Wednesday, January 15, 2014

:: Minyak Utk Ruam Susu / Eczema Utk Baby ::

Bukan nak promote tau tp nak share2 jer..sharing is caring, caring is loving per..hehehehe..nie kite nk share pasal minyak utk ruam baby..
Hahahhaha..sorry la kite gelakkan anak sendri..xleh thn tgk muke tembun gitu..muke pasrah, muke redha semua adelah..hahahhaha..tembun tembun..nmpk xmerah2 kat pipi die tuh..katenye ruam susu..
Nie dh tahap teruk dh muke qisya..awak dh la putih..bile kene ruam susu nie mmg ketara sgt2..kene plak bile jd merah2 menyala..ya Allah, mmg kesian sgt..dh mcm pakai blusher mcm opera cina punye pelakon dh..

Kite bawak jmp doc sbb kesian sgt la tgk..pastu doc bg krim..kite tanye la kat akak yg kat kaunter time nak bg ubat qisya tuh, ade steroid x dlm krim tuh..ADA jawapannye..bile jawapan ADA, mmg kite xletak pun kat qisya..kite kalau boleh nak elakkan la steroid2 nie..dr kecik kalau dh kene steroid kat kulit nnt jd nipis kulit..n bile jawapan ADA, balik umah kite campak tah mana2 tah krim tuh..

Pastu kite nak try minyak yg nana mia pakaikan dekat dar..sbb pipi dar pun kene ala2 mcm qisya tp xseteruk qisya rasenye..
Nie la minyaknye..TROPIKA VIRGIN COCONUT OIL..jenuh gak la nak mencarik minyak nie..padahal opis kat sri gombak je kut..tp bile pegi asyik tutup je..smp skang rasenye xpenah bukak..sudahnye kite beli kat satu spa nie kat area tmn melawati..wangi tau minyak nie..everytime qisya pakai mesti daddy qisya kate,"anak daddy nie dh mcm bau perfume kete"..ahahahha..

Tp serious la, mmg highly recommended utk sape2 yg baby die ade eczema, ruam susu segala..n minyak nie NON STEROID tau..memula pakai mmg akan jd merah menyala la pipi anak..pastu kulit mcm merekah2..pastu akan jd mcm gelap skit kat tmpt yg ade ruam or eczema kat pipi..mmg akan panic bile tgk..
Lebih kurang mcm nie la..tp jgn risau just continue je pakai..letak je minyak tuh..baby akan rase mcm pedih tau..maybe sbb kulit pipi dh merekah sbb  tuh pedih..qisya smp nangis2 bile kite letak minyak tuh kat pipi die..

Alhamdulillah lps seminggu pakai, pipi qisya jd lembut sgt2 n licin..the power of minyak kelapa dara..ahahaha
I is shy shy la mommy..hehe..qisya bg tunjuk pipi sebelah je..ahahahha..

Harga botol besar - RM70
Harga botol kecik - RM18

Kite baru tau ade botol kecik..ingatkan yg mok mok beli tuh la yg kecik..rupenye itu yg besau..hurmmm, knowing mok mok..mesti time tuh die beli besau sbb die pikir 1. Ssh nak carik, 2. Alang2 beli kecik baik beli besau lama skit leh pakai..soooooo mok mok..dh paham sgt dh pangai..heheehhehe..

14 comments:

  1. bolehlah akak bgthau kawan akak ni..anaknya teruk kena eczema..

    ReplyDelete
  2. Oo..bru tahu..huhu..

    Akk dulu plai zaricort jep..

    ReplyDelete
  3. anak sedara akak br 6 bulan pun jd cam Tembun ni gak... ruam kat muka... skrg dah ok...ciannn

    ReplyDelete
  4. haaa kan lawa dah tu pp selembut sutera hehee

    ReplyDelete
  5. oo,nana pun baru tau ni,bby pun boleh pakai VCO,hehe...tapi comelje kotak tu:)

    ReplyDelete
  6. @Chekgu Azrine produk nie mcm ramai yg xtau..falsy apun baru tau sebenarnye..hehe

    ReplyDelete
  7. @adarnadzmie kesian kan kak kalai kene gitu..falsya kan rase diri mcm useless je sbb pipi anak jd teruk..;)

    ReplyDelete
  8. @nana kimie usahkan nana..akak pun baru tau...;D

    ReplyDelete
  9. Anak buah kita pakai bedak sejuk azza je..Alhamdulillah elok...minyak nih pun 1st tgk

    ReplyDelete
  10. @Mimi Azirah memula pakaikan jugak tp lap balik sbb takut habuk2 bedak sejuk tuh mausk mata..

    ReplyDelete
  11. anyonyonyo....ciannyer pipi mulus gebu qisya kena ruam...

    ReplyDelete
  12. mahal jugak ubatnya...dah licin muka qisya..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...