Wednesday, December 27, 2017

:: Air Tangan Mak ::

Masakan dari air tangan mak adalah yang terbaik!!!..who’s with me???..i bet majority yang akan bersetuju dengan kite..am i right???..

Sebab tuh kalau kite pegi umah mak kite, perkara yang cuba kite elakkan adalah bukak tudung saji..wehhhh, nampak telur dadar pun dah boleh buat ko lupa yang seharian ko dah berdiet..rase macam dipukau sebab kite terus bukak rice cooker, kaut nasi, amek telur dadar, letak kicap..kene pulak ade sardin ke, ayam/ikan goreng berlada ke kan..perghhh!!!..gile kejam combination..hahahahha..

Itu belum lagi tetibe ade ayam masak lemak cili api, gulai rebung, gulai ikan masin, asam pedas and etc..kite kari2 macam kureng sikit tapi kalah gulaiiiii, jangan buat main wehh..feveret kite masakan gulai2 nie..

Pagi2 kalau hantar si bobot, mak kite dah siap masak dah..sebab adik laki kite bawak bekal gie keje..kalau kene hari yang mak kite dah siap masak by the time kite sampai, kite pun tumpang sekali la bawak bekal gie ofis..hehehe..langkah kanan sangat kan..

So harinie rezeki kite adalah,

Tadaaaaaa..nasi lemak..hehee..sedapnyeeeeee..

Kenapa ade 2 bekas????..satu tuh ofkos la untuk kite..satu lagi untuk hasben kite..bile tanye, “nak ke x??..mak masak nasi lemak”..die punye senyum tuh dah tau dah ape jawapannye..kemain lagi menyeringai..menantu sendiri xboleh tahan bile tau mak mentua die masak nasi lemak, inikan pulak la anak kepada mak mentua die..hahahhaha..

Penah dulu masa kite baru lepas operate cyst..kite duk umah mak kite dekat sebulan kut..hasben kite pun duk sekali ngan kite..ade la jugak kite suh die balik umah mak die..masa tuh kiteorg xde umah lagi..hasben kite xnak..die nak duk sekali ngan kite katenye..sebab masa tuh kan kite tengah pregnant sebulan..dah la masa tuh pregnant, kene operate buang cyst..dengan doctor pulak xberani nak kate yang baby dalam kandungan kite akan selamat ke tidak..chances was 50-50 at that time..tuh yang lagi buat hasben kite xnak balik..

Tapi alhamdulillah, bersyukur atas rezeki yang Allah bagi..dah besar dah baby tuh..next week dah nak masuk tadika dah..hikhikhik..

Ehhh, dah termelalut dah..kite nak cite yang masa hasben kite duk umah mak kite sebulan, badan die naik okayh..kawan2 ofis die pun tegur..hasben kite jawab ape tau, “nak buat macam mana, mak mentua pandai “jaga perut” sebulan nie”..wakakakakka..bukan bini nyeah yang pandai jaga perut tapi mak mentua..ye laaaa masa tuh cemana la bini nak jaga perut laki sedangkan bini punye perut pun baru lepas kene potong..huahuahua..

Dah tuh, mak kite masak sedap kut..hasben kite time tuh xde kesedaran lagi badan dah berisi..malam2 hentam makan nasi..setahun 2 nie je yang die xnak makan nasi waktu malam..tapi xde la kate xde langsung2..ade la jugak tapi once in a blue moon la..hehehe..

Okayh la itu jer..lunch karang baru nak makan..pagi nie breakfast egg sandwich je as always..heheh..

4 comments:

  1. Tentulah masakan emak yang paling sedap dan menyelerakan.

    ReplyDelete
  2. Air tangan mak ni sedapkan...
    walaupun telur dadar..kekeke

    ReplyDelete
  3. Mak masak cincai pun sedap dah nama air tangan mak kannn Falsya..
    Bila sesekali balik rumah mak LZ teringin makan macam-macam tinggal mak larat layan atau tidak, huhuhu..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...