Tuesday, February 13, 2018

:: Salted Egg Squid & Fried Oyster Mushroom ::

Hamboih jah!..kemahen lagik tajuk entry ko kan..omputih sangat!..entry pulak berhabuk dengan bahasa melezia..kihkihkih..

Orang melezia yang makan western cenggini la..koya lebih..huahuahua..weekend2 biasalah kan, ade weekend yang kite masak, ade weekend yang kite xmasak..banyak yang xmasak dari masak la..puncanye kenapa???..allow me to refresh u..i kan ade 2 orang anak yang sangat comel..dua2 anak yang baik..beza antara anak no 1 dan no 2 nie adalah, yang kakak type, “mommy cook i don’t care”..yang adik pulak type, “mommy cook i do care”..haaaaaaa, paham takkkkk fellas..so dari situ nampak takkkkkk jawapan kepada soalan “puncanye kenapa”..

Tapi kite akan cube jugak la untuk masak..lauk simple pun boleh buat hasben kite makan bertambah2 tau..nak2 pulak hasben kite jenis suka makan kat umah yang kite masak..macam weekend baru nie kite masak ayam masak kicap (letak cili padi..slurppp!!) + sambal sotong + telur dadar je pun..“hurmmmm, nasi ade lagi ker?..macam sedap pulak isteri i masak..isteri i kan masak memang sedap..u punca nie semua (sambil tunjuk perut die..hahahaha)”..

Kalau nak simple lagi, lauk ikan/ayam goreng makan dengan kicap je..xpun sambal ikan bilis dengan telur dadar makan pulak dengan kicap..kene pulak tabur cili potong dalam pinggan gaul sekali dengan nasi yang dah letak kicap tadi..perghhhh, superbly superb i tell u..ehhh, dah kenapa sambil taip nie sambil terliur nie..ishhh, kadang lauk simple gitu la yang paling sedap sekali tau..

Ade one weekend tuh hasben kite request sotong goreng telus asin..bile hasben kite dah request-ed, memang kite akan masak jugak..

simple je bahan2 nak masak sotong goreng telur asin nie..itu je pun bahannye..

serious rangup..crunchy crunchy gituuu..campuran 2-3 tepung..

inilah hasilnye...kemain suke hasben kite..

Untuk anak2 kite masak sup cendawan tiram..beli sepeket tapi kemain banyak pulak cendawannye...nak simpan bile minggu pulak nak masak..mau membusuk je dalam fridge..kite xsuke sebenarnye nak simpan2 sayur nie..tau2 kang berair la, membusuk la..sebab tuh kalau nak masak baru beli..

itu adalah campuran untuk buat celupan cendawan..hehehe..

tadaaaaaa..tangan kecik tuh yang tolong kite gaulkan..asyik la, "qisya nak tolong mommy"..tolong la nak..kang dah besau xnak tolong memang tangan tuh mommy "titik" dengan senduk, sudip, pisau..

Ready to fry..

After fried..

Hasben kite kate, “sedapnye domok..rase macam tengah makan kat terengganu”..hahahaha..

5 comments:

  1. Hahahahaha...gelak besau akak baca entry ni....okey la sotong tu fav kakak dania..weekend nanti mama nak masak plak la...

    ReplyDelete
  2. kemain tajuk kn..xpe koya pn sedap2 smua tu...yum2222....

    ReplyDelete
  3. Sedapnyaaa cendawan celup tepung tu. Hahah! Weekend ni nak buat jugaklah.

    ReplyDelete
  4. hehehe.. janji family suka dengan hasil masakan tu. ;)
    Cendawan tu feveret kita jugak.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...