Tuesday, November 26, 2013

:: Pengalaman Ke-2 ::

Opppssss..kang kontroversi plak bile sebut pengalaman ke-2 nie..no no no..tamo tamo tamo pikir lain ye..bkn pengalaman ke-2 bersalin ye u'ollsssss..bersalin itu adalah pengalaman saya yg pertama..what i mean by pengalaman ke-2 issssss pengalaman dipotong di perut dlm masa xsmp sethn..bulan 3 kite operate cyst, bulan 11 pulak operate kuaukan baby..

6.11 appointment check up kat KBMC..otw nak ke spital tuh mcm dh dpt agak kompom akan di-warded..otw tuh mok mok duk berckp ngan kite tp kite mcm layan xlayan..sbb kepala more to pikir what will happen kalau dh smp KBMC..smp sana amek queue no, duduk, jmp doc, sekali doc boleh main seluk2 pulak kan..alih2 terus bukak 3cm.."okayh, awak warded la...by tengahari, insyaAllah awak bersalin nie", kata doc Ros..

Dh siap "checked in"..tgh minum ptg atas katil kul 4, bertemankan si suami, gelak2 seround ngan mok mok, tetibe terasa n terdgr bunyi pop pop pop..sekali berdebushhhhhhhh...air ketumban pecah..air ketumbannnn..ahaha..mok mok la duk sebut air ketumban..bile kate ketuban, pehtu nak coverline kate org muo (muar) mmg sebut ketumban..hahahahaa..cute!!..terus kelam kabut mok mok panggil nurse..nurse dtg pastu apa lagi, operasi seluk menyeluk..katenye baru bukak 2 cm?..haaa, bukan 3 ke?..adehhh..

Nurse masukkan ubat utk berry..dh berry seround, pas Asar masuk labor room..aduhaiii nebesnye toksah kate laaaaa..time tuh masuk without mok mok sbb mok mok gie masjid..memula tuh okayh lagi..doc byk kali tanye nak epidural ke idok..tp selg boleh tahan kite tahan..mmg xnk amek epi sebenarnye..tunggu punye tunggu, smp kul 9 mlm still 3cm je bukaknye..doc suggest kite amek epi sbb die kate lama lagi..pikir punye pikir..okayh la kite amek..but seriously mmg kite xnyesal amek epi..

Bile amek epi tuh contraction mmg dh 100% tp sbb xrase sbb dh kebas segala2..so boleh tido lagi..mok mok kat sebelah layan candy crush xabis2..kite xbersalin2 lagi smp la epi dh abis kul 1lebih tuh..pagi tau bukan tengahari..doc plak xnk tambah dos sbb die nak kite rase sakit tuh n plus senang nak teran..tp time tuh baru bukak 6cm..ya Allah, subhanallah, sakitnyeeeee ssh nak ckp..time tuh kite dh menggeletek dh atas tmpt nak bersalin tuh..contraction full blast..dtg nurse paksa kite push padahal time tuh xrase pun nak push..time tuh baru bukak 7cm..

After nurse paksa push tuh lagi teruk contraction kite..nak nangis tp xleh nangis..mok mok kat sebelah cube tenangkan kite..time tuh kan mcm pentingnye suami ade kat sebelah time kite tgh bertarung nyawa nak kuarkan zuriat die..time tu jugak rase serba salah sgt sbb kite tertinggi suara kat die..ya Allah..kesiannye mok mok..pastu kite mintak maaf balik..hehehe..sumpah sakit sgt xleh nak describe mcm mana..then doc ros dtg, seluk lagi..die kate kepala baby xturun n plus die kate kepala baby pun xnmpk..terus die kate "okayh la kite jmp semua org..kite potong la"..kite pun terus iyekan je sbb sumpah dh xtahan dh sakit..plus kite dh xde tenaga dh..

Sementara nak tunggu OT ready kan, kite baring atas stretcher dgn menggigil2 bdn menahan sakit contraction tuh..bergegar2 palang stretcher kite pegang..kite sakit tahap max tp xleh nak nangis..kite duk mengerang2 je..nurse yg berdiri sebelah kite duk usap2 belakang kite smbl ckp, "kesiannye la awak nie..dh lama sakit dh..sabar ye skit je lagi"..masuk je OT, doc bius tuh kate die xbg kite half bius..die bg full sbb die suruh kite rest..die tgk kite mmg dh xde tenaga dh..mmg dh lemah sgt3..so die suruh kite tido je..

Kul 2.19pagi kite dh selamat bersalin..kite tersedar pun bile doc duk kejut tunjuk kat kite baby tp time tuh kite tgh mamai mmg muke baby langsung xnmpk..doc suruh cium baby..ngan mamai2 kite pun cium la tp rasenye kite mcm ade tercium tgn doc..huahuahua..bile nurse semua letak kite atas katil, mak aiiii die punye sejukkkkkkkkk, mmg xleh nak ckp..nurse tuh kene selubung kite ngan 3 selimut..itu pun xcukup lagi..
Gambar first qisya time baru kuar OT..

Itu la die pengalaman kite...tp czer kali nie xseteruk yg memula la..czer yg cyst tuh dekat 3 minggu kut sakit ssh nak bgn..kali nie mcm ok skit la..

11 comments:

  1. pengalaman bersalin memamg tak leh nak gambarkan falsya..tu yang ada sesetengah orang fobia terus..ahahahhaa

    untung la ada husband kat sebelah..at least ada gak yang tenangkan waktu kita sakit..zee tiga kali bersalin,tiga kali la laki takde sekali..huhuhu

    ReplyDelete
  2. pengalaman itu indah...
    tak boleh beli kat mana2..
    nikmatnya hanya Kita yang tahu....

    ReplyDelete
  3. Salam sya..alolo..comelnya baby sya...tahniah sya..pengalaman yang cukp indah

    ReplyDelete
  4. Pengalaman yg xkan blh dilupekan sampai bile2....

    ReplyDelete
  5. adehh..yg belum merasa ni bace pun dh rs sktnye..

    ReplyDelete
  6. pengorbanan seorang ibu... hrp nanti qisya bila besar baca balik mommynya mcm mn punya sakit nk beranak kan dia... =)

    ReplyDelete
  7. dah bersalin falsya...so cute baby nya...tahniah dan selamat berpantang

    ReplyDelete
  8. omeynyaaa.. putih pink die. hehehhe.. doa doa tuk ida dapat merasai pengalaman bersalin.. ;))

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah sis
    yang penting baby selamatkan??
    memang Allah bagi ujian utk ibu2 melahirkan anak ni lain2..
    mcm akk ada yang perit sangat nak bersalin lagi..
    ada yang senang je..
    yang penting baby sihat dan selamat..same goes to ibunya jugak..
    TAHNIAH!!

    ReplyDelete
  10. apapun alhamdulillah...akak & baby baik2 aje....:)

    ReplyDelete
  11. Thanks for your information.So many mother are used woodwards for Baby gripe water this one is really wonderful Gripe water otherwise which been Used throughout India and other countries over 150 years.Thanks for the sharing blog.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...