Monday, August 1, 2016

:: Auntie, Adik Rindu ::

Auntie, bukan adik je..semua rindu dgn auntie..especially uncle yie dgn anak2 auntie..;(

Yang mana follow fb kite mesti tau yg kite dh kehilangan org yg kite sayang..;(

Jumaat lepas, awal2 pagi dpt kol kate auntie kite dh nazak..uncle kite ckp, nak balik, balik sekarang sbb auntie kite punye condition sgt teruk..mmg terus masing2 rushing balik temerloh..dalam pukul 3pm mcm tuh, kite kehilangan auntie kite..Allahu..auntie yg paling kite rapat, auntie yg paling kite sayang..;(

Loses fight against dengue at her age of 46..

Penyebabnye adalah dari seekor makhluk yg amat2 halus..tp kesan dari makhluk tersebut sgt memeritkan smp nyawa dipertaruhkan dan akhirnya tewas..

Tp tuh la, kite kene percaya qada' dan qadar..harus percaya dan terima..nyamuk itu hanyalah penyebab kepada kematian auntie kite jer..mmg dh tertulis ajal die..tidak cepat sesaat dan tidak lambat sesaat..Allahuakbar..siapa kami utk menidakkan semua tuh..

Auntie kite "pergi" di hari jumaat..penghulu segala hari..wajah auntie tenang sgt mcm auntie tengah tido..mmg sgt2 tenang..nmpk mcm auntie senyum pun ye jugak..auntie, auntie nak tau x?..ramai org ziarah auntie tau..baik melayu, baik cina, baik india, semua dtg nak tgk auntie..kawan2 ofis auntie dekat MPT, ramai yg dtg..ramai org sayang auntie tp sayang kami dekat auntie xleh lawan sayang Allah dekat auntie..;(

Rindu nak borak2 dgn auntie..rindu nak bergurau2 dgn auntie..setiap kali gurau2, last sekali mesti auntie akan ckp, "auntie ima joke-joke je dik..auntie ima mintak maaf la yek"..setiap kali tuh la adik akan balas, "ish auntie ima nie, ngape mintak maaf..xde pun adik nk terasa la..sikit pun x..mcm la adik xtau auntie ima mcm mana..xde de nak simpan2 dlm hati pun la"..rindu nak bergossip2, menjemah2 dgn auntie..xde la kate bergossip mengutuk org..tp kiteorg suke bercerita bende tah pape dgn gaya2 joyah..bg penyedap la..rindu nak gelak2 dgn auntie..setiap kali auntie datang umah mak, mesti riuh rendah umah..dh macam sekampung dtg umah padahal auntie ima ngan uncle yie sefamily je pun..itu belum lg pakcu ade..kalau pakcu ade boleh runtuh rumah mak..;)

Last jumpa arwah auntie kite waktu bulan puasa..dieorg sefamily turun kl..sabtu dgn ahad family arwah berbuka dekat umah mak kite..kite xde ralat sgt sbb dua2 hari tuh kite ade..tah la rase mcm nak sgt berbuka dgn uncle and auntie kite padahal weekend tuh ade org lain ajak buka sekali..tp sbb kite dh ckp dulu nak buka kat umah mak kite jt somi kite, sbb auntie n uncle kite ade, so janji ttp janji..plus arwah auntie kite asyik duk tanye, "esok adik ade lagi ker dtg umah mak".."ade2..esok adik dtg"..;(

Ingat lg arwah auntie kite duk bertapa dekat meja makan tepi lauk2 yg mak kite masak.."sedapnye dik mok aok masok..auntie suke lauk2 gini..lambat lg ker nak berbuka dik..xsabar auntie nak makan mok aok masok"..kite jawab, "sabo auntie sabo auntie..xlama dh nak buka"..

And bile auntie kite nak balik, baru tingat yg die peluk kite kuat..lain dari selalu.."jaga mok aok leklok yek"..then, asyik duk nyebut, "mok aok masok sedap ngat..suke auntie ima lauk2 kampung gitu..mok aok mmg pandai masok..lauk marbeles..bile la auntie ima boleh rase lg mok aok masok"..Allah..
Auntie, adik xsempat nak beraya dgn auntie..lgpun auntie tgh sibuk dgn anak2 yg bergilir2 masuk hospital waktu awal2 raya..dari ayien ke ecah pastu sambung pulak dgn nazrul ngan boboi..last sekali auntie..tp auntie yg paling teruk..;(..auntie ima, sumpah smp sekarang kiteorg susah nk digest yg auntie dh xde..mcm xpercaya sungguh auntie dh xde..;(

Xpe la auntie, kami rela auntie pergi daripada tgk auntie menanggung sakit menanggung derita, walaupun pedih walaupun sedih walaupun sakit kat dada nie, kami semua redha dgn pemergian auntie..
Noor Isma Binti Noraini
12 Oct 1970 - 29 July 2016

Semoga auntie tenang dan damai di SANA..semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh auntie..insyaAllah..amin..
Xsempat irsyad nak kenal wande..nnt dh xde dh ayat, "budak nomey"..wande punye ayat feveret..;(

*uncle yie, adik tau uncle yie org yg terpaling sedih bile auntie xde..sedangkan kiteorg punye sedih xdpt nk dibendung, apatah lagi uncle yie..kiteorg semua tau betapa uncle yie sayang sgt dgn auntie ima..byk bende yg auntie ima ngan uncle yie lalui bersama..susah senang turun naik..uncle yie kene kuat utk anak2..kami akan sentiasa di samping uncle yie mcm hari2 yg sebelum*

6 comments:

  1. alfatihah utk arwah antie falsya

    ReplyDelete
  2. *nangis*
    salam takziah falsya n famili
    kehilangan yg sangat-sangat-sangat dirasai..
    alfatihah buat arwah bila kerinduan...

    ReplyDelete
  3. Innalillahi wainna ilaihi rojiuun..
    Lebih kurang umur kakak dia ni Falsya
    Tapi dia pergi dulu. Sampai masa kakak entah bila.
    Moga rohnya tenang di sana.. sedih.
    Al-fatehah..

    ReplyDelete
  4. Salam takziah. Sedih gak baca entry nie :(

    ReplyDelete
  5. Al fatihah utk arwah....
    Alahai sedihnya....Setiap yg hidup pasti akan mati....Siapa sangka sebab denggi dia pergikan ....Allahu akbar. Moga Allah ampunkan dosa dosanya

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...