masa nak kulepaskan main dekat luar rumah.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...