Monday, September 28, 2015

:: Qisya Kene Fit/Tarik..;( ::

Allahu!!..mcm mana nyeah kite nak mulakan..belum mula lg dh bergenang air mata..dh mengalir2 air mata..belum cite lagi nie..;(

Jumaat lepas, bgn2 tido je bdn qisya panas..kite checked temperature die 38c gitu..pastu kite rase tapak kaki die..sejuk..so maknenye qisya panas dalam..kite jeram kepala die ngan air..turun skit 37..bg makan ubat then kite mintak tlg somi kite mandikan qisya sementara tuh boleh la kite nak makan..qisya beria nangis xnk ke daddy..dlm toilet menangis, kuar toilet menangis beria nak ke kite..kite tgh makan sekali, "eh eh qisya!!..domok!!!..kenapa qisya keras nie!!!"..

Bile dgr gitu, meloncat kite kat dapur gie kat hall..Allahuakbar!!!!!..qisya kene fit or dlm erti kate lain kene tarik..ya Allah, smbl menaip nie air mata mengalir laju sgt sebab teringat balik..kite menjerit panggil nama qisya mcm org gile..pertama kali berdepan dgn situation mcm tuh..can u gurls imagine how panic i was at that time..

"Qisya qisya..kenapa nie sayang!!!..qisya jgn buat mommy mcm nie sayang!!!..please don't do this to me sayang!!..qisya!!..domok, qisya!!!"..berulang je ayat tuh..kite meraung2 jer..tangan, kaki n badan qisya dh keras..mata dh ke atas..gigi dh ketip..Allah Allah Allah..sumpah kite takut sgt waktu tuh..kite panik..panik sgt3..kite takut sgt ape2 jadi kat qisya..;(

Kite bukak2 tangan die..kite angkat die, kite peluk die..kite jerit panggil nama qisya mcm org gile tp qisya xde respon..kite dh mcm org sasau..waktu tuh kite meraung sepanjang masa..kite menangis tp sebab panik sgt smp air mata xkeluar..kite meraung kat somi kite.."bawak qisya pegi klinik cepat!!..bawak qisya pegi klinik cepat!!"..

Kite ngan somi kite panik sgt..kite hilang arah..ya Allah, sumpah sesak nafas kite time menaip nie..sebab teringat balik pengalaman yg ngeri sgt tuh..time tuh kite punye la panik smpkan kite duk berlari ke kiri ke kanan berulang kali smbl dukung n peluk qisya erat2..kite xtau ape kite pikir time tuh..otak kite kosong.."bak la qisya tuh!!..yg u kulu kilir tuh kenapa!!..cpt la pegi klinik"..somi kite marah..ye la memasing tgh panik..kite bg qisya dekat somi kite..qisya masih lagi kene fit..

Dalam kete nak ke klinik, kite peluk qisya kuat2..kite pangku die..qisya masih lagi dgn keadaan tgn kaki badan kejang..mata ke atas..gigi ketip rapat2..Allahuakbar!!..kite cium2 qisya.."Allah Allah Allah..qisya!!..qisya!!..jgn buat mommy mcm nie sayang!!..mommy sayang qisya!!!..qisyaaaaaaaaaaaa!!!..qisyaaaaaaaa!!!"..kite rase mcm kite pasang cd yg ayatnye sama n berulang2..sebab itu la yg kite duk ckp..kite tgk muke qisya..kite peluk die kuat2..kite cium qisya byk kali..setiap kali mata ke atas, kite tutup2 mata die ngan tgn kite..kite meraung sekuat hati..tp air mata masih xkuar..xtau nape kite bg qisya gigit ibu jari kite..sebab time kite just pikir yg kite xnk die gigit lidah die..

Dari umah kite nak ke klinik 2-3 minit je tp serious kite rase mcm jauh sgt perjalanan yg 2-3 minit tuh..pegi first klinik, doc xde..pegi second klinik kite dh ckp dh kat somi kite doc xde sbb klinik tuh kul 2 mcm tuh mmg doc dh balik..tp somi kite kate doc ade lagi..sambil dukung qisya, kite berlari masuk klinik.."doc ade kak?!".."doc dh blk"..terus xckp byk kite berlari keluar balik gie kat kete..belakang klinik tuh ade medical center..somi kite bentikan kete dpn2 pintu..

Dari dalam dieorg dh nampak kite duk kelam kabut berlari sambil dukung qisya..qisya xsedar lg time tuh..dieorg pun kelam kabut jugak dari dalam bukak pintu..dgn keadaan panik, "doc ade?!..tolong anak saya..bdn die kejang!"..nurse suruh bawak pegi belakang..doc smp dlm bilik tuh pastu suruh kite keluar..kite kat luar dh xkeruan dh..kite masih lg panggil nama qisya..menggigil satu badan kite..mmg xkeruan..time tuh baru kite perasan ibu jari kite berdarah sbb bg qisya gigit..time tuh la baru terasa sakit n pedihnye ibu jari kite..

Pastu nurse panggil masuk bilik..masuk je tgk qisya tgh menangis..Allah!!!!!..alhamdulillah..leganye hati kite Allah je tau..kite terus amek die kite peluk die, dukung die..lepas pujuk2 die, die senyap smbl tertido dekat bahu kite..lembik sgt badan qisya..Allahu..kesian anak mommy..

Ya Allah, bile qisya dh okayh, bile hati dh boleh bertenang, otak dh boleh menerima, baru la air mata boleh keluar bile menangis..ya Allah sedih sgt..sedih..kite peluk je qisya time tuh..luluh betul hati kite tgk keadaan qisya waktu kene tarik tuh..at one point kite rase mcm kite akan kehilangan qisya..at the same time kite takut sgt keadaan tuh boleh effect otak qisya..n dlm situation yg mana kite boleh bertenang tuh, baru kite perasan rupenye kite keluar dgn xpakai tudung, kaki sebelah sarung crocs sebelah sarung seliper..somi kite pulak xbawak wallet..hurmmmm..

Bile family kite tau qisya kene gitu, semua xsenang duduk..especially nenek (mak kite)..mak kite time tuh keluar ngan aunties kite..baru nak makan..dpt tau psl qisya, terus xlalu nak makan..kepala hati tuh ke qisya jer..risau betul nenek..rasenye kalau nenek boleh terbang, boleh smp in a split second, dh lama dh nenek smp..ye la, nenek jaga dari kecik cucu die nie..die kelebet cucu die nie ari2..mesti la risau kan..

Bile dh balik umah, atok ngan ayahchik qisya dh ade dh menunggu..bile qisya kene agah ngan ayahchik die, mengekek2 die gelak..bile tgk qisya gitu, sumpah lega sgt hati kite..
Gambar sejam sebelum kejadian..

Qisya kene fit dgn temperature 37c..mmg x expect..rasenye kite penah baca mcm mana nak handle anak bile kene fit..but it turned up mcm xpenah baca when the situation betul2 jadi..time qisya kene fit, kite terlupe yg sebenarnye kite pregnant..T_T

Kite dh xnk dh ade kt situation tuh..xnk dhhhh..;(((((((..tq to those yg concern psl qisya..yg doakan qisya dekat fb kite..yg smp kol kite personally tanye khabar qisya..u know who u are..tq sgt..hanya Allah swt dpt membalasnye..

Cerita2 after this hanyalah cerita2 berkenaan dgn perkembangan kesihatan qisya after die kene fit/tarik..

17 comments:

  1. Salam singgah... :(
    Ya Allah...
    bykkan bersabar kak...
    lepas nie kena lebih berhati² bila anak demam panas...
    InsyaÁllah nieyl doakan semoga perkara seperti ini x berlaku lagi...
    sedih nieyl tgk qisya...

    ReplyDelete
  2. allah..baca pun berdebar-deba sedih sangat ;( sebab boleh bayangkan macam mana giler nyer seorg mak kalau anak jadi mcm nie ;(

    ReplyDelete
  3. huhuhuhu jue yang baca pun berdebar....
    macam nielah jue ras setiap kali farisyah kena hypo...
    ALLAH je tahu perasan kita time tue...

    ReplyDelete
  4. Betul tu Sya..
    Bila diri sendiri yang kena, panik tu melebihi segala.
    Moga mek Qisya cepat sembuh..

    ReplyDelete
  5. ya Allah sis...menangis akk....
    semoga qisya takde apa2 ye..cepat sembuh...
    lepas ni bila qisya demam sis kena bg mandi kerap utk elak dari fit tu berulang ye sis...
    take care of urself too...
    hugsss

    ReplyDelete
  6. bc ni pn bergenang gk..huhu sbb bole bygkn betapa panik tu...moga qisya cpt baik...slalu dgr kalo kena tarik ni bila suhu cecah 39-40...nasibaik cpt bw ke klinik tu

    ReplyDelete
  7. Allah.. sedihnya :(
    btul, walau dah baca walau dah dpt info tp bila panik, apa sume tu tak teringat dah.. moga qisya kembali sehat.. sebak rasa bila baca entry ni

    ReplyDelete
  8. Ya Allah...cedihnya. tak leh Ayu bayangkan. :-( Ayu yg baca nie pun menangis..apatah lagi Falsya yg menghadapinya.. apa pun, alhamdulillah...semua dah ok.. moga2 Qisya cepat sembuh key... demam memang bahaya & tak leh dijangka...

    ReplyDelete
  9. Allahuakbar..siyes mmg terkejut sgt ms bc status kt fb tu.. klu jd kt diri sendiri pun, mmg panik.. alhamdulillah qisya ok dh.. terus teringat danish.. huhu

    ReplyDelete
  10. Allahu... kakak macam tak boleh nak bernafas sepanajng membaca entri ini Falsya
    Siapa pun kakak rasa akan buntu kalau tetiba jadi macam itu.
    Harap-harap Qisya terus sihatlah hendaknya... Falsya juga jaga kesihatan jgn sampai lupa ada baby dlm tu.

    ReplyDelete
  11. Ya Allah. sedihnyaa. kesian qisya.. nsib baik xde apa2 yg teruk.. hope mek kembali sihat..

    ReplyDelete
  12. ya allah...baru sempat baca..moga qisya cepat sembuh...allahuakbar...nasib baik cepat pergi klinik..kalau akak memang akak panik...

    ReplyDelete
  13. ya allah...


    takutnya...moga qisya sembuh dan tak kena lagi fit mcm ni lagi...

    ReplyDelete
  14. Allah. Terkejut nya baca. Semoga qisya sihat sihat selalu

    ReplyDelete
  15. ya Allah...qisyaaa.. moga cepat sembuh... kalau kita pun agaknya mungkin lagi panik baca ni pun dah panik x benafas..

    ReplyDelete
  16. Allahuakbar.... kesian qisya.... mcm mn la bole terjadi mcm tu ye sya... panas sgt demam qisya... alhamdulillah qisya dah ok...

    risau sgt kan klu anak2 demam... akak pun skrg ni anak dara akak pun x sihat demam.... moga dijauhi la perkara ni pada anak2 kita kan Sya....

    ReplyDelete
  17. sedihnya baca...
    suhu xde lah tinggi time kna fit tu..
    tp ade byk jgk fktor lain leh sbbkan fit..
    maybe suhu sblm kna fit tu tinggi, pom blh jd..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...