Sunday, October 23, 2016

:: Meroyan Semasa Berpantang ::

Gigih betul menaip entry ari ahad padahal tgh duk termenung depan kain yg dh mcm gunung dayang bunting dh nie..xtau la bile boleh settle perihal baju bajan nie..bile ade mood nak melipat, ade je yg mengacau..terus jadik malas dh pastu..hehehehe..

Ape????..daddy die???..hurmmmm, xyah cite la u'olls..mmg xde effect pun..nak mommy jugek..tetappppp!!!!..

Oooo lupe pulak..kite nak bercerita pasal meroyan sebenarnye..sbb baru je nie haaa duk baca kat fb pasal meroyan alih2 teringat pengalaman sendri..anak die bercerita pasal arwah mak die..niat die bukan utk mengaibkan ye..die cume berharap dgn cerita die, semua wanita yg baru lepas bersalin jangan amek remeh bab2 berpantang..sbb skang nie kan ramai yg berpantang koboi..salah sorangnye kite la..sobsssss..

To be honest, kite dh penah rase mcm mana meroyan tuh..waktu bersalinkan qisya dulu..owh, silap, bukan meroyan, tp hampir2 nak meroyan..my bad!..sumpah xtipu..tp nasib baik la xde effect kat anak..meroyan nie xsemestinye jadi sbb xberpantang dgn betul..kalau byk bende pikir, kalau asyik pendam perasaan pun boleh jadik jugak meroyan tuh..

Kite xtau mcm mana nak explain rase hampir2 nak meroyan tuh..yg kite rase time tuh, dada berdegup kencang, kepala sakit/pening yg berterusan, badan rase seram sejuk sgt, bulu roma asyik meremang je, badan rase menggigil, perasaan berkecamuk..kejap nak marah, kejap ok..mmg satu perasaan yg sgt xbest..pastu ko pandang anak ko, ko geram sgt..mcm membuak2 darah..tp ya Allah, syukur alhamdulillah, kite masih mampu lg bersabar, dan yg paling penting, bersyukur sgt yg kite masih mampu kawal diri kite sendri..qisya time tuh xde pun kene cubit kene pukul kene sepak ke ape..dah la kami berdua je time tuh..ya Allah..mmg kite berzikir banyak2..

Puncanye sbb masa berpantang tuh, kite memendam perasaan marah yg teramat sgt..rase xpuas hati, rase marah yg teramat dekat sekor makhluk nie..ko marah yg tahap nak maki, nak jerit yg smp nak keluar anak tekak kat org tuh depan2 muke die tp ko xleh so ko pendam..bile ko pendam semua perasaan tuh tp xleh luahkan, tuh yg bahaya..kalau ikut kepala hangin ngan panas baran kite dh lama dh org tuh kene sembur ngan kite..tp kite xbuat mcm tuh bukan sebab kite respect die..respect die??..owhh tidak, respect tuh dah lama dh hilang..0.1% pun xtinggal..tp sebab respect kite kat org lain yg buat kite masih lagi boleh bersabar..sampai sekarang..

Biasalah kalau manusia hati dh hitam dan penuh dgn hasad kan..bila manusia yg rase die je yg terpaling bagus..bila manusia yg rase ape yg die buat or cakap tuh betul sesaje..so jadi suka2 hati die nak perli, nak ckp semua bende yg sebenarnye menyakitkan hati org..kite sebenarnye dh lama dh pendam semua perasaan yg ade..kite kene perli depan2, kite kene kutuk belakang2, cite buruk pasal kite kat org lain..mmg kite je la yg buruk kat situ..die je la yg baik..padahal die xtau ramai yg bercerita buruk pasal die..kire mcm die mengutuk 10org, tp die xtau yg 10org tuh mengutuk die sorang..itu contoh la..korang rase mcm mana tuh..dan bukan setakat kite je yg kene gitu..family kite pun kene jugak..kite selalu luahkan kat mak kite ape yg die kutuk kite and family kite..and my mak being a good mak.."biarlah dik..lantak die la nak ckp ape..kalau kite melawan, org akan nmpk kite yg salah padahal sebaliknye..org akan nmpk kite yg jahat, die yg baik"..

Tuh la kite ckp ngan mak kite..kalau kite nie jahat, ape yg die duk kutuk semua org dekat kite, kite cite balik dekat org2 tuh..ape yg die buat utk pecah belahkan satu family nie pun, kite dh cite dh sape dalang disebalik nama yg bukan nama sebenar tuh..ehhh, mcm2 lagi la kite boleh buat..tp tuh la, kalau kite buat mcm tuh, ape beza kite ngan die..betul x?..balasan di dunia Allah dh bayar..tp tuh la, bila bercerita, tuan punye badan xsedar tp org2 yg dgr ape bende yg die cite semua mcm tingggggg..some how it "rings the bell"..org lain pulak yg perasan tp tuan punye diri langsung xperasan itu sebenarnye adalah balasan yg Allah turunkan utk die sbb kelancangan mulut die..

Kite admit kite pun bukannye baik sgt..mulut kite pun bukannye baik sgt..tp sejahat2 mulut kite, kite masih lg waras utk fikir bile masa dan situasi yg sesuai utk kite lontarkan..bukan sewenang2 nak perli, nak maki2, nak kutuk, nak sindir org sesuka hati xkira tmpt..kalau kite jenis yg mcm tuh, rasenye dari awal2 dulu rasenye dh bergaduh-gaduh dh..kite mmg susah nak marah org apatah lg nak carik gaduh ngan org..mmg susah sesgt..tp jangan start provoke utk bg kite marah..kalau ko asyik nk provoke, time tuh mmg ko sape pun aku xpedulik..masa aku naik hangin tuh, ko kene pikir ape yg ko dh buat smp aku jadik cenggitu..

Waktu kite dalam pantang tuh mmg dh smp ke kemuncak dh tahap sabar kite..bile perasaan yg lama terpendam dh bercampur dgn yg baru..mcm, ko nie xpenat ke..xabis lg ke..haihhh..yg kite rase kalau kite biarkan lg memendam perasaan tuh utk beberapa hari, mmg betul2 kite akan kene meroyan..sbb time tuh kite dh rase lain mcm sgt dh..mcm xkeruan..kehulu kehilir, mundar-mandir sambil garuk kepala tapi ko xtau ape punca sebenarnye..anak ko menjerit menangis smp nak terkeluar anak tekak kt sebelah, ko boleh pandang je mcm xde perasan..campur pulak dgn perasaan yg kite mentioned kat atas td..pastu ko rase mcm ade batu besar atas bahu ko kiri kanan yg ko tgh kendong..beban yg sgt berat..berat sgt!..

Bile dh rase lain sgt tuh, kite mcm, "ya Allah, xboleh jadik nie"..kite kene luahkan jugak tp kite xtau nak luahkan macam mana..so kite guna method, "telling without telling"..ape method-nye, xpe la biarkan lah rahsia..tp yg pasti, lepas je luahkan ape yg kite pendam, and "message send" to that person, ya Allah, kite rase batu sebesar-besar alam yg kite duk kendong kat kiri kanan bahu kite, tetibe xde..tetibe hilang..sumpah terasa ringan sgt bahu kite..kepala yg pening tuh hilang serta-merta..perasaan yg berkecamuk dgn 1001 rase tuh automatic hilang dgn sendrinye..segala-galanya hilang..ya Allah, ringan sgt rase badan..mmg ringan sesgt..xtau nak ckp mcm mana..dada kite lapang, kepala kite kosong..smp la ke sudah gitu..alhamdulillah sgt..jgn main2 woiii ngan penyakit meroyan masa berpantang nie..takut..

Xpenah bincang or luahkan dekat hasben??..pernah..kite pernah luahkan semua..but there's nothing much that my husband can do..die hanya boleh suruh kite bersabar..and on top of that, kite sikit pun xsalahkan hasben kite..sbb bukan salah die pun..

Sebab tuh org kate nak berpantang nie, fizikal, mental dan emosi kene sgt kuat..nak2 pulak bila berpantang sorang2..tp tuh la, kite xkuat..sebab tuh kite hampir2 nak meroyan..tp syukur alhamdulillah xsmp ke tahap betul2 meroyan lagi..

Bile dh rase lain mcm tuh, cepat2 carik solution..jgn dibiarkan..mcm kite, solution kite tuh mmg xbgs la..sbb in the end bergaduh besar..but ya, kite sikit pun xmenyesal gunakan method, "telling without telling" tuh..sebab segala yg jadik kan ade hikmah disebaliknya..salah satunye, keadaan kite dh jadik normal balik..kepala ringan, bahu ringan, dada rase lapang..itu lagi penting bg kite..perasaan org tuh bg kite dh xpenting..penat dh..

But ya, bende dh lama kan..so let it be je la..kite pun dh malas nak ingat balik..tp tetibe bile terbaca perihal meroyan kat fb, tuh yg ter-flash back balik tuh..hehehe..

1 comment:

  1. selamat Pagi mummy....
    selalu terbaca pasal meroyan nie...
    dia banyak kategori..apa² pun,minta di jauhi...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...