Wednesday, December 20, 2017

:: Legoland ::

Ade la dekat 3 minggu qisya duk berzikir, “mommy, qisya nak pegi legoland boleh mommy..sonoknyeeeee”..gitu laaaa setiap hari..

So one day tuh hasben kite ajak pegi JB..alang2 ke legoland sekali katenye..nak menunaikan hajat anak dara die la kirenye..by right pegi 2nd week of december, tapi xboleh..so itu yang pegi last week tuh..sebelum hasben kite booked hotel, kite ade cakap tunggu la qisya besar sikit kut..pegi tahun depan je ker..tapi hasben kite nak jugak bawak anak dara die, nak buat cemana..mommy ikut je la..

Ikutkan kite nak bawak mak ngan abah kite gie jalan2 legoland sekali, tapi xjadi sebab abah kite ade reunion askar die and mak kite follow sekali..nak jumpa kawan lama katenye..bile mak abah kite xjadi, maka kami anak-beranak je yang pegi..

Sampai sudah kami ke legoland..dua2 stroller kiteorang duk hangkut..kang kalau bawak satu mau berebut dua beradik nie..

Ini adalah harga2 tiket untuk masuk legoland..

Sampai2 kite terus paw hasben kite topi..hikhikhik..lantakkan kaler topi tuh cemana..bukan sengaja amek kaler pink pun..janji topi tuh boleh tutup muka kite daripada terkene sinaran UV..muahhahahaa..ayat iklan sun-block sgttt..😂..

Panas woiiiiiii!!!..masa kite pegi tuh memang panas terik sesangattttt..tau x panas terik yang nak hujan..hahhh, gitu la..panas satu hal, xde angin another hal..hehehe..

Kalau korang nak pegi sana, silalah bawak kipas utk anak2, pakai topi, bawak payung..yang ade anak kecik macam kite, kalau ade stroller lebih tuh, silalah bawak sekali..tempat legoland tuh besauuuuuuu..sedangkan kite yang dah tua nie pun xlarat, inikan pulak budak2..

Bile dah masuk, xbanyak sangat ride/game yang qisya boleh main..sebab ade game/ride yang ketinggian budak kene 110cm and above..below than that xboleh main..kalau game/ride yang ketinggiannye kene 92cm and above, itu baru qisya boleh main..kadang kesian tau bile ade game/ride yang qisya beria nak main tapi xboleh main because of the height restrictions..

Xde la langsung game/ride yang qisya boleh naik..ade jugak yg boleh..

Macam nie haaaaa..kalau ride cenggini, memang kite je la yang kene accompany qisya..

Tapi best jugak sebenarnye..kite suke..while diving drinking water..gittewwww..hahahahha..



Sonok sonok sonok..hehehe..

Mommy dating dengan anak naik train..ngeee..

“Sonoknye mommy..best kan naik train”..hehee..

Senyum je die sepanjang masa..

Then bile berjalan2 lagi ternampak game nie..“qisya nak naik tuh mommy..boleh??..plissss??”..kite suruh hasben kite teman qisya..bengang je hasben kite, “ooooo, game yang memerlukan tenaga tolak kat i..yang geli2 perut semua u amek”..wakakakakkaka..

Inilah game yang dimaksud yang memerlukan tenaga tuh..kuang3..

By right qisya xlepas main nie..sebab xsampai ketinggian..tapi xbanyak pun sikit je lagi..kite suruh jugak hasben kite masuk..“xpe bawak je..i rase boleh tuh”..dah sampai turn qisya, kite nampak orang yang jaga tuh ukur ketinggian qisya..ikutkan memang xlepas tapi sebab gape tuh takat 2-3cm je, die lepaskan je..mungkin kalau gape banyak, baru die xbagi..

Daddy yang buat sorang..daddy yang tarik tali tuh..qisya duk sebelah je..hahahaha..bile dah habis, semua orang yang main keluar, tetibe dengar suara tangisan..macam kenal suara tuh..hurmmmm, sekali betul..qisya menangis..bukan sebab terjatuh ke ape ke..menangis sebab nak main lagi..kihkihkih..

Si adik buat ape???..

Si adik tido je..hahahahaha..panas ke, berpeluh ke, tidak die heran..janji aku dapat tido katenye..hahaha..

Bangun sudahhhhhh..masa die bangun nie kite tengah duduk dekat tempat playground..

Die mintak untuk lepaskan die..so kite pun lepaskan la die dari stroller..kesian pulak asyik kene ikat je kan..

Bile dah bagi lepas, dah bagi peluang untuk main dekat playground, die mengamuk2 xnak..nak main dengan stroller die jugak..

Tengok la tuh, itu je la keje die..die main tolak2 stroller die..padahal kat situ ade je slide, ade spring rider, ehh, ade macam2 lagi la, tapi main dengan stroller jugak yang dipilihnye..sampai sudah gitu..

Hurmmmm, macam mana legoland nyeah..bagi kite la..kalau nak pegi better tunggu anak2 umur dalam 5-6 tahun yang dengan ketinggian more than 110cm..itu baru worth it..baru dieorang seronok and boleh enjoy semua game/ride..and kite pun xde la nak temankan dieorang setiap kali nak naik sebab dieorang dah besar and kite just monitor je dari jauh..

Legoland nie kawasan die tersangatlah luas..kalau dah masuk, memang seharian kat dalam tuh saje..kalau yang mana amek wet & dry theme park, better sehari habiskan wet and esoknye sambung pulak dry..kalau nak buat wet & dry dalam masa sehari memang xpuas..

Kalau nak pegi, silalah buat persediaan untuk menempuh kepanasan yang terik..kesian anak2..qisya punye muka merah macam udang kene bakar..xyah pakai blusher, berjemur bawah matahari pun dah boleh buat penuh blusher satu muke..blusher original..qisya die bukan jenis yang xboleh nak berpanas, bukannye jenis puteri lilin..tapi bile masuk dalam legoland, die asyik merengek je..“qisya panas mommy”..itu je la..memang all the way, from the beginning till the end, die mintak nak duduk dalam stroller je..mujur laaaaaaa kite berdegil nak bawak 2 stroller..hasben kite dari rumah lagi die suruh bawak satu je stroller..ngeee..

Bukan qisya je yang panas, yang xselesa, kite pun sama..kite kan xboleh berdiri/berjalan lama dekat bawah matahari yang terik..bukan sebab gedik takut kulit hitam or mengada xboleh kene panas..kite nie ade migrain..xboleh kene panas..memang kompom akan naik migrain..bile dah kompom akan naik migrain kalau berjalan bawah matahari terik, memang kat legoland masa tengah berjaln2 tuh, kite dah rase migrain nak datang..and bukan takat qisya je merengek nak balik rumah hotel, kite pun merengek sama nak balik hotel dekat hasben kite..

Dengan xselesanye sebab panas, dengan migrain naik lagi, mau xmerengek..nasib baik masa kite pegi xramai orang..and xde pun nak menunggu berejam semata nak main/naik ride/game..kalau ramai, setengah jam, sejam masuk kite dah ajak keluar dah..bile migrain dah naik, stu ape bende pun xjadi..mulalah semua bende xkene..semua bende nak marah..jangan main2 wooo kalau migrain datang..kalah hormone pms..hahahahha..

Kiteorg xhabiskan pun jalan2 dalam tuh..sebab kite nak cepat2 keluar..xtahan!!!!..sakit kepala!!!..panas!!!!..xselesa!!!!..bile anak merengek, isteri pun merengek jugak, tuh yang hasben kite kate, “next time kalau nak pegi lagi legoland, kite duduk kat legoland hotel je senang..amek daily pass..boleh keluar masuk..kalau xlarat balik hotel, agak2 dah recharge memasing, masuk balik legoland”..hehee..

So the conclusion is, tunggu anak dah besar sikit baru seronok nak pegi..ngeeeeeee..

3 comments:

  1. Sekarang pun cuaca tengah panas membahang kat JDT ni.
    Dah seminggu tak ujan.

    ReplyDelete
  2. wahh..hayat kakak qisya dah ditunaikan...
    hajat mummy biler lagi??ek..ade ke..hahahaha...
    tp mmg panas pun rata-rata kawan ckp..panas terik sampai sakit kepala...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...