Friday, December 8, 2017

:: Nak Merepek2 Pasal Taska Qisya ::

Halluuuuu..yuuuhuuuuu..ade yang cuti ke arinie?..huntung lerrr..hehe..

U’olls dah breakfast?..breakfast ape kalau dah nak masuk lunch..ngeeee..
Kite breakfast ini harinie..dah lama xbreakfast cenggini..selalu egg sandwich dengan 1 jenis kuih jer..memang hari2 bekerja, itu je la breakfast kite..hari2 okayh..so hari nie tukar lain menu lain pulak..

Arinie kite rase macam nak membebel panjang pasal taska qisya..kalau nak baca, silakan..xoxo..tapi kalau xnak baca sebab panjang sangat pun xpe..no harm!..hehehe..

Sekejapan je dah hujung tahun kan..and this month would be the last month qisya dekat taska..next year dah masuk tadika dah anak dara kite tuh..

Hurmmmm, xtau nak start dari mana cite nie..kite nie kan bukan kaki complain la sebenarnye..sebab bagi kite xde bende pun yang kite nak di-complain-kan..memang la kite ade dengar few issues pasal taska qisya..tapi tah la bagi kite bende tuh macam kecik je sebenarnye..bukannye yang big issue sangat sampai tahap kene terdetik dekat hati ni, "ehh, i have to do something to fix this"..haih, malas nak layan sangat bende2 kecik..selagi qisya kat situ xde patah riuk, berdarah2, badan lebam2, dahi terkoyak ke, selagi xmemudaratkan qisya, kite malas nak layan bende2 remeh..come on, xde satu nursery pun yang perfect kut..even kite nie as parents pun x perfect jaga anak sendiri kan..

Sejak qisya masuk nursery, memang nampak sangat perubahan positif dekat qisya..before masuk taska, qisya nie jenis yang “berat mulut”..risau tuh xpayah cite la..mak pak mana yang x risau, umur qisya dah 3tahun tapi masih lagi xboleh bercakap dalam ayat yang panjang kut..nak dengar die bercakap memang susah..kite dah sampai tahap nak hantar qisya pegi speech therapy..tapi dalam pada nak hantar tuh, kite dengan hasben kite masih lagi bagi masa dekat qisya..kite cakap ngan hasben kite, kalau masuk taska pun qisya masih gitu jugek, baru hantar pegi speech therapy..but alhamdulillah, qisya baru masuk 2-3 bulan dekat taska, terus boleh nampak perubahan positif dekat qisya..bukan takat kite ngan hasben kite je yang perasan, kawan2 ofis hasben kite pun perasan..dulu anak xbercakap risau, skang nie bile mulut anak dah macam bertih jagung, ko pulak xlarat nak melayan..huahuahua..

Memang kite as parents kene protect anak2 kite..couldn't agree more!..tapi biarlah kene pada situasi..kadang kite kesian dekat principal taska qisya..anak2 sakit, ade sesetengah parents salahkan principal and teacher2..pastu bile ade satu point untuk menghentam dekat group WA, xkisah la pasal ape jenis issue pun, tuhhh dia, yang mana parents xsuke dengan management taska terus bertambah lauk dekat situ..kadang kite pelik...anak2 sakit kenapa nak kene salahkan teacher2 and principal..like seriously????..kite bukan nak backup sangat principal dengan teacher2 kat taska qisya..tapi ade bende yang kite rase xpatut la nak totally salahkan management taska 100%..

Bagi kite, kalau nak jugak la carik orang untuk dipersalahkan, the one yang u should blame is the parents yang masih hantar anak yang sakit ke taska..haaaa, kalau itu baru la logik..baru boleh diterima dek akal..nak salahkan teacher2 and principal directly jadi punca anak sakit atas dasar ape?...and sepanjang kite ade dekat dalam group WA taska qisya, xde sorang parents pun dalam WA group tuh salahkan parents yang hantar anak sakit dekat taska..pelik jugak..xberani ker sebab semua satu ofis and kenal each other..ehh, hihihihi..

Kadang kite xpaham..bukannye dieorang (principal/teacher2) yang jadik punca jangkitan and punca anak2 kat situ sakit..bukannye dieorang pembawa virus..itupun masih lagi dieorang terima anak2 yang dihantar dalam keadaan sakit masuk kat dalam taska tuh..kebanyakan taska kat luar, dieorang memang xkan terima..ko bawak la balik anak ko yang tengah sakit tuh..ko ade cuti ke, cuti ko dah habis ke, keje ko menimbun ke, meeting sana sini ke, they just don't care..sebab ape?..mungkin sebab2 mcm nie la kut gamaknye..they don't want in the end, other parents will blame the nursery, will blame them sebab anak dieorang sakit hasil berjangkit dengan anak2 orang yang sakit tadi..i don’t know about other parents la, but for me, myself, kite xnak jadi mak yang selfish..qisya kalau sakit yang teruk, memang kite xakan hantar die dekat taska..sebab kite xnak pasal anak kite, anak2 orang lain berjangkit sama..kesian weh..kesian dekat anak2, kesian jugak dekat parents dieorang sebab kene jaga anak2 dieorang yang sakit..

Kite pun keje, keje kite pun banyak..kite pun ade cuti and kite pun sayang cuti kite jugak..tapi bile anak sakit, memang kite akan korbankan cuti kite untuk jaga anak2..tahun nie kite banyak amek cuti semata2 untuk jaga anak2 kite yang sakit..starting dengan qisya yang kene HFMD, elok qisya sihat sikit, bobot pulak demam panas..pastu sambung pulak ke qisya..and ya, increment and bonus kite pun terkorban banyak sebab kite banyak amek cuti tahun nie, banyak EL..tapi xpe la, nak buat cemana..nak sakit hati pun xguna..lagipun sebab jaga anak sakit kan..

Nak kate anak sakit punca dari makanan yang taska bagi?..look, kat taska tuh ade 30 over kiddos..tapi yang sakit dalam 5-6 orang..okayh la, kalau rase sikit sangat 5-6 orang tuh, kite letak la dalam 10 orang..yang the rest kenapa x affected?..they are sharing the same meal what..but kenapa the rest xkene..pasal kebersihan pulak..kite penah masuk dalam taska..penah masuk toilet dalam tuh jugak..bagi kite okayh je..bersih la jugak..xde la kotor..itupun ade parents yang complained sampaikan suggest dekat taska untuk bersihkan taska 2-3 kali sehari..hehehe..serious kite gelak je bila baca..bersangka baik la kan..mungkin die ade OCD..mungkin kat rumah die, die mop lantai 6 kali sehari..kihkihkih..tapi kalau mop lantai umah pun seminggu sekali (kalau ye seminggu sekali), bersihkan habuk2 kat umah pun mungkin sebulan sekali, rasenye xyah la kut nak expect teacher2 bersihkan taska 3 kali sehari..hehehe..

Masa qisya kene HFMD awal tahun baru nie..seriously, kite xde pun terniat/terpikir nak salahkan taska..apatah lagi nak hentam principal dengan teacher2..sebab bagi kite, itu one of those things yang kite kene hadap bile hantar anak kat taska..something yang kite xboleh nak avoid pun..and jugak something yang management taska xboleh nak control..kite just inform dekat dalam group so that all the parents are aware and alert pasal disease tuh..itu je and no other reasonsssssss..tik tik!..

Baru nie hasben kite cakap, "nasib baik qisya xpegi taska last week"..katenye anak kawan die yang sama taska dengan qisya kene rota-virus..tapi die xde bising2 dalam group WA..tuh kite cakap dengan hasben kite..ini kalau dapat dekat orang2 yang xsuke dengan management taska, hoiii, jaga baik la principal dengan teacher2..kompom kene hentam..mau kene bullshit lagi nanti..ehh, kihkihkih..tuh hasben kite pun bersetuju.."janji ade point kan..ini la masa nak tunjukkan betapa teruknye management taska"..

Kite bukannye nak hentam parents yang kuat complain nie..xde niat pun..tapi tah la, cemana nak cakap nyeah..kalau boleh bukak la pemikiran tuh luas2..berlapang dada..parents2 yang hantar anak2 dekat situ sangat3 beruntung tau..seriously, memang beruntung sesangat..patutnye kene bersyukur sebab ade rezeki hantar anak2 kat situ..why is the because???..the because is why laaa..ahahah..okayh2, serious plis sya!..kenapa kite cakap beruntung?.

1. Sebab taska anak2 korang, dekat bawah floor korang jer which same building dengan korang..yang hanya tekan lif, pintu lif terbukak, menapak sikit dah sampai pintu taska..berapa ramai parents dekat luar sana mengharapkan benda yang sama??..allow me to answer that..ramai i tell u..

2. Pagi2 korang xyah nak kelam-kabut keluar rumah nak singgah umah baby sitter/nursery utk hantar anak2 then shoot pegi office..bile petang xyah kelam-kabut jugak nak amek anak2 kat taska..macam mana masa yang korang pegi ofis, macam tuh jugak la masa anak2 korang pegi taska..macam mana masa korang balik, macam tuh jugak la anak2 korang balik..xyah susah2 nak menyinggah memana dah..kalau menyinggah pun masih dalam building yang sama itupun sebab nak hantar anak2 masuk taska..

3. Xde nak pening2 kepala sape yang akan/nak amek anak if let say korang kene stay kat ofis..turun je bawah tingkat 2, masuk taska, amek anak, bawak naik kat floor korang..xyah pun risau nak keluarkan duit untuk bayar OT dekat taska kalau korang lambat amek anak..save x duit kat situ agak2???..ramai tau parents dekat luar sana kene spare extra money untuk bayar OT sampai kadang boleh cecah beratus sebulan sebab lambat amek anak dekat taska..keluar ofis dah lambat, dengan tetibe hujan lebat..bile dah hujan lebat, jalan pulak jammed teruk, and sampai kat taska anak dah malam..kalau bukan sebab cuaca pun, mana tau ade accident ker pokok terbalik hadang jalan ke kan..kesian dieorang kan..belum cite yang dieorang kene bermain dengan banyak perasaan setiap kali lambat nak amek anak..berdebar, kelam-kabut, pikir lagi macam mana nak hadap muka baby sitter/nursery sebab lambat amek anak..duk berkire2 duit OT dah bertambah sampai jadi berapa..

4. Korang bayar yuran dengan harga yang murah sebab yang mahal tuh dah di-subsidi-kan oleh company korang..wayyyyy more cheaper kalau nak di-compare-d-kan dengan nursery kat luar..yeee betul korang bayar pakai duit bukan pakai daun2..and korang rase korang ade hak untuk complain2..ade hak nak yang terbaik untuk anak..ye betul, u have your rights to voice up..hurmmmmm, macam nie laaaa..kat luar, even korang bayar yuran seribu pun, belum tentu lagi taska tuh perfect se-perfect yang korang harapkan..for sure ade hanky panky here and there jugak..

Sometimes orang yang ade privilege macam tuh, kene letak diri dekat tempat orang2 yang xde privilege macam tuh..selami dan fahami perasaan dieorang...ewahhhh..mungkin masa tuh baru la certain2 orang nie akan sedar yang "aku memang beruntung"..

Lagi satu, kite xsuka nak complain beria2 (walaupun kite bukan jenis yang kaki complain) mungkin sebab kite xnak nanti qisya jadi mangsa..kite xnak qisya dibenci teacher2 disebabkan perangai buruk kite..kite xnak disebabkan mulut kite yang lantang sangat bersuara complain itu xkene ini xkene, anak kite yang kene bare the cost..anak2 xsalah..they are innocent..tapi boleh jadi, disebabkan perangai kite mak 2 yang terlampau fussy sangat nie, anak2 jadi mangsa amarah, dendam, ketidakpuasan hati teacher2..ini general..xkisah la siapa dan kat mana taska tuh..

Penah la terserempak dengan kawan ofis hasben kite dalam lift..die penah hantar anak die dekat taska yang sama dengan qisya..first2 ayat die, "hantar anak kat taska bawah ker?"..siap dengan nada dengan expression muka hokeyh..sorry to say this, nada n face expression die masa tuh bagi kite sangat sombong.."hati2 la ye..anak i hantar sana asyik sakit je sampai keluar masuk hospital..2 bulan x berak..bla bla bla yada yada yada"..kite macam biasa la..melayankan je la situasi masa tuh.."owhh really?..ye ker?..kesiannye anak u"..muahahahaha..elok je die keluar lift, kite pandang hasben kite, hasben kite pandang kite..masing2 senyum bibir tercongek sebelah..hasben kite simple je ayat die, "dengar boleh percaya jangan"..kihkihkih...and sorry, i don't buy it..nak2 pasal anak asyik sakit keluar masuk hospital tuh..sebab susah kite nak percaya kata2 yang keluar dari mulut orang yang anti-vaccine..

Bile kite berborak kosong pasal kawan ofis hasben kite yang terserempak dalam lift dengan akak yang penah hantar anak die kat situ jugak, die pun cakap bende sama dengan hasben kite.."awak nak dengar boleh percaya jangan..akak penah tengok cara die treat teacher2 macam mana..sombong betul..cakap dengan teacher2 macam teacher2 tuh kuli die and die boss..akak penah hantar anak2 akak dekat banyak nursery..bagi akak, nursery kat situ adalah yang terbaik"..

Kite tau mungkin ade yang xpuas hati dengan entry kite nie..sorry in advance..kite xkisah kalau ade yang xsuke kite atau sebelum nie memang dah xsuke (kalau ade yang cenggini, kite pun xtau kenapa xsuke sebab bukannye kite penah berborak macam kengkawan..kirenye xsuke for no reason..xtau kenapa xsuke tapi xsuke la..huahuahua), bile baca nie lagi xsuke..terpulang..siapa kite untuk menghalang..kite xreti nak susun kemas2 ayat nie..and kite bukan tuju dekat semua parents..kalau ade yang makan cili, mungkin die la terasa pedasnye..

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...