Friday, February 23, 2018

:: Khidmatmu Kuperlukan ::

Sebelum tuh, haishhh.. pipi kite belah kanan nie xtau la ape jadik..tetibe je merah..xyah pakai blusher..pakai blusher belah kiri je..kang pakai belah kanan kang, yang kanan kemain menyerlah blushernye..

Kadang2 memang akan naik la merah cenggitu..xtau la ape silap..nak kate face product yang kite pakai, macam mustahil..salah makan maybe..hurmmm..sebelum2 nie kalau naik, kakak kite sampai tegur, "kemain tebal blusher ko pakai kat pipi tuh"..wahahaha.."itu bukan blusher la..tah nape merah tah"..
merah kan merah kan..dalam nie xberapa nak merah sangat sebab lighting terang nau but actual memang terang menyala..maafkan la kening kite yang dah kehilangan brow liner..hasil dan juga kesan daripada kite letak minyak cap kapak..so skang nie, minyak cap kapak boleh hilangkan makeup korang..cer la try jadikkan minyak cap kapak as korang punye makeup remover..pijoooo muka weeeehhh..wakakakaka..

Okayh, back to the "khidmatmu kuperlukan"..

Skang nie kite dah start panggil orang datang kemas umah every 2 weeks..kite xlarat la nak kemas satu rumah sensorang..xmampu rasenye..kemas rumah without ade yang mengacau xpe lagi..nie kang bile ade 'tukang tolong' tp xberapa nak menolong, lagi penat kite dibuatnye..hasben kite takat mop, cuci kipas, cuci filter aircond boleh la diharapkan..yang lain kite xharap sebab kang end up kite sakit hati..wakakakakaka..

Kite tanye hasben kite, boleh ke panggil orang cuci rumah 2 kali seminggu..then hasben kite macam biasalah akan menjawab, "boleh je..panggil la..u carik la orang"..yeayyy!!..baikkkk!!..sebenarnye dari dulu lagi masa qisya kecik die dah suruh panggil orang datang kemas umah..tapi tah la, bukannye xpanggil, panggil je..ade la 4-5 orang tapi kite xberapa nak berkenan la..kite nie sebenarnye bukan la perfectionist sangat..fussy sangat pun tidak..and bile kite sendiri cuci rumah, xde la sampai berkilat segala-gala..tapi kalau tetibe mood nak mengemas rumah tuh datang, memang masa tuh tah saka maid mana tah, dah masuk badan kite..habis segala2 kite cuci, habuk2 semua kite bersihkan..kire lepas cuci tuh, mata nie tenang je tengok rumah dah bersih..and bile panggil orang datang cuci rumah and die cuci ala kadar janji buat je, xseronok betul rase..

Memang la xleh nak expect orang tuh buat sama macam kite buat, but at least, hurmmm, tah la..susah la nak cakap..hehehe..so baru nie memang kite dah nekad, nak panggil jugak orang datang kemas rumah..janji lantai die mop, bilik air semua die cuci..bile hasben kite pun dah agreed, cargas kite mencarik agent yang buat house cleaning service..dapat la satu agent nie..2 org terus kite mintak sebab sebelum nie yang datang kemas rumah kite, sorang sokmo xcukup 4 jam..tetibe macam confuse kat situ..rumah aku nie rumah banglo ke yang 4 jam xcukup..memang la sebab sorang..tapi dah kalau 4 jam bawah saje dengan cuci toilet atas sahaja, apo nak jadik..siap mintak sambung lagi untuk habiskan mop belah atas dengan lap2 segala bende..aduhaiii, memang idok ler kite nak panggil lagi..
kite sendiri pun kemas rumah xde sampai gulung kapet..ahahahha..

So far 2 orang maid yang kite panggil, nak kate kite puas hati sangat pun idok ler jugek..yang bagusnye, dieorang buat keje cepat and dieorang tau ape nak buat..tapi okayh la..nak kate bersih sangat pun idok ler jugek..ade yang kite jugak kene bersihkan dekat certain2 tempat sebab die xbersihkan..satu la masalah kite..kite xreti and xsuke nak mengarah2 orang buat itu ini..padahal memang itu la yang sebenarnye kan sebab kite bayar die..tapi tah la, kite jenis orang gitu..padahal memang keje die pun kan..xtau la ape yang susah sangat..kuang3..2 orang maid boleh siapkan rumah kite dalam masa 2jam setengah..

Ingatkan nak continue je dengan agent yang hantar 2 orang maid arituh..tapi semalam kak ekin (akak yang makeup kite masa tunang, nikah dan juga reception), ade kol kite tanye kut2 kite nak guna orang untuk cuci rumah.."ehh akak nie macam tau2 je falsya tengah mencari"..kak ekin recommend ade sorang maid yang duduk dekat area rumah die, die kate maid tuh cuci rumah bersih and whatnots..and kak ekin jugak kate, xkan la die nak recommend kalau xbagus kan..plus kak ekin cite, die dah xkeje dah..so harapkan keje2 cleaning nie nak sara hidup die dengan anak die yang masih kecik lagi..

Bile dengar ade anak kecik lagi la buat kite setuju nak guna khidmat die untuk cuci rumah kite.."boleh la kak..panggil die datang rumah falsya..kire jadik la..kalau die okayh, memang falsya akan panggil die je..silap2 panggil die untuk cuci rumah mak falsya sekali"..dah set date and time, so tengok la nanti hasil keje die cemana..xperlu pun untuk puaskan hati kite 100%..janji cukup untuk mata kite nampak yang die kemas tuh bersih..itu je..hehehe..

So skang nie lega sikit sebab every 2 weeks akan ade orang datang rumah cuci/kemas rumah..hehe..nanti nak try cuba nasib la bodek hasben kite..kut2 dapat seminggu sekali ke kan...wakakakakaka..

4 comments:

  1. Allergy ke? cer guna product glow gelenggang tu..akak jerawat dah banyak hilang sejak amalkan...

    ReplyDelete
  2. Betul tu. Susah nak arah2 kan org. Tapi, kalau tak buat... Agak rugi jugak bayar dorang. Hehe...best jugak ada maid dtg 2 minggu sekali.

    ReplyDelete
  3. nieyl pun kdg² cmtu kak...
    kdg ade org tegur..naik merah...
    lepas tu nieyl stop sekejap pakai blusher..
    tp xtau la itu ke puncanya..

    ReplyDelete
  4. So far tak pernah lagi amik khidmat cuci rumah. Tapi rasa macam nak amik jugak lah. Maha tak diorang charge falsya? Letih lah nak mengemas sebab rumah tu cepat sangat berhabuk. Kita ni dah lah elergik. Habis gatal2.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...