Monday, January 15, 2018

:: Kisah Stroller ::

Stroller anak2 kite ade 2..satu yang bapak gabak, satu lagi anak gabak..kalau keluar memang akan keluarkan satu stroller je which for adik la since kakak dah besar and of course la boleh berjalan dengan terror sekali kan..selalunye stroller yang akan keluar dari kereta untuk kegunaan anak2 adalah stroller yang bapak gabak..

Lately nie qisya die jadi macam malas nak bergerak, malas nak berjalan..sokmo, “qisya xnak jalan la mommy..qisya tired..qisya nak seat down stroller”..adoiiii..si bobot pulak bile dengar kakak nak duduk dalam stroller lagi laaaaa die menggelupur nak duduk jugek dalam stroller..hurmmmm..selalu laaaaa bergaduh2 dengan adik die sebab berebut stroller..haishhhh!!!..nak dukung qisya, die bukannye ringannnnnnnn..badan die hantap walaupun die dah kurus dah sekarang..sape yang penah angkat die tau ler cemana berat die..huahuahua..

Walaupun ade 2 stroller tapi masih tetap akan keluar satu stroller jugak..bukannye stroller lagi satu ade kat umah, dedua stroller bawak je kehulu-kehilir dalam kete..tapi tuh la, masih jugak satu stroller yang keluar..muahahahahaha..

Sebabbbbbbbbbb, kite nie ade masalah dengan stroller..hikhikhik..kite takut part nak naik escalator..weyhhh, scary!!..die punye nervous, bukan gedik2, bukan main2 punye nervous..kalau terbalik stroller tuh cemana..haaaa haaaaa cer kabo!..ape???..bahaya naik escalator???..kenapa xnaik lift???..easy to say..tapi setiap kali nak naik lift, mesti sakit hati..sebab couple2 yang berdating lagi macam jilake die punye penat..die punye berebut tuh macam die bawak 10 strollers..kadang brother2 (bapak2 orang) yang duk menolak stroller nie siap sound dekat mangkuk2 couple yang sama naik nak berebut masuk lift sekali dengan kiteorang, suruh guna escalator..terpaksa la jugak blah walaupun muka mencuka sebab dah kene sound..serve u right!..booooo!!..ye, memang lift tuh untuk public..but be considerate la..kalau salah sorang dari couple tuh ade health issue ke, xpe la jugak..nie sihat walafiat kut..siap boleh bermesra2, berpeluk2, bergurau bergelak ketawa..ape la salahnye bagi laluan dekat yang memerlukan..kite dulu zaman bercinta dengan hasben kite xpenah terpikir pun nak guna lift kalau detim kat mall..lagi mencarik escalator sebab panjang sikit laluan perjalanan tuh..auwwww!!..wahahahhaa.

Bukan sekali dua okayh..banyak kali..penah kite pun sound/perli orang2 gini..kejadian yang selalu terjadi adalah dekat KLCC..dan selalu tuh jugak la kite dengar mangkuk2 yang bercouple2 nie kene sound kat lift KLCC..“yang bercinta pun sama naik nak berebut dengan orang yang tolak stroller..ape yang penat sangat pun xtau la..kaki sihat guna je la escalator..acah2 romantic konon..buat semak lift je..otak simpan kat umah ke?”..time tuh mmg dah up to the max weyh sebab 3-4 lift dah terlepas sebab xleh nak masuk..and lagi bengang bile nampak couple2 yang tengah berpeluk2, kepala melentok2 dalam lift..WTFcuk??!!..itu yang mulut pun dah xreti nak tapis tuh..memang xde insurance langsung2 masa tuh..

Okayh, back to my story..

So sabtu lepas kami sekeluarga pegi One Utama..qisya masih lagi dengan peel mengamuk die xnak berjalan, nak duduk dlm stroller..then teringat bumprider/buggy board yang untuk attached dekat stroller..terus kite beri cadangan kat hasben kite..so instead of qisya berjalan, die just berdiri je..

Suami, “Kan kat sini ade kedai Mamours..nanti usha la ade ke x?”..

Isteri, “Ado mmg ado tapi mahal murah yolah”..

Dah tuh..Mamours kan..jangan nak expect harga die 100-150hengget la kan..


Nie haaaaa bumprider tuh..

Dah nak beli dah pun bumprider tuh, sekali orang tuh kate stroller quinny yezz ade promo..harga sebelum gile mahal..selepas discount pun ikutkan a bit pricy la tapi kalau nak di-compared-kan dengan yang before sangat2 jauh beza..ade la dekat 700-800 bezanye..sekali pikir2, hasben kite tanye nak ker?..kite just angkat bahu, “u la..don’t ask me”..ahahhahaha..

Memang la bile try that stroller, sangat super best..very light and very smooth..berat stroller tuh 5kg je u’olls..senang gilak kalau nak bawak untuk travel naik flight..and to cut the story short, hasben kite beli jugak stroller tuh..sayang anak katenye..xsanggup tengok qisya setiap kali menangis and berebut dengan bobot..more to xtahan sabar sebenarnye..kihkihkih..

Masih pilih colour gelap..xsanggup nak amek colour pink..lepas qisya pakai, of course la bobot yang akan pakai..circle of life gittewww..xkan la kite sanggup nak bagi anak bujang kite naik stroller kaler pink..stroller nie xsesuai sgt untuk infant sebab seat xboleh recline..umur2 macam qisya sesuai la..even umur2 bobot pun kite rase macam xsesuai lagi sebab walaupun die dah jadi baby tua skang tapi masih kite rase xsesuai..satu, susah bobot nak minum susu..dua, kesian bile bobot nak tido..qisya kalau keluar memang dah xde dah minum susu botol..nak tido pun masih okayh sebab seat stroller nie walaupun xboleh recline tapi masih comfortable..ala2 hammock die punye seat..pakaikan die travel pillow je untuk support neck die..untuk dijadikan 2nd stroller bagi anak yang dah besar macam qisya, okayh la..plus, kiteorang xkisah pun yang 2nd stroller nie cemana sebab kami dah ade stroller yang sesuai untuk infant..janji 2nd stroller nie ringan dan qisya xkan mengamuk, menangis, berebut stroller dengn bobot lagi dah..

Terus assembled, terus try, terus duduk and terus guna..hahahahaha..kemain happy qisya..

Kite tolak la stroller tuh..hasben kite tolak stroller lagi satu..kite pun happy jugak sebab bile tolak tuh serious ringan gile walaupun yg kat dalam tuh xde ringan mana..hahahaha..

Sampai part escalator..

Pegi masuk parkson sebab nak belikan qisya beg sekolah pony die..sekaliiiiii, kene turun guna escalator kan..demmit!..nervous jangan cakap la..kuatkan semangat..“i can do this!!”..sekali bolehhhhh..yeayyyy, “i did it”..wakakakkakaa..mesti ade yang akan cakap kite poyo..lantak la nak cakap ape pun..sebab sepanjang kite ade anak2 and sepanjang anak2 kite guna stroller, xpenah lagi kite tolak stroller guna escalator..kalau kite keluar dengan anak2 without hasben kite, memang lift la yang kite akan guna..so part nak turun guna escalator dah berjaya..

Now part naik escalator pulak..

Dengan gaya confidentnye kite pegi tolak stroller naik escalator..sebab masa turun tuh berjaya dengan cemerlang kan..hiks..sekali dah half way thru, nervous tetibe weyhhh!!!..nak patah balik xboleh..kite hanya mampu, “ehh ehhh ehhh” jer sambil nak mem-balance-kan stroller..hasben kite xleh nak buat ape sebab die kat belakang tengah pegang stroller jugak..then out of nowhere, datang seorang hero tolong kite kat sebelah..terkejut kite..die la yang tolong pegang stroller sampai la kat atas..berbelas kali kite berterima kasih dekat die..*malu..tutup muka*

Hasben kite duk gelakkan kite, “tuh la, selama nie xnak tengok i buat cemana..lepas tuh gaya confident macam terror nau”..adoiiiii..bengong la..then kene naik lagi satu escalator nak pegi ke parking..ahhh sudah..hasben kite dah naik dah..ade la dekat 10minit kite ngan qisya kat bawah..sekali hasben kite wassap, “nak tunggu salji turun baru nak naik ke canner?”..hahahahhahahaa..

Dengan lafaz bismillahirrahmanirrahim, kite pun tolak la stroller tuh ikut ape yang hasben kite ajar..sekali alhamdulillah, it went well..adoiiiiii..nasib baik la stroller yezz tuh super ringan..itu jadi punca kite berani..kalau kite yang kene tolak stroller buzz yang bapak gabak tuh, memang hasben kite akan dapat wassap dari kite yang berbunyik, “i jumpa u dekat kereta..nak carik lift jap”..wakaakakkaakkaaka..

Terus hasben kite suruh jual stroller esprit..dah tuh anak 2, buat ape je nak kene ade 3 stroller..send kat group besties before kite open to public..kut2 ade yang nak kan since ade 2 ahli yang preggy dalam tuh..sekali diah menyahut..menggelupur die suruh hold jangan post lagi kat public..sebab die tau kalau post kat public kompom sekejapan je ade buyer..nak2 plak at the same time kite mintak tolong nana mia..lagi la xkeruan rodhi..hihihihi..xde pun plan nak post malam tuh jugak..tengah sibuk menghangkut barang2 kat ikea, diah kol tanye pasal stroller..die kate okayh la die beli la..xsampai 5 minit die wassap kate dah bank in..gile cargas..kihkihkih.

Sold to diah..hehhee..

Suami, “hurmmm, memang xkan nampak la duit jual stroller nie..i rase dah banyak bende jual, tapi macam xpenah nampak bayang duit jualan tuh..senyapppppppppp je..duit claim dental 400hengget pun i rase dah berganti banyak tahun dah tapi masih xnampak jugak bayangnye”..

Wahahahhaahhahahahahahhahahaa..wakakakakakka..itu je la ayat hasben kite kalau kite kate nak jual barang2 mana yang xakan pakai dah..yang keluar modal die, yang dapat hasil jualan kite..hahahahahaha..tapi kan, rasenye ade sesetengah isteri yang macam kite..ngaku cepat!!..sebab teringat best friend kite pun penah cakap ayat yang lebih kurang sama macam hasben kite..and disebabkan kite pun lebih kurang je ngan bini die, of course la kite backing bini die, “ahhh ko, ngan bini sendiri pun nak berkire”..dan pepatah ade mengatakan, “a happy wife, makes a happy home”..ewahhhhh..hahahahaha..

1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...