Tuesday, January 8, 2019

:: Bobot Dah School ::

This year bobot dah start masuk kindy..but not as a full program student la macam kakak die..bobot pun baru nak masuk 3 tahun 18 Feb nie kut, so memang xnak lagi bagi die stress ke ape ke kan..sebab tuh la bobot masuk as a regular student which means class die dari pukul 8am till 12pm je..saje nak bagi die mingle dengan rakan2 sebaya, ececeh, adapt dengan situation dan juga environment kat kindy cemana..tapi the main reason why kami decided nak hantar bobot, sebab nak bagi die ade gape dengan nenek and atok..bukan la kate nak pisahkan tapi nak bagi space dekat nenek untuk nenek buat activity die..asalnye nak hantar full day sekali dengan qisya..tapi nenek xbagi..😬..

Nenek kate xyah hantar bobot sampai petang..nanti nenek boring xde kawan duk sensorang dekat rumah..lagi tambah sakit badan kate nenek sebab xtau nak buat ape dekat rumah..at least kalau bobot ade, die akan melayan and mengelolakan je bobot..bobot tuh la kawan gaduh die, kawan borak die..nenek xleh kalau bobot xde..rinduuuu sampai tahap boleh menangis..ahahahahaha..nangis tuh masa nenek pegi bercuti kat jepun 9 hari..asal sebut nama bobot, asal teringat bobot je kompom nangis...hehe..cemana la bulan 2 nie nenek nak gie buat umrah 2 minggu..bobot nangis, nenek pun nangis..hahahahaha..
Ahad malam dah siap dah prepared beg bobot, tumbler die..ehh, tapi memang setiap malam kite akan prepare kan beg untuk qisya..put aside siap2 uniform qisya..so xde la kelam-kabut di pagi hari..

ini bobot punye beg..

Semalam 1st day bobot pegi school..adoiii, pepagi je dah ade drama..expected dy!..hahaha..mengamuk2 xnak pegi school.."bot nanak gie skul, bot nak work je"..kemain gie work katenye..sekolah belum lagi, terus nak gie work pulak..kuat betul pengaruh cite "boss baby" tau..wakakakkaa..

dah sampai dah school..tapi xnak keluar kete..puas la duk pujuk..nasib baik la daddy tinggi kesabaran..so daddy banyak handle bobot..kalau mommy xtau laaaa...memula mungkin okayh lagi, angin dah naik kepala kalu, sendiri mau ingat la deyyy!!..hahahaha..kompom pagi2 dah menyinga dah rasenye..dah tuh "mommy monster" kan..hahahaha..

Tengah nangis2, mengamuk2, tetibe bobot cakap, "bot apar(lapar)", sambil usap perut die..haaa haaaa, dah start dah akal die..adeeeeee jeeeeee akal die nak mencarik alasan..bile cakap dekat school aunty ade breakfast, "bobot nanak akan(makan) situ..bobot nak akan(makan) kat empat(tempat) lain"..nampak x nampak x budak panjang akal nie..hahahahahha..adoiiii..itu bukan 1st time okayh die mencarik alasan nak lari daripada situation..dah banyak kali dahhh...haishhh!!..

Daddy ajak masuk kedai, bobot angguk..bile masuk kedai sebelah school, bobot kate nak lolipop..sekaliiii habis plak dah..grrrr!!...dan dannnn je kan...bile suruh amek lain die xnak..nak jugak lolipop..terpaksa pegi kedai lain..nasib baik lolipop ade..bile suruh pilih, bobot pilih lolipop yang paling mahallll..14hengget rege satu lolipop..pepagi dah ternoda wallet daddy..kihkihkih..

tuh hah lolipop 14hengget..layankan je laaaaaaaa..

Bile naik je die dah xkeruan dah..melalak2, mengamuk2, menangis2..suruh daddy masuk sekali...so alang2 masuk, kite pun masuk sekali nak ukur uniform bobot..xbeli2 lagi uniform kindy bobot..dalam pada sibuk dengan bobot, alih2 qisya keluar, dah menangis pulak dah si kakak..haiyooooo..bile tanye, "qisya, why are u crying"..she said, "i want mommy"..hurmmmmm..kebetulan masa tuh dah nak start solat dhuha, so kite tanye qisya, "qisya dah amek wudhuk ke belum?".."not yet mommy"..then kite suruh die pegi amek wudhuk dulu..at the same time nak distract die..

Then si bobot plak asyik la duk manggil daddy, "bot nak daddy"..hurmmm..xlama tuh aunty datang, bawak die masuk dalam..as soon je bobot masuk dalam, kite dengan hasben kite cepat2 cabut..

sampai bengkak2 mata haaaaa..adoi la anak bujang mommy nie..kat rumah kemain die hero..buli orang, henyak orang sana sini..xmacho la bobot nangis..hahahhaa..

gambar dari ihsan aunty shima..masa nie rasenye ala2 derang punye assembly..bile tengok gaya tangan, macam tengah baca pledge..hahaha..

12 tengahari hasben kite amek bobot..okayh jeee die..kemain laju nak keluar..ehh, memang la happy kan..dah balik..kite yang dah tua nie pun, kalau sampai time nak balik, dah sampai time habis keje, pun happy jugak..hahaha..

Daddy siap bawak pegi jalan2 kat melawati mall..beli jiwa anak katenye..siap daddy kene paw toy...hehehe..motivation untuk ke skool kate daddy..

tuh haaaa toy yang die paw daddy..bumble bee..

memula kereta..ini yang selepas di-transform-kan..huahuahua..

Petang lepas amek kite, kami bergerak ke ikea..beli2, usha2 barang sikit..sekali ternampak wing chair untuk kids..

yang nie haaaaa..comellllll kan kusi nie..nasib baik la harga kusi nie mahal..kalau 200hengget ke, mommy dah amek dah..kuang3..

Hari nie, bobot masih lagi buat drama..xnak pegi school..hurmmmm, xpe laaaa..awal2 lagi kan bobot..xbiasa lagi..katepun bende baru kan..tapi jangan la amek masa lama untuk biasakan tau bobot..pening kepala mommy..hehe..

1 comment:

  1. Wahh seronoknya Bobot...dapat bumblebee...dapat lolipop...dapat jalan2...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...