Monday, May 22, 2017

:: Yang Tua Tuh Patut Disalahkan!! ::

Kite kan dh smp tahap mcm menyampah meluat pun ade..tahap yg kalau tgk muka pun mcm xnk dh..best betul bile berasal dari family berada and berduit nie kan..yg haram boleh jadi halal terus..boleh plak dengan dalam keadaan sedar tinggalkan anak dan tunang anak berdua je dlm rumah tanpa ada ikatan sah..kalau bini lain la cite kut..manusia jenis ape la gamaknye kan cenggitu..kalau xtau lain cite..nie tau and terang2 lagi boleh tinggalkan..hurmmm, what kind of mother are u?!..

To be honest, kite xsalahkan yg muda, kite salahkan yg tua..yg tua tuh patutnye mainkan peranan..mata yg asyik nak pandang pangkat dan harta tuh sila simpan dulu..jgn sebab pangkat dh harta terus jadik mak moden kengkonon..sebelum kau ajak org tuh masuk duduk dlm umah tuh, xboleh ke nak pikir panjang..owh lupa pulak..kuasa duit kan..mmg sgt besar kuasanya!!..boleh butakan mata si mata duitan..

Jangan la nak kate diri tuh xsalah langsung ye..kau tuh mmg semua bende yg kau buat betul..org lain yg tegur semua salah..

Tolong la ye do something..jiran2 dh ade yg bertanya nie..terserempak dengan jiran kat kedai, sekali, "bila si polan tuh kawen???"..kite mmg berterus terang je la yg mana kite tau.."xkawen lagi..bertunang baru kabarnye"..si jiran, "ooo ye ker?..ingat dh kawen..duduk sekali ke tuh"..kite pun jawab la, "aah dh duduk sekali"..si jiran pun sambung bertanya, "habis tuh kalau mak die xde, duk berdua je la dlm umah tuh"..kite pun dgn jujur, "aah, duduk berdua je la dlm umah tuh..nak kate ade org teman, xde pun nampak..boleh menimbulkan fitnah org je dieorg nie"..si jiran mcm xpuas hati, "mak dieorg okayh je ke tinggalkan dieorg duduk berdua dlm tuh"..kite pun jawab la, "sebab mak dieorg okayh la boleh tinggalkan berdua je..selama nie pun duk tinggalkan berhari2 dh pun..mcm xde bende je..biasalah la bile kuasa duit dan pangkat dh mengaburi mata..yg haram boleh jadi halal"..

Dari elok2 dh plan nak kawen cara elok, jangan smp kawen free je..ingat, byk mata memandang..mana tau kalau salah sorang dari byk2 mata yg memandang tuh tetibe kol JAIS, kompom mendapat la nnt..kawen free terus...time tuh mmg aku gelakkan je..ehh bukan gelak, senyum yg senget sebelah pastu usha atas bawah dengan hujung mata..mcm mana org mata duitan tuh pandang org2 yg hidup sederhana nie..ehhh, jgn ckp xde and xpenah buat..sbb ramai je yg perasan pandangan hina dan jelik tuh..

Ikutkan hati mmg nak je kol JAIS..tp sebab kite pikir ade sorang nie..kalau xpikir yg sorang nie, dh lama dh kol JAIS..tp xpe la, let others do the rest..dengan harapan kut la ade yg xtahan mata and xnk bersubahat kan..mana tau dh smp up to max, terus kol JAIS..masa tuh jgn salahkan sape2..jgn nak tunding jari dekat sape2..kene ingat, 1 jari kite tunjuk org, 4 jari tunjuk kite balik..

So, semoga selamat la smp ke jinjang pelamin dengan cara yg elok..gud luck!..menyampah dengan perangai manusia macam nie..nak kate xde otak, otak ade je..or mungkin la otak tuh letak kat lutut..plus, mak budak perempuan tuh tau ke yg anak perempuan die ditinggalkan dengan tunang (lelaki) die je berdua2 dlm rumah..berhari2 dekat seminggu pun ade kadang..ehhh, mcm menyirap pulak..jangan smp aku sendiri kol JAIS or panggil org2 masjid!!!..

3 comments:

  1. kalau dah berdua2 tuh..orang ketiganya?hmmm...

    ReplyDelete
  2. kita pun ade macam ni wak .. sedar sendiri lagi .. jenuh cakap kita pulak kene marah cakap sibuk hal dia .. hmm .. hmm..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...