Wednesday, February 21, 2018

:: Anak Bujang Kite ::

Anak bujang kite nie memang lain dari yang lain..bak kate mak kite, “cucu nenek 5 org, ini yang paling lain sekali..tapi bile die xde, rindu pulak”..hahaha..tapi memang betul..bile die ade, adoiiii, mencabar kesabaran je..bile die xde, rindunye lahaiiii..

Garang tau anak bujang kite yang sorang nie..tah menurun pangai sape tah..die kalau salah sikit, xkisah la sape yang salah, even die sendiri yang salah pun, tangan cepat nau nak memukul orang..dengan kite memang xde bagi chance la..die pukul kite, kite pukul die balik..kadang kite ngan anak bujang kite nie, berbalas2 pukul memukul..masing2 xnak mengalah..last2 kite geram, kite gigit tangan die..huahuahua..

Die tarik rambut kite, kite tarik rambut die balik..walaupun rambut die ciput je, pun jadik u’olls..macam mana kuat die tarik, macam tuh kuat jugak la kite tarik rambut die..hahahahahaha..adoiii..macam budak2..die tuh sah2 la memang budak..kite nie haaaa, dengan anak pun xnak mengalah..huahuahua..dah tuh, sakit tau..pandai pulak die aimed..nak tarik tempat yang bisa je..haaa, memang kene la..

Dengan anak bujang nie la yang kite selalu bergaduh2..tapi die nie jugak la yang pandai beli jiwa..kadang kalau die buat hal yang xdpt dibendung, cara nak stop kan die senang je..at least buat masa nie la..in future xtau jalan ke idok..ngeeee..

Cara die, kite akan cakap, “mommy xnak friend bobot..huuuhhh”..pastu kite kalihkan muka kite dari pandang die..haaaaa, die kalau dengar ke ayat gitu, die akan slowdown..die akan datang kat kite, dengan muka macam, “hek eleh, merajuk lak mak aku nie..potong ahhh..xpasal2 kene pujuk”..boleh imagine x muka cemana..macam muka annoying sebab dah tua bangka pun nak merajuk2 lagi..

Nanti die akan berdiri betul2 depan muka kite..seboleh2 kite akan cuba xpandang muka die..bile kite xpandang muka die, die akan tolak la tarik la muka kite mengadap muka die..suruh pandang jugak muka die..bile muka kite dah mengadap muka die, kite saje je pejam mata..die pulak akan bukakan mata kite smp la mata kite pandang mata die..hahahahahhahaa..

And sepanjang kite buat pangai merajuk dengan die, die senyap je xcakap ape, tapi tangan die je yang bergerak2..kihkihkih..
Nie haaaa nie haaaa budak tuh..gerammmm je..

Anak bujang kite nie boleh kate keras hati..sebab kalau ade bende yang buat die marah, die akan buat xtau je dengan orang yang die marah tuh..macam kalau die marah dengan kite, kite pujuk la cemana pun, kite agah2 die ke, jadik clown depan die ke, ehhh, buat je la ape pun, die xakan gelak, xakan senyum..even geletek2 die..serious wehhh memang die xakan gelak!..die akan senyap je, and buat expression muka, “kau buat ape nie..xkelakar lah..ade nampak saya ade masa untuk gelak?!”..haaaa gitu..serious wehhh..

Atok nenek pun penah kene..dari gombak sampai la melawati mall, yang jarak tuh ade la dlm 15-20 minit or maybe more, depends on speed, die akan buat xtau je..muka die selengge je..sebab ade bende yang buat die marah/xpuashati dengan atok nenek..geram kadang tau..baru 2 tahun dah pandai dah tunjuk keras kepala keras hati..kadang kalau die buat keras hati die, kite lagi la buat keras hati kite..

Ade penah die buat ape tah..die yang salah then nak marah2 kite, pukul2 kite..migrain tengah naik pulak tuh, memang mendapat la kan..kite buat xtau je dengan die..die menangis2, mengamuk2, tidaklah kite heran..die datang kat kite, kite tolak2 die..lagi la die hangat hati..lama gak la kite ignore die..agak2 menangis yang sampai terbatuk2 nak termuntah2, baru la kite pujuk die..tapi masa kite nak pujuk die, jual mahal plak dah..sambung lagi mengamuk.. “nak mengamuk lagi ke?”..die geleng2 kepala die.. “dah habis mengamuk dah?..ke nak mengamuk lagi?..nak mengamuk, pegi mengamuk dulu puas2..dah habis mengamuk baru datang kat mommy”..then die akan cakap, “dah dah..mmyyy mmyyy..dah dah”..anak bujang kite dah boleh cakap dah sikit2..dah boleh sebut mommy..walaupun bukan sebutir mommy, mmyyy je, but still, dah boleh la dengar mommy tuh..

Selalunye kalau die mengamuk memang itu yang kite akan buat, ayat sama yang kite akan cakap..kite akan buat xtau je kalau die mengamuk2..sepanjang die mengamuk memang kite akan cakap, “dah, dah habis mengamuk dah..nak sambung lagi?..haaa, mengamuk dulu puas2”..sampai la die dah penat, and die sendiri akan cakap “dah dah”..masa tuh baru la die akan datang kat kite peluk kite..in between die tengah mengamuk, jangan la pegi kat die nak pujuk2 ke ape ke, makin teruk jadiknye..

“Pikir keras hati keras kepala die je..pikir garang die marah die je..abis tu keras kepala , keras hati, garang dengan marah mommy nie nak campak mana?..ingat mommy xleh tunjuk ke semua bende tuh”..ayat nie jugak la yang kite selalu cakap kat die..
Penah die mengamuk pukul 1pagi ajak keluar..sekali dua kite melayan la jugek..pukul 1 pagi round2 kl berdua je dengan anak..anak bujang tido baru balik..kali ketiga, hasben kite bising.. “xyah la keluar..dah pukul berapa nie..dah penah melayan, biasa dah die asyik nak ajak keluar je..sampai bile nak gitu”..hurmmm, kite pun terpaksa la guna cara “ignore bobot sampai die surrender”..mengamuk2 nak keluar..kite buat xtau je.. “mmyyy mmyyy, dah dah”..haaaa tau pun penat..kite peluk die, tepuk2 die, seminit dah lena..kihkihkih..
Tapi tuh la..cemana garang pun kite dengan anak2, bile nak tido, memang kite gak yang dieorang akan carik..

Nak tau x, kite sampai skang nie nak berry susah, nak mandi susah..memang kite nie xleh hilang dari pandangan anak bujang..kite naik atas kejap je pun..sekali dengar, "mmyyyyy, mmyyyy"..xlama tuh muncul je die..haiyooooo...bile kite berlari atas treadmill, mesti mulut kite bising2 sebab anak bujang pun nak naik sekali..terpaksa bagi die berjalan dulu atas treadmill sampai die puas, baru kite sambung..haishh..

Anak bujang kite nie xberapa gemar gadget macam kakak die..die xberapa nak heran sangat dengan ipad, henfon semua nie..ade la die tengok2 jugak tapi die more to physical thingy..die suke bergurau, bergumpal2, main2 dengan die..die suke orang bergurau kasar dengan die..sebab tuh la die suke umah nenek sebab kat umah nenek ramai yang tukang layan..kat umah sendiri, takat dengan kite je la yang melayan die..apaknye mana?..ade je kat umah..xde gie mana pun..

"Biarlah die lasak2, kang xmelasak kang risau pulak"..itu je la ayat nenek..mak kite bukannye xde cucu lelaki lain..ade je..tapi cucu lelaki die yang sorang tuh cembeng, cengeng sikit..jenis lembik xmelasak..dapat pulak cucu yang melasak yang memang betul2 namanye anak jantan, xterlayan terus mak kite..hahahaha..macam kite la..anak 1st perempuan..jenis yang behave, xmelasak, dengar kate..senang la nak jaga.so bile anak no 2 lain machiammmm melasak die, memula tuh macam cultural shock gak la..tapi lama2 dah boleh adapt..

Itu lah die anak bujang kite..but yaaa, macam mana pun perangai die, anak kan..anak2 nie xsama..xsemestinye anak2 semua sama perangai..dah namanye anak perempaun, ade la sikit lembut die..and dah namanye anak lelaki, memang melasak la..anak lelaki dengan melasak kan dah sinonim tuh..ngeeee..

Kite xde pun kate xsuke..ape gile xsuke anak sendiri..suke sayang cinta semua ade..sebenarnye, anak bujang kite nie la yang paling banyak ajar kite erti kesabaran..kihkihkih..lasak cemana pun, sayang tuh xpenah pudar..makin sayang ade la..

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...