Monday, May 15, 2017

:: Persediaan Sambut Raya ::

Puasa belum lg, ade hati nak cite pasal persediaan nak sambut raya nyeah..hehehe..

Actually, bukan la persediaan nak sambut raya sangat pun..more to nak repair rumah sebenarnye..biasalah u'olls..rumah second hand org kate, walaupun dh buat major renovation, mestilah ade masalah here and there..kene plak salah pilih contractor kan..gitu la gamaknye..

Bumbung rumah kite mmg dari awal ade masalah..bocor..haih..master bedroom dengan bilik belakang..dh bertahun dh problemnye pun..panggil few org utk repair pun sama jugak peginye..

Sampai sakit2 mata kite tgk bilik kite ngan bilik belakang..teruk i tell u..dh mcm rumah tinggal dh..kite duk la ckp ngan hasben kite, bile nak settlekan bumbung nie..dh mcm hape dh..qisya dh 4 tahun dh kut..gitu jugak je..kite xde la nak salahkan hasben kite pun..paham je sbb die pun dh buntu nak panggil sape yg betul2 expert and tau pasal perihal bumbung rumah nie..

Kebetulan pulak kenalan kiteorg ade buat kerja2 renovation and repair rumah..bukan exactly die yg buat la..kawan kiteorg tuh yg jenis mcm carik job..then kawan die yg buat all those works..tuh yg hasben kite deal ngan die je..lagipun kawan kan, kalau lepas nie ade lagi problem, boleh terus roger je..potensi nak lari mmg susah la..huahuahua..banyak bende nak kene repair kat rumah nie..

Dh deal harga and whatnots, hasben kite terus setuju..skang nie rumah kite tgh dlm proses pembaikian..dinding dekat tv panel pun problem..don't know what went wrong..mana punca pun and ape punca pun xsure..xsemena2 dinding kat situ jadi menggelembong and terkopak2..

Bumbung belakang dh buat kut..bumbung bilik kite je belum lagi..belah hall bawah yg kat tv panel tuh dh buat dh tp xhabis sepenuhnye lagi..sementara dieorg settlekan problem kat bawah, kiteorg kene lepak kat hall atas..nasib baik la kat hall atas mmg dh ade tv..okayh la sikit xde la sengal ubi duk kat umah..hasben kite suruh check in hotel..tp mcm bazir je..tuh yg sudahnye berkumpul la kami 4 beranak kat atas..
 
2 bakul baju menanti utk dilipat..20helai shirts hasben kite menanti utk digosok..bykkknyeeeee!!!..

Tapi smp sudah x lipat lagi baju..sebab mcm rase hall atas ruangan die kecik so terasa mcm krem sgt..ngan anak2 duk main2 kat situ..sempit nau rase..heheh..shirts je dh selamat gosok 8 helaissss..ngeeee..

By right semalam dh siap dh ruangan hall bawah tp semalam org tuh ade emergency..so skang nie mmg hall bawah dh macam hape dh..hihihi..
 
Habis tv panel dieorg bukak..ye la kalau xbukak, cemana nak repair dinding tuh..
 
Mintak2 la menjadik kerja2 derang nkie..kalau dh okayh, boleh la pasang wallpaper kat area tv panel tuh..
 
Buat masa nie semua podok2 kat tepi tuh dulu..anak2 aii kemain nau happy sebab rumah luas..bergelak ketawa memasing main scooter..hehe..feature wall tuh nnt akan tukar kaler..kaler ape???..rahsia..huahuahua..
 
Tampal bang jangan xtampal..kuang3..

Settle je semua kerja2 pembaikian nie, mcm2 bende nak buat..nak panggil org dtg cuci the whole house, nak panggil org curtain dtg rumah..bg die tgk rumah kite mcm mana and bg idea, ape kaler yg sesuai..ehhh gaya mcm byk kan tp kite dpt senaraikan 2 je..wakakakakaka..

Ade la lagi bende2 nak buat..tp itu kene tunggu hasben kite say "Yes" and "okayh" la..ngeeeee..

3 comments:

  1. better awal repair tu..kn bln puasa leceh plak kn

    ReplyDelete
  2. nieyl punya dinding pun ade sikit mcm terkopek²..
    asben kata mungkin dinding masih basah masa simen...
    byk kali cat pun macam tu jugak...tggu ade $$ baru buat...huhuhu...

    ReplyDelete
  3. major betulkan rumah sakit oiii..penat lagi .. macam nak nangis pun hade kann..bertabahla mummy takpe bila raya rumah dah cantik uolls~!~

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...