Friday, November 22, 2013

:: Paranoid ::

Bile kite jadi mak nie kan mmg kite paranoid sgt2 tau..anak baru kuar berapa hari dh pikir, boleh ke pengasuh jaga qisya mcm mana kite jaga qisya..plan asalnye, makcik selang 2 umah ngan kite boleh jaga qisya nnt bile kite dh start keje..before qisya kuar, kite xde pikir sgt ape2 pun..tp bile qisya dh kuarkan, mcm2 bende kite pikir..

Boleh ke makcik tuh bersabar nak panas kan susu bdn kite utk bg kat qisya..boleh ke makcik tuh monitor qisya everytime pas qisya minum susu..sbb qisya nie jenis ssh sgt nak burp..pastu suke tersedak2..even dh burp kan pun boleh tersedak lagi..itu yg wat kite lagi risau tuh..boleh ke makcik tuh bersabar ngan qisya time pagi2..sbb qisya selalu meragam waktu pagi..kul 7-9pagi tuh mmg timing die nk ngamuk2..menjerit2 mcm kene dera..menjerit2 smp nak terkeluar anak tekak..bak kate daddy die,"dh mcm kene tembak je gaya jerit"..ahahaha..abis merah2 satu bdn bile die ngamuk..lps tuh bile perut dh kenyang mmg die akan behave je smp ke mlm..

Kite sebenarnye xnk ssh kan mak kite..mak kite bukannye larat sgt pun..ape?..mak mok mok??..hurmmmmm, kite xpenah plan pun nak antar kat die sebenarnye..lgpun die keje..tp kalau xkeje pun mmg xkan hantar kut..awal2 dh ckp ngan semua org yg anak2 die tiga org pun maid jaga, xkan pulak die nak jaga cucu..dieorg sendri jaga la..fine..bile dh ckp mcm tuh, sendri mau ingat la..walaupun xpenah terpikir nak bg die jaga..bak kate si mia koyo,"ade otak pikir la"..hahahha..;))))

Pastu ade la one day, kite singgah umah mak kite after blk dr kbmc wat check up si qisya..singgah nak makan..hehehe..bile dh makan, tgh borak2 ngan mak, mak pandang je qisya then tetibe mak bersuara.."meh la bg mak pinjam qisya 2 bulan..meh mak jaga"..ahahahaa..kite ckp la kite xnk sshkan mak kite..kang terkejar2..pastu mak kan, biasalah..kalau die kate boleh, mmg boleh la..alhamdulillah lega rase hati..xde la nnt nak paranoid sgt..sbb qisya confirm2 akan dijaga dgn sgt3 baik..sbb yg jaga tuh MAK kite SENDIRI..hehee..

Now i know kenapa ramai sgt mak2 yg sikit punye risau nak crk pengasuh..now i know kenapa ramai sgt mak2 yg nak sgt3 berhenti keje semata2 nak concentrate kat anak..huwaaaa..kite penah ckp ngan mok mok wat bisnes sendri..boleh kite benti keje jaga anak..bak kate mok mok, perancangan tuh mmg ade..so sementara tuh keje je la dulu..sobssssssss..

10 comments:

  1. nory nnt pon mesti akan alami situasi yg sama macam akak..alaaa sayangnya nak letak anak kat pengasuh, kalau lah boleh bawak anak gi opis kan best....hehehehe

    ReplyDelete
  2. pengasuh ni ikut nasib kita, kalau dapat yg baik tu Alhamdulillah.. minta doa banyak2 dpt pengasuh yg baik.. tawakal.. tapi tumpang mak nak jaga pun ok gak.. lagi senang.. bukan kita suruh tapi mak dah offer.. tapi upah la mak lebih ckit.. kalau MIL tu bek tak payah la... hehe

    ReplyDelete
  3. btul tu...dlu tisya mak kita jg...so ulang alik la keramat-gombak...janji kita rs ok skit sbb mak sdiri jg ..nk2 baby kecik lg kn...

    ReplyDelete
  4. @Nory Zoulkefle kannnn..nape la opis xleh bwk anak kan..hehe

    ReplyDelete
  5. @mama leen kakau dpt yg ok xpe kan..masalah yg xok tuh la..dh la skang nie mcm2 hal..nasib baik la mak offer kan..lega sgt hati..hehe

    ReplyDelete
  6. @mama tisya kalau mak sendri jaga mmg sanggupkan nk gie jauh mana pun..tuh la sbb pikir baby kecik lg jer..tuh yg risau tuh..

    ReplyDelete
  7. itu la yang selaloo sue risau kan..lagi2 kalo nak tambah anak ni..PK balik..padahal sue nak lagi tambah..mmm

    ReplyDelete
  8. Hmm tulah, paranoid yg b'lebihan kadang2 boleh buat mudarat kat kita sendiri, contohnya, sebab ada bad experience dgn strangers, kita jd paranoid terus tak keluar rumah...

    Tp dlm kes Kak, sy rasa paranoid tu reasonable, mana taknya, sekarang kan banyak kes2 pengasuh dera budak, ya Allah, menyirap je...

    ReplyDelete
  9. dua2 anak kita tokmaknya jaga...rasa macam selamat la...dulu pun tok maknya baby sitter jugak...bila dah ada cucu sendiri, dia fokus kat cucu jer dah malas nak jaga budak lain

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...