Wednesday, March 6, 2013

:: Do Not Underestimate THEM ::

Ingat keje askar nie senang ker?..keje polis2 pun senang ker?..xpaham ngan org2 yg memperkotak-katikkan tugas askar n polis..try la jadi askar, try la jadi polis baru org2 tuh tau mcm mana tugas2 dieorg..

Abah kite mulenye askar wataniah..itu sebelum kite lahir..time tuh mmg abah selalu sgt masuk hutan..3 bln - 6 bln..pegi training komando..ingat senang ker training komando nie..berbekalkan 3 batang mancis, satu pisau rambo, beg berisi batu-bata..pastu duduk la dlm hutan tuh..

Time tuh mmg darurat, makan ape je yg melintas..tido asal boleh..kalau ade jerat cina tuh dh kire tilam vono bg dieorg..org2 yg perkotak-katikkan tugas askar ngan polis nie agak2 mampu ke nak wat gitu..baru suruh telan ulat putih tuh pun dh geli2..baru suruh angkat berat2 dh mengeluh sana-sini..

Pastu mak kite suruh tukar unit sbb lama sgt duk dlm hutan..smpkan anak dh xnk ngan abah..sbb jarang ade umah..time kite lahir pun abah xde..mak kite lahirkan kite without ade husband kat sebelah..bidan plak boleh gie shopping kat bando smpkan pakcik kite kene gie carik bidan..tau2 je kite dh kuau xnyempat2 nak tunggu bidan dtg..ahahaha..xtau samada abah dlm hutan atau outstation..sbb tuh tarikh lahir kite lewat sebln sbb abah lmbt daftar..

Bukan takat askar or polis yg kene sacrifice utk agama, bangsa dan negara...family askar dan family polis pun kene turut sama sacrifice tau..org2 yg berckp nie setakat duk kat opis, aircond atas kepala boleh laaaa..jari asyik pegang keyboard je..kite penah try pegang pistol betul..berat okayh..bayangkan askar n polis yg pegang machine gun ke, sniper ke ape ke duk ke hulu ke hilir..ade dieorg nak merungut????..

Ckp mmg semua org boleh ckp..askar itu la polis ini laaaa..cer org2 yg berckp nie pegi barisan dpn pertahanan tgk..mau pakai pampers agaknye korang sepjg masa..

Ingat lagi time mula2 mok mok dtg umah..tgk piala2 yg abah gantung kat dinding..Juara Menembak..xpun Naib Johan..terus kecik mok mok tetibe..haaaaaa, wat la hal mok mok..sekali pak nuar tembak skali mmg head shot la u..mak jijah pun pandai menembak okayh..pak nuar tag team ngan mak jijah head shot u baru tau..hahahahhaha..

abah (kiri) masa dlm hutan

Sebelum org2 yg xtau ape tuh nak berckp, duduk kat tmpt askar or polis dulu..sebln cukup laaaa..

21 comments:

  1. kan...orang orang yang tak mengalami hanya pandai bercakap..akak sakit hati baca statement kurand cerdik diorang ni...

    ReplyDelete
  2. sakit jiwa kalau layan org yang macam ni...tak kena batang hidung sdiri blhlah ckp mcm2...

    ReplyDelete
  3. So falsya ada 2 tarikh lahir ke? Kekekekeke...

    ReplyDelete
  4. @♥cikmOt♥ tau xpe...suke2 dieorg je ckp without pikir..

    ReplyDelete
  5. @pinky itu la pasal..kalau kene kat sedara mara ke family ke diri sendri baru dieorg tau..

    ReplyDelete
  6. yang cakap mcm tu tak ada otak...fikir senang saja..bak suruh mereka yang bercakap tue turun padang...

    ReplyDelete
  7. @Nad MamaZN aah..yg betul nov..yg tipu dec..hehehe..tarikh je sama..;))))

    ReplyDelete
  8. @Ema Blog kan kak ema..cite byk je dieorg pandai...try la turun skali kat sabah tuh baru tau..xjejak lagi mintak balik..

    ReplyDelete
  9. org mcm gini kena kasik depa merasa biarpun sekali. kasi pegang senapang pastu biarkan dalam hutan seminggu. baru mulot depa senyap kot

    ReplyDelete
  10. bapak sya pangkat apa? pak mertua kite mejar(B)... amrul sarjan kan. abah ade paksa izhar masuk askar tp izhar ngelat2 hehehhe... la ni dok pujuk cucu dia si abg tu tp abg tu jenis hati kecik. kalo adik tu aku percaya la... hehehhe

    ReplyDelete
  11. dorang ni tak paham...tau nak kondem je...susah nak berkata2 dengan org yang tak paham akan kerja deme2 ni...abaikan je la sya...kalo jemah, mau kena sembur tu

    ReplyDelete
  12. selalu bile tgk filem² tentang perang, mesti tabik dengan askar & polis :)

    ReplyDelete
  13. @NM02 agaknye sehari dh mintak balik dh..ahaha

    ReplyDelete
  14. @watyz sama pangkat dgn pak mertuamu..MEJ(B) jugak..tp bapak aku mmg xbg langsung2 anak2 jd askar..kawen ngan askar pun xbg..ahahahha

    ReplyDelete
  15. @syawalsimpsons itu la jemah..bengang je bile baca2 segala comment tau..asyik nak kondem jer..try jd tgk..xcukup tanah nak lari agaknye nnt.

    ReplyDelete
  16. @♥ Wina ♥ bkn senang tau keje dieorg..kannnnnn..;)))

    ReplyDelete
  17. isyh tak baikkan... akak bukan anak anggota keselamatan tapi memahaminyer... geram ngan orang yang sesuka hati cakap bukan2...

    ReplyDelete
  18. tu la...orang mmg suka bercakap sebab tu je modal diorang..ce experience sendiri..baru tau kan..

    ReplyDelete
  19. Sugguh keamanan negara bergantung mereka ini semua..

    ReplyDelete
  20. Orang sekarang main cakap jer..tak fikir dulu...Tanpa mereka..tak aman Malaysia..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...