Wednesday, March 2, 2016

:: Lega Skit Hati ::

Jumaat lepas mmg buat hati kite tersangatlah risaunye..gie kkia utk follow up kuning hero kite..sekali naik tinggi sgt dari day before punye result..reading dari 236 naik smp 280..bile jmp nurse, kite smp speechless xtau nak ckp ape bile nurse duk bebel pasal kuning anak kite..mmg seriously speechless..

Nurse kemain risau sebab reading smp 280..takut dh smp ke dada katenye..Allah, kite lagi la risau..nurse kate kalau reading gitu, kene bawak anak pegi hospital..sah2 kene warded katenye..

Dh lepas jmp nurse, jmp doctor pulak..doctor tuh mcm relax jer..so kite pun terikut relax die..ngeeee..die kate, tinggi mmg tinggi reading 280 tuh..then die ckp, "xpe, awak monitor dulu dekat rumah, tgk esok mcm mana..esok awak pegi klinik dekat selayang baru check kuning anak awak"..bile doctor yg kate gitu, kite ye kan je la..

After jmp doctor, kite masuk jmp nurse yg sebelum tuh sebab nak bg kertas kat die..die tanye doctor ckp ape..kite ckp la doctor suruh monitor dulu arinie esok gie klinik selayang baru check lg kuning..nurse tuh dh start bebel sambil buat muke risau..aduhaiiiii, gua tersepit..terus hati nie risauuuuu..

Balik tuh terus mcm2 ikhtiar kite buat..mmg every 1 and a half hour kite duk kejut2 hero kite bgn utk nyusu..susah betul nak kejut tau..baby kalau kuning tinggi mmg nak tido jer..time tuh xde istilah kejut2 manja..mmg kite kacau aggressively..smp merah2 muke sbb marah mommy kacau..hahaha..

Nak menunggu hari esoknye, nervous sgt hati..takut kuning naik lg..

Esoknye tuh gie klinik selayang baru utk check kuning..otw tuh dh bincang ngan somi kite dh..kalau naik lagi bacaan kuning nak bawak gie hospital mana..hospital al-islam mmg xde dlm list sebab kite xleh stay..kite nak carik hospital yg kite boleh stay sekali dgn baby..xkisah la hospital private ke government ke..janji kite boleh stay..

Dh amek darah, somi kite bawak darah tuh gie lab..nervous sgt selagi xtau result..nmpk je somi kite, 

Isteri, "berapa reading?"
Somi, "turun byk dh..220"

Alhamdulillah..ya Allah, lega sesgttttttt..seriously time tuh mcm lega gileerrr..tp lega mcm mana pun xleh nak lega sgt..sebab reading kuning tuh xsmp paras normal lg..

Isnin lepas repeat lg check kuning hero kite..alhamdulillah turun lg reading die..dari 220 turun 194..
esok nak gie check lg..harap2 la reading kuning tuh dh normal..

15 comments:

  1. Sya.. u kasik baby isap gula batu.. insyaallah dpt membatu turun kan kuning..

    ReplyDelete
  2. Moga cepat sembuh, bagi minum selalu inshaAllah. Falsya ada minum jamu atau teh herba atau sup berherba ke saja nak tau kan... tapi tak penting, yang penting baby sihat dulu.

    ReplyDelete
  3. baby boy memang kuning susah nak turun tau...huarghhhh

    ReplyDelete
  4. Yang nurse tu beria ia membebel kenapa? hahahaha...bahaya tau,emosi orang lepas bersalin ni kena di jaga...kang kena post partum blues...cool...kena tenang, jangan kecoh2...cara yg doctor tu buat, betul.

    ReplyDelete
  5. sian hero awak..semoga cpt sihat yer...

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah...
    semoga baby cepat hilang kuning :)
    tak sabar aunt nak jumpa dia...

    ReplyDelete
  7. Alhamdulilah.. Insyaallah, moga kuning tu cecepat turun. Selamat berpantang sya!

    ReplyDelete
  8. nurse tak baik la buat org risau. dah baby nak kene nak buat cemana kan? kite sebagai mak ni mesti la dah usaha nak buat reading tu turun . tp tetap naik nak buat lagu mana lagi? dah la tgh pantang, stress dgn nurse mcm tu plak huhu

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah turun...

    betoi la akak dulu2 anak dpt kuning memang sgt2 risau... klu pi klinik time nak tahu result bacaan kuning tu ya ampun...debor sesangat... huhuuuu.... risau takut mcm rasa ada time tu...hahaaa...

    ReplyDelete
  10. get well soon baby ye....

    maira pun kna kuning juga time lahir, hampir sebulan. sampai kena amik drh detail kat spital utk tgk fungsi hati ngn buah pinggang.nasib la x de pape ;)

    ReplyDelete
  11. falsya, sorry nak komen.sy silent reader je.ade klinik pakar kanak-kanak dekat melawati kalo baby kuning dia boleh terus letak bawah lampu dalam stgh jam..then besok repeat balik amik darah..amik drh pg, ptg doc whatsapp bacaan kuning anak..try lah pergi sana.klinik pakar kanak-kanak desa melawati.dekat dgn saville tu.

    ReplyDelete
  12. Bbjgn bg mummy risau ye..cpt2 baik dr kuning..ye

    ReplyDelete
  13. Sya lama tak ke sini dah ada sepasang rupanya... tahniah.. tahniah...
    memang risau akak paham rasa risautu.. tapi minta Sya bersabar dan kuatkan semangat juga...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...