Thursday, September 29, 2016

:: No Ipad On Weekdays ::

Skang nie kite dh start sorok ipad..dua2 ipad kite sorok..sbb qisya nie kalau sampai umah je, die mesti akan carik ipad..pastu mengadap la ipad sampai nak naik tido pukul 11malam..itupun kadang susah betul nak amek ipad dari die..berkali2 kite duk mintak ipad, die xnk bg..sudahnye kite tutup semua lampu kat hall bawah, pastu kite naik atas tinggalkan die sensorang kat bawah..dah tuh, byk kali suruh stop masih xnk, buat xtau je, mmg babai la pastu..pikir nak tunjuk keras kepala die je, xpikir mommy punye keras kepala lagi..

Kite dh naik atas, siap tutup lampu tangga..bergelap la die kat bawah tuh..menangis???..memang menangis la..tp boleh dgr sambil menangis tuh ade pause sekejap..tgh focus tgk video kat youtube kut..pastu nangis balik..kite kat atas buat xtau je..dgr la kejap nangis, kejap senyap, kejap panggil mommy, kejap nangis, kejap senyap..

Ade la kadang tuh dekat 20minit kite biarkan qisya kat bawah sensorang..bile dh menangis berterusan xhenti2, baru la kite turun amek die..nmpk kite turun je, lagi kuat jeritnye..sedih sgt lettew kene tinggal..haaaa buat la lagi..ngan mommy senang..xnk dgr ckp mmg mommy tinggalkan je..

Mmg xdinafikan la yg qisya byk belajar bende thru ipad..tp tuh la, pros and cons tuh tetap ade kan..kite sorok ipad sebab kite jadi takut bile baca ape effect2 ipad dekat budak2..baru timbul kesedaran padahal sebelum2 nie pun dh baca byk artikel pasal ipad nie..

Prevention is better than cure..

It's better for me to prevent it now..rather than cure it later..am i right???..

First day kite sorok ipad, mmg qisya mencarik jugak la.."mana mana?".."mommy, ipad?"..kite pun melayan la, "haaaa, ipad?..mana ipad?..ipad rosak..daddy bawak pegi ofis repair"..qisya pun ye ye je la mendengar, "ipad roshak?".."aah, ipad rosak"..sebelum die tanye lagi mana ipad,  kite distract die ngan bende lain..

Mommy, "qisya nak tgk katun?"
Qisya, "nak nak nak"
Mommy, "qisya nak aiskrim?"
Qisya, "nak nak nak..nak ashem"

Ade la jugak tetibe die duk mencapai henfon kite..tp bile dh capai, pandang muke kite dengan senyuman cuak..

Qisya, "mommy, (sambil mata pandang henfon kite..hint2 nak henfon)"
Mommy, "don't take my phone. Put it back"

Terus die letak balik henfon kite..bab2 gitu mmg qisya mendengar kate..bile kite ckp, "don't take, leave it there, put it back",mmg die akan ikut..die xkan buat hati kering main amek je or buat donno ape yg kite ckp..mmg die akan ikut without throw-ing any tantrum..

So far okayh la qisya xde nak mengamuk2 mintak ipad..hopefully berterusan la gitu..xde la kate kite nak stopkan terus ipad..anyhow, ipad kene jugak bg die explore sbb skang nie zaman teknologi..it just that, kite nak set limit utk qisya, bile die boleh main dgn ipad..which is only on weekend..

Nie haa budak yg nama qisya tuh..dh besau dh anak mommy..

Qisya kalau die buat salah kan, die tau die salah and when she aware what is the outcome (kene marah), before kite bukak mulut, menggelabah die dtg kat kite, peluk kite, kiss mulut kite sambil ckp, "sowwy..mommy, sowwy"..xcair ko kalau anak ko buat gitu..terus xjadi nak marah sbb anak ko pandai counter balik marah ko dgn pelukan ciuman die..hahaha..

Qisya qisya..hehehe..

9 comments:

  1. Takpe babe.. dont worry. Once she starts school, dia dah tak heran ipad sgt dah sebab kat school she'll be busy with activities, balik dah penat. cukup2 time nak tido je. hehe. no worries :D

    ReplyDelete
  2. bdk2 zaman teknologi canggih ni mmg kebanyakn suka layan gadget...tisya pn sama tp time sek mmg xbg juga la..kdg2 die main hp nenek die..sbr je la..

    ReplyDelete
  3. samaaaa...kami pun tengah buat kat syakirah..kalau tak pkl 11 pkl 12 baru tidooo..tak larat..

    ReplyDelete
  4. bdk2 skrg mmg melekat dgn hp je..pandai2 mak ayah control..

    ReplyDelete
  5. Heheee..cair tak cair hati mak kalo anak gi peluk cium lepas buat salah..tu kalo masih kecik2 mcm dorang ni..alahaiii

    ReplyDelete
  6. betul tu..kena jugak bagi tapi dengan kawalan dan jangan sampai dia asyik dengan ipad je..saya pun bagi tapi ada masa saya akan suruh diaorang tengok tv, main mainan diaorang , kadang ajak buat benda lain la..lama2 doarang pun rasa macam tak de tab tak de youtube pun tak pe..

    ReplyDelete
  7. Dah lama anak2 tak main ipad. Asik berebut nak main jer. Sekali sekala boleh lah.

    ReplyDelete
  8. Setujuu. Ok aje bagi ipad dekat bebudak untuk kasi diorang explore tapi still ken adalit lah kan :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...