Wednesday, February 10, 2016

:: Bile Qisya Buat Perangai ::

Umur qisya as for now, 2tahun 3bulan..selama 2tahun 3bulan nie, xpenah lagi kene pukul or cubit ngan kite or somi kite betul2..kalau kene pun wat syarat jer..itupun main tepuk2 je lengan, tapak kaki ngan tapak tangan..hanger tuh takat gertak and lepuk manja je kat pampers..even kene gitu pun, die punye nangis, menjerit mcm kulit kene libas ngan batang paip je gayanye..haihh, propa sungguh!!!..kene marah pulak, once in a blue moon..itupun ngan kite je la..

Somi kite xpenah marah ke jerit ke kat qisya..apatah lagi pukul..lepuk manja pun xpenah..eventhough qisya tantrum, cranky, grumpy mcm mana pun, tetap jugak bersabar si daddy tuh..ye la, even ngan isteri yg dh tua bangka, berakal, berotak nie pun die boleh bersabar lagi, apotah laie la anak die yg kecik lg xtau ape2 tuh..
Mommy dh turun takhta duk belakang..tp bagus jugak boleh lunjur kaki baring2 kat belakang..muahaha..

Tp 2-3hari lepas la kelakar..bg kite kelakar la..time tuh tgh makan..qisya nak ipad, daddy xbg..suruh makan dulu..biasalah kalau xdpt ape yg die nak, mmg pastu semek tuh akan tunjuk la protes die..hurmm, ikut pangai sape tah..qisya pukul meja konon tanda protes smbl pandang daddy xpuas hati..

Daddy, "hurmmm, daddy beat qisya kang"..dgn nada yg lembut hokeyh..hiks..

Sekali lagi qisya pukul meja..

Betul2 kene beat ngan daddy pastu..not to say pukul la..alah, takat tepuk yg 1km/h jer pun kat lengan..qisya terus senyap dr nangis, tetibe pegang lengan yg daddy tepuk tuh, sambil mulut terkumat kamit cebik menahan nangis..air mata je yg berjurai2 smbl pandang direct ke daddy..yg xtahan daddy terus senyum pastu usap2 cium lengan anak..pujuk balik u'olls..

Mommy, "haaaa, that's it??..itu jer"..smbl gelak..
Daddy, "ye la, xde sebab pun nak marah"..
Mommy, "xde sebab?..abis tuh, pukul meja tanda protes tuh?..bukan sebab utk marah?"..smbl kite buat demo qisya pukul meja..

Daddy mampu senyum je..haih la daddy..

Sekali daddy bersuara, "die kalau org yg jarang marah, sekali marah impact die lain mcm"..

Hahahhaha..tp mmg betul la..qisya kalau wat perangai jer, kite ckp, "daddy tgk qisya nie..beat die daddy"..terus senyap pandang somi kite smbl cebek2..muahahahha..
Datin sebuk melaram..berebut shades ngan mommy..

Ngan qisya sekarang mmg kene banyak2 bersabar..dh dekat2 nak beranak nie lg la kene double bersabar..baru nie gie mitsui, qisya buat perangai..mcm2 hal..ikutkan kepala angin kite mmg dh lama hilang sabar dh..tp sebab pikir qisya xsihat, tuh yg jadik punca die buat perangai, terus urut dada mintak byk2 bersabar..sebab kalau sihat, die xbyk ragam pun sebenarnye..
Nie haaaa budak manja tuh..mcm mana la bile adik dh kuar nnt..another 1-2weeks je lagi nie..xsabar mommy..but at the same time, nervous mommy..T_T

Kite nie consider tgh menunggu hari je..tapi berjalan tah mana2..last 2 weeks gie berjalan JB ngan Melaka..last weekend gie kuala kelawang umah dak opis somi kite kawen..lepas kenduri tuh gie jenjalan kat mitsui..semua yg tau kite berjalan, semua mcm duk risau, "larat lagi berjalan nyeah padahal dh ujung2 hari dh"..katenye kalau dieorg dh xlarat dh nak berjalan..hihihihi..

Ikukan xlarat..tp sebab gie tmpt2 nak shopping kan..tetibe terus jadik larat..pastu smp umah dan2 la baru sakit pinggang sakit kaki semua smp..time tuh la melepetttttt je atas couch..time shopping lupe daratan yg diri tuh tgh menunggu hari..hakhakhak.....ngeeeee..

7 comments:

  1. hehehee..biase la nak dpt adik kan..lepas ni lagiiiii teruk ok tantrum nyer sb nak dptkan perhatian..hehehe..harap harap tak la kan ;)

    ReplyDelete
  2. mummyyyyyy....
    miss u.....
    ala,cian kak long qisya...
    sedih je muka diaaaa...

    ReplyDelete
  3. Hmmm.. gi JB kat mana tu?
    Apasal Qisya tak nak jumpa auntie ni?

    ReplyDelete
  4. Amboii dia siap nak pakai sunglasses. Hahaha !

    ReplyDelete
  5. Buat perangai manja tu falsya..
    Tahu tak lama lagi adik dia nak kuar :)

    ReplyDelete
  6. hehehe.. seronok melayan kerenah anak2 kan.. ;)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...