Thursday, May 9, 2013

:: Home Dec ::

Time Labour Day smpt lagi gie berdetim ngan mok mok kat KLCC..oppssss..bkn Kuala Lumpur City Center buttttt Kuala Lumpur Convention Center..romantikkan..kuikuikui..start 1.5 until 4.5 ade home dec kat situ..saje2 jalan2 survey barang2..ramai gile okayh org kat situ..

Umah kite n mok mok baru nak start renovate so kiteorg pun kene la start crk barang gak..xkan last minute baru nak beli segala..kalau millionaire xpe la jugak boleh beli lump sum semua sedepuk..last minute pun last minute laaa..tp  mcm kiteorg nie, better beli awal2 la so xterasa la duit tuh kuar sedepuk gitu..bile mok mok dh wat budget barang2 utk masuk umah nnt, mak aiiiiii, terkedu gak la tgk total..mmg sgt xmampu la kan nak beli lump sum semua brg..

Tahun nie mmg tahun nak kene pakai byk duit..byk as in byk sgt..plus ngan ujung tahun nie kite nak bersalin (insyaAllah), lagi la byk duit nak pakai.. duit renovate umah, duit nak masuk umah, beli barang2 umah, duit bersalin kite, duit beli brg2 baby..xpe2, biar bersusah2 dulu, bersenang2 kemudian..lagipun setiap anak kan ade rezeki masing2..:D

Ade jugak la jmp brg yg xlebih dr budget..ade yg ngam2 soi je ngan budget..ade jugak yg bawah budget..kalau over budget, cpt2 mok mok tarik kite..xpun kite tarik mok mok..flyers, leaflet, price list semua dh collected time first day gie..balik umah bukak balik semua..discuss punye discuss, argue punye argue, sudahnye masing2 dh capai kata sepakat..baru la membawa berkat..hehe..

Ari Sabtu lps gie balik kat home dec sana sbb dh tau brg mana nak purchase..mmg xmelilau mcm dulu la kan..kiteorg terus je gie kat booth yg mana kiteorg dh decide nak beli..sekali harga lagi turun sbb dh last day...alhamdulillah..save lagi budget..hehehe..

Kiteorg beli hob, hood ngan oven..yg itu kiteorg beli pakej..pastu terbeli fridge..fridge tuh x budget pun nak beli..tp bile tanye2 harga mmg turun kaw2 punye..bile dh murah mcm nnt takut ralat plak xbeli..sbb kiteorg mmg dh survey dh harga fridge side by side nie..yg mcm kite nak semua 3k ke atas..

hood ngan oven sama tp hob je lain skit..sudahnye hood ngan oven tuh poyo2 je letaknye pun nnt..silap2 mula2 je pakai..sudahnye duk tala hob je yg mmg sah2 akan selalu pakai..aahahhaha..eehhhh, nape harga pakej nie mcm murah je nyeah..padahal brand dh sama dh Fagor..argghhh!!!...xnk investigate..kang menyesal..


Nie plak rupe fridge side by side yg kiteorg purchased tuh..harga xyah la bgtau brape nnt kang kut ade yg kate kite nie nak berlagak ke ape kan..hati org kite xtau padahal kite xde niat pun..soo harga biarlah rahsia..nak tau gie check sendri..hahaha..kali nie nak kelainan skit sbb tuh pilih fridge side by side..xsabar nak lekat2 FM kat fridge sendri..yg bestnye, dulu time gie bercuti kat mana2 duk ingat nak belikan org FM..tp utk diri sendri xde..so skang nie kan dh menyesal..ahahaha..

Byk la sebenarnye barang2 yg jatuh harga time last day Home Dec tuh..washing machine laaa, fridge la, hob hood oven la, tv la, aircond laaa..segala2 harga turun time last day tuh sbb kebanyakan dieorg nak abiskan display set..sbbb katenye kat kedai mmg dh ade display model sama, brand sama so xkan nak display kat kedai 2 barang yg sama..hurmmmm, make sense jugak..

Kalau sape2 yg nak masuk umah baru ke, umah tgh atau nak renovate ke, rajin2kan lah pegi fair mcm nie..mmg byk brg2 yg sgt berbaloi kalau beli time2 ade fair nie..tp kalau boleh wat mcm kiteorg..first day gie survey..pastu last day dtg balik..harga kompom jauh lebih murah dr first day pegi..paling penting dieorg nie semua boleh simpankan barang kite tuh smp 6 months or sethn..kene mcm kiteorg umah mungkin akan siap lagi 4 bln..kalau dieorg xleh simpan, mana je nak cmpk semua barang2 nie..

Mudah2an la sempat masuk umah before bersalin..kalau tgh tunggu hari mmg mok mok je la yg wat keje mengemas semua yeeee..;D

25 comments:

  1. Salam sya...wah syoknya...mau juling gak mata masa first survey tu kan ...tp lega sebab dah buat calculation kan....dan yg paling best bila pi tgk2 ada lagi penurunan harga..bila sya nak masuk umah baru tu? area mana? tahniah ya sya dgn mok mok

    ReplyDelete
  2. wah...bestnya nak dok umah sendiri dah...
    takpe, nanti akak leh tolong penuhkan FM kat peti baru tu...hehehe...

    ReplyDelete
  3. bestnyer tgk barang ye...tak pe mahal ke murah, janji kiter ada rezeki lebey apa salahnyer kan....pedulik sama org selengge yg ckp2 tu kan..nnt dah bersalin nk g tgk la sya...sue siap ckp ngan akob...akob gelak siap ckp..

    "sya tu belom beranak...awak dah request awal..."kaakaakakk...

    ReplyDelete
  4. Seronoknya nak dok umh sendrik!
    Moga dipermudahkan segalanya...
    eeeee , bestnya!

    ReplyDelete
  5. Kakak puji cara Sya dan suami. Kalau Sya yg terlupa suami tarik tangan dan begitu juga sebaliknya. Lagi satu budget dah buat sebelum renovate itu yg praktikal jadi taklah membeli yg tak diperlukan..

    Cantik fridge tu kakak pun berkenan..

    ReplyDelete
  6. @intanfirdaus247 calculation ngan budget mmg penting la kan kak bile nak crk barang..xde la nnt over spend..umah lama tp bakal dibarukan..hehehe..area sri gombak gak kak..itu je yg mampu..nak beli umah yg totally new xmampu la mahal st..hehehe

    ReplyDelete
  7. @♥cikmOt♥ sama2 la kite syok nak duk umah sendri..hehehe..wahhhh, boleh2..suke2..ahaha

    ReplyDelete
  8. @syawalsimpsons selama nie duk umah mak, mak beli,kite tau pakai je..skang nie bile nak masuk umah sendri kene sendri beli makkk aiii terkejut tgk harga..hahaha..

    bg sla jemah dh chop awal2..so nnt akob dh xleh nak ngelat dh..ahahaha..

    ReplyDelete
  9. @Nad MamaZN sonok mmg sonok nad tp bile tgk harga semua brg terus xsonok..muleh gitu??..ahahahaha..

    amin3..;D

    ReplyDelete
  10. @Kakzakie hehe..kene mcm tuh la kakak..kalau x nnt, poket yg kering..hehehe..betul2..budget mmg penting..ngeee

    ReplyDelete
  11. baguih orang muda yang ada wawasanni.. hidup bahagiakan..
    akak tak pergiler maalumler tak boleh nak membeli memang tak kuasa nak gi sedihjer nanti...

    ReplyDelete
  12. cantik la fridge tu..terbekenan pulok..

    ReplyDelete
  13. seronok nie .. muda2 dah ada rumah sendiri ;)

    hurmm tang deco2 nie syok kan ;)

    ReplyDelete
  14. Babe!!! Cayalah!!
    Ada oven lg..
    Huwaaaaaaaaaaa!!
    Nak oven jgk..
    Huk3!!!!

    ReplyDelete
  15. Ahahahahaha...coml je panggil husband mok mok. Best kan kalau dapat pasangan satu kepala ni... sweet! Btw congrats ye sebab akan dapat baby dengan rumah baru... weeee!

    ReplyDelete
  16. @Cho Zila rezeki kiteorg time tuh nasib baik owner tuh nak let go murah kak..tuh yg terus beli tuh..hehehe

    ReplyDelete
  17. @Zee Suhaini kali nie nak tukar angin fridge pulak..hehe

    ReplyDelete
  18. @ieda immi rezeki sbb owner jual murah kak..hehe..kat kepala nie mcm2 dh pikir kak..hehe

    ReplyDelete
  19. @Salina@IbuAqil oven tuh poyo2 je tuh sudahnye nnt babe..mcm la aku rajin bebenor nak baked..itu semua end up akan jd deco je..ahahahah

    ReplyDelete
  20. @BeLLa de ViE comel tang panggilan je la tp bdn xcomel pun..hahahha..alhamdulillah dpt suami mcm tuh..thanks awak...;D

    ReplyDelete
  21. bestnya....kita baru nak bl umah....nt pening pala usha brg2 umah pulak...=)

    ReplyDelete
  22. Okla beli sikit2 nanti penuh la 1 rumah..
    Mcm Myra alhamdullilah sebelum kawen asben dah beli brg2 rumah, so lepas kawen cheq cuci kaki je.. heheee

    ReplyDelete
  23. @Falsya

    Ahhhh...dont care lah pasal badan tu yang penting sihat and bahagia dengan pasangan kan. Awww!! Awww!! =)

    ReplyDelete
  24. selamat mendeko rumah baru kak syaaa :)

    ReplyDelete
  25. huuuu best nya bestttnyaa

    rajinla masak lepas ni ehh

    jelly

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...