Thursday, December 7, 2017

:: Mungkin Beli Bas Baru Okayh Kut ::

Hasben kite kan dah tukar kete yang besau sikit..masa kete hasben kite dah habis bayar, plan asalnye nak tukar kete kite..sebab kite selalu mengadu dekat hasben kite betapa bencinye kite dengan sesetengah netizens yang suke nak mengeji mencaci orang yang drive kete myvi..asal ade bende yang viral pasal kete myvi, hahhh, tengok la semua duk menghentam kete myvi instead of driver yang problem tuh sendiri..

Macam la kete brand lain yang kat atas jalan raya tuh berhemah nau..and macam la nisbah rakyat malaysia yang pakai myvi sama macam nisbah rakyat malaysia yang pakai ferrari..nak condemn tapi xpakai otak..bengong!..kite sampai tahap cakap ngan hasben kite, “nak tukar viva pun i xkisah”..sampai gitu sekali..sekali tah cemana, ter-usha honda jazz..ngeeee..macam mana pun kite memang nak kete yang kecik..ehhh, cite pasal jazz..before beli myvi, kite memang ade plan nak mencarik jazz yang lama tuh..sebab kite suke..comel jer..sebenarnye la kan, kalau nak tau, kite terpengaruh dengan cite adam & hawa..kan housemate hawa pakai kete jazz dalam cite tuh..masa tuh la kite nampak jazz lama tuh macam super cute!..

Penah la kite bercerita nak beli jazz lama dengan sape tah xingat..dah lama sangat dah..sekali gua kene perli weh..die siap cakap kalau die, die beli viva jer dengan nada suara perli..masa tu kite macam malas nak menjawab sangat..tapi lepas tuh macam menyesal sebab xbalas balik..bukan la balas dengan perlian macam mana perempuan tuh perli kite..cume menyesal xbalas balik dengan ayat, “ehhh, u salah paham nie..i nak mencarik jazz lama tuh sebab terpengaruh dengan cite adam dan hawa”..tapi macam ahhhh, lantak la kau nak pikir aku cemana pun..xkan semua bende aku nak kene explain..

Okayh, back to our story..

Kite siap dah test drive honda jazz masa tuh..hampir2 nak masuk booking..tapi xjadik sebab kaler yang tinggal hanyalah merah dan putih..which putih memang hasben kite dah pangkah dah..die memang xnak putih..merah pulak macam hurmmmmm..xberapa nak berkenan..nak2 pulak hasben kite when it comes to kete, die preferred kaler hitam..bukan takat hasben kite je, kite pun gitu..ngeeeeee..elok keluar dari showroom honda, kite cakap ngan hasben kite, “tapikan, dari tukar kete i, baik tukar kete u ke kete besau sikit”..sekali hasben kite cakap, die pun terpikir bende sama sebenarnye..hehe..

Ade sebab kenapa kalau boleh kite beria nak hasben kite tukar kete die..sebabbbbbbbb, dari hasben kite guna nama die buat loan untuk kete orang lain, baiklah die buat loan untuk kete die sendiri..xpaham kenapa orang tuh nak beli kete lain padahal kete yang sedia ade elok lagi..bukannye kaki merayap pun..nak berlagak ngan sape pun xtau la..pastu bile xdapat kete idaman, dan2 duk salahkan kite itu ini..kononnye kite yang paksa hasben kite tukar kete..memang pun..so what???..sakit hati lettew sebab satu2nya harapan die untuk die guna nama buat loan kete die dah xboleh nak tolong..muahahhaha..siap cakap anak baru dua kenapa nak beli kete besar2 la ape la..kete civic tuh elok lagi la ape la..ehh ehhh, tau pun..abis tuh yang kete kau elok lagi tapi sebuk nak tukar kete lain tuh boleh pulak..haihhh, kite cuma anggap die xpuas hati, meroyan and hati die bengkak sebab hajat di hati xkesampaian..hahahahhaa..LOSER!!!!!..

Ehhh, terluah pulak isi hati yang dah sekian lama terpendam..sambil2 je kan..ke entry nie sebenarnye untuk meluahkan isi hati..hurmmmm, kihkihkih..

Kete lama hasben kite memang la panjang..tapi tah la, seat belakang tuh bagi kite sempit ruangan die..bumbung kete macam rendah..senak nafas kite bile duk belakang..bile dah beranak dua nie, selagi anak2 kecik, memang xde istilah duduk depan kecuali keluar berdua..selebihnye memang manjang duk belakang jer..kite lagi rela kalau bawak kete kite sebab terasa luassssss sgt bile duduk belakang..bile hasben kite macam argue dengan kite konon ape yang sempitnye duduk seat belakang kete die..kite cakap, “ape kate u bagi i drive, u duduk belakang dengan anak2..then u’ll know”..xnak pulak..

Bile hasben kite kate nak tukar kete, die tanye kite kete ape..spec kite simple jer..kite nak belakang luas dan selesa..die punye spec, die nak keselesaan dekat driver..xkisah la janji spec yang kite nak, ade..

Then dapat la kete skang nie..alhamdulillah..

Masih lagi jadi penumpang tegar di seat belakang..tapi xpe kite suke..sebab lagi best sebenarnye duduk belakang..seat boleh recline, tempat kaki boleh naikkan ke atas..terasa datin2 sangat..wahahaha..nak tido pun serious selesa..siap boleh berselimut bagai..kihkihkih..qisya duduk dekat co-driver teman daddy..heheh..

Tapi kalau datang peel die, “qisya nak seat down mommy”..haiyoooo..bobot memang kongker satu seat die saje..bile dah bagi qisya duduk dengan kite, nak tido pulak dah..kite nak duduk depan qisya xbagi..“mommy seat down bakang (belakang)”..wah wah wahhhhhhh..halau nampak..mentang2 la kete daddy 7 seater, dihalaunye mommy duk seat paling belakang..mommy nie dah la dari seat depan kene down grade duduk seat belakang..dah duduk seat belakang, anak halau pulak lagi suruh duduk seat paling belakang..dah duduk yang paling belakang, xkan nak halau mommy duk kat bonet plak kut..hamboi hamboi hamboi..

Tengok la nie haaaa..dedua dah kongker 2 seat..kite nak duduk seat co-driver, qisya xbagi..sudahnye beralah la mommy duk seat paling belakang..haaa, irsyad memang selalu duduk dalam car seat..tapi masa nie car seat dalam kete myvi..

Hasben kite bukan la asyik nak ikuttttttt je cakap bini..bini cakap ini, ikuttttt..bini cakap ituuu, ikuttttt..idokkkkk ye..die pun ade ego die as suami, ego as a leader..kalau die rase ape yang kite cakap tuh relevant, point2 yang kite bagi ade logical-nye, baru die setuju..itupun setelah die berpikir panjang..bukan jam2 tuh terus kate okayh..die pun kene la buat calculation..mampu ke idok, boleh ke commit monthly banyak tuh..agak2 die rase die mampu, die boleh commit, baru la die bersetuju..semua keputusan dekat tangan die..

Kite xde memaksa pun..kite duk bagi idea kat hasben kite tukar family car..itupun selepas die ade cakap kate nak tukar kete lain after kete die dah habis bayar..tapi kete yang die nak tukar semuanye jenis kete orang bujang..enjin bising..kalau duk dalam kete tuh, boleh cair taik telinga sebab gegaran enjin kuat sangat..kalau berborak tuh pun suara bergegar jugek.."dari u beli kete gitu, baiklah u beli family car..i selesa, anak2 selesa..yang nak menumpang pun selesa"..

Memang la bab2 pujuk memujuk suami nie kite tersangatlah champion..hikhikhik...tapi kite bukan mintak bende yang bukan2..semua untuk keselesaan bersama..kite yang mengadap peel anak2 kat dalam kete..hasben kite die drive je..letih weh melayan anak2 dalam kete..die punye letih, die punye penat, kalah driver yang drive kete berjam2 mengadap jammed..and kalau jalan jauh, nak bawak mak abah kite pun senang..masing2 semua selesa..xde nak berhimpit2..kene pulak macam anak bujang kite tuh..yang kalau nenek ngan atok naik sekali satu kete ngan kite, mana mau duk dalam car seat die..kene pulak nenek ngan atok jenis cucu ekkk sikit je, terus amek..memang mua la budak bobot tuh..

Tapi itupun terasa macam sempit jugak kadang...kalau itu pun ko rase sempit lagi, baik ko beli bas je la..transform jadik RV..wahahhahha..gile xbersyukur ko nie kan sya..ehh, jangan salah paham..kite bersyukur sesangat tau..saje je..alahhhhh korang nie, xboleh nak gurau sikit, xboleh salah sikit..mulalah nanti ade yang nak condemn..ehhh, tetibe..wakakakakka..kayh la..xtau lah ape yang kite bebelkan nie..

1 comment:

  1. Bestnya keta baru. Tapi kan... bagus sangat tak bagi husband buat loan keta atas nama orang lain. Sebab atas pengalaman yang pernah terkena dengan darah daging sendiri. Bila dia tak bayar kau yang kena tanggung hutang sampai RM11k. Memang tak halal kan pon. Sakit hati tau.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...