Wednesday, March 9, 2016

:: Pengalaman Bersalin Czer Kali Kedua ::

Yeeee..anak2 kite dua2 keluar ikut tingkap..no 3 nnt doctor dh siap ckp dh, "nnt anak no 3 awak pilih tarikh jer"..sobssss..maknenye, maknenye, yg no 3 nnt pun keluar ikut tingkap jugak..;(

Khamis, 18Feb16, kite MC sebab rase lain sgt perut..pastu bile nak bgn dari katil pagi tuh, ade keluar mcm air which dh 2-3 hari dh pun..kite just ingat discharge jer..mana la nak tau itu air ketuban..time qisya dulu dh masuk ward, air ketuban pecah sendri..gedebushhhh kuau mcm bukak pili bomba..

Gie klinik nak amek MC, doctor kat klinik kate, "air ketuban awak leaking nie..baik awak gie hospital yg awak nak bersalin..saya xboleh nak buat ape nie"..huwaaaaaa..

Kol husband kite..die suruh gie hospital terus jmp kat sana..tp die suruh lunch dulu ape2 hal sebab kite xmakan lg..ingat nak terus je ke hospital tp bile memikirkan aircond kat umah on, pintu umah kite hanya kunci grill je, balik umah dulu la..tgh makan somi kite kol..die suruh tunggu die blk keje plak dh..ishhh, mau kul 9mlm kite smp hospital kalau gitu..kite ckp kite gie dulu la ape2 hal nnt kite kol..

Dah smp hospital al-islam, jmp doctor ros..dh pulak ade adegan seluk menyeluk..xsukeeeeeeee..;(..and as expected, "awak warded la ye"..ya Allah nervousnye..ngan kite sensorang pulak time tuh..kol husband kite, terus die dtg hospital..kite la uruskan nak masuk ward sendri sbb somi kite xsmp lg..dh masuk ward, nurse suruh tukar baju..siap ade nurse yg cam kite, "akak penah bersalin kat sini dulu kan"..kite pun jawab la.."aah, dpt katil sama lagi dgn yg dulu..hahaha"..

Xlama lps tuh somi kite smp..die gie uruskan deposit utk masuk ward..bile die dtg balik kat kite, tetibe mcm lapau plak dh..kite suruh somi kite tapaukan apam balik garing ngan jagung yg ade jual kat dpn hospital nie..tgh2 menunggu somi kite beli makanan, nurse dtg nak amek heartbeat punye bacaan katenye..20minit jer..

Sepanjang 20minit tuh, byk kali machine tuh bunyik..setiap kali tuh la nurse akan datang..die amek bacaan yg awal2 nak bawak gie jmp doctor..xlama lepas tuh doctor ros muncul..

"Baby awak punye heartbeat xcantik nie..nak tunggu awak teran lama lg sebab awak xde contraction..bukaan pun baru bukak 2 cm..kite czer je la ye..risau dekat baby dlm tuh"

Alamakkkk..kite pandang somi kite, somi kite pandang kite..somi kite ckp, "xpe la nak buat mcm mana..janji dua2 selamat"..kite siap request dekat doctor ros nak full bius..dasar penakut..kihkihkih..tp doctor ros ckp xpayah la full bius..amek half bius jer..boleh kite borak2 dlm tuh..xtau nak suke ke nak takut..ngeeee..

So terus doctor ros siap2 OT..nurse pun duk siapkan kite utk masuk OT..time tuh pukul 4lebih..sambil2 tuh sempat lagi kite ckp ngan nurse.."kak, kalau nak makan apam balik tuh ngan jagung sempat lg x?"..hahahahahha..mmg jawapan yg keluar adalah tidak la kan..huwaaaaaa..by right nurse akan masukkan ubat utk berry dlm muntut..tp disebabkan last kite makan pukul 1lebih and time tuh dh pukul 4lebih, so nurse xmasukkan ubat tuh..dh digest dh gamaknye makanan kite..hehe..

Pukul 5petang, nurse dh tolak kite utk masuk OT..time tuh kite salam somi kite, and somi kite cium dahi kite..mintak maaf ngan somi kite, mintak halalkan segala2..huwaaaaa sedih betul time tuh..tp kite xterus masuk bilik OT sebab doctor ros ade emergency..die dulukan org lain sebab baby org tuh dh berak dlm perut..sementara menunggu tuh, dh start rase contraction dh..mild contraction..bile mcm lama lg nak tunggu doctor ros, nurse tolak kite masuk bilik balik..sambil2 tuh die bg oksigen..sekaliiii, "okayh dik, turn awak dh smp..jom jmp doctor ros"..time tuh dlm pukul 6lebih kut..takuttttt!!!..deborrrrr!!!!

Masuk bilik OT, sekali pakar bius, doctor farah tegur.."awak ingat lagi saya?".."ehh, mesti la ingat doctor..mana boleh lupe"..hehehe..doctor farah cucuk bius yg half tuh kat tulang belakang..urghhhh!!..ngiluuuuu..bile dh cucuk bius, doctor farah suruh kite baring..sumpah ngeri sgt tau bile kite dh baring kat atas katil tuh..

Kite seriau sgt kut2 bius xjalan lg then doctor ros terus potong perut kite..hahahhaa..nasib baik la doctor farah yg sentiasa berada disisi kite sepanjang operation tuh, ewahhhhh, memahami isi hati kite..die la duk tanye,

Doctor farah, "okayh, skang nie awak rase air mengalir ker awak rase sejuk?"..

Kite, "mengalir doctor"

Doctor farah, "okayh skang nie kat atas skit..awak rase air mengalir ker awak rase sejuk"..

Kite, "sejuk"

Doctor farah, "okayh maknenye bius dh jalan..awak jgn risau ye"..

Bile bius dh jalan, doctor ros start belah perut kite and mmg terasa perut kene potong cume xsakit jer..rase la perut kene godek2..ishhh, xleh nak cite la mcm mana rase tuh..tp mmg ngeri plus ngilu..dlm tuh kiteorg borak2 jer..borak dengan doctor farah, ngan doctor ros..

Doctor ros siap ckp rahim kite cantik..pandai kite jaga..kite pun pelik padahal kite xde la jaga mana pun dalaman kite..doctor ros kate kite boleh pegi smp 4 anak la dgn rahim cenggitu..alhamdulillah, mmg kite plan nak anak 4org pun..insyaAllah kalau ade rezeki..dh siap ade nama dh u'olls..kalau lepas nie pmpn, kite nak letak nama Nur Qhaira Sofea..nama anak laki, somi kite pilih..ewahhhhhhhh, ko sya..baru 21hari pantang kut..ghelenyaaaaaaa..bighoh..wakakakakkaa..

Sekali tgh borak2, terasa doctor ros tekan sambil tolak perut kite dari atas, kuat jugak la..sekaliiii, "uwekkkk uwekkkk"..semua ade kat situ semua jerit.."alhamdulillah..hensemnye awakkkkkk"..terus menangis kite..sedihhhh..si cengeng kan..mmg xsah la kalau x nangis..pastu doctor ros tunjuk baby kat kite.."okayh, nie baby awak..cube awak bgtau, boy ke gurl".."boy doctor"..lagi meraung kite lepas tuh smpkan doctor farah kene lap2 air mata kite..

Then doctor farah tanye, "awak nak saya tidokan awak ker?..tapi awak nmpk kuat..xpayah tido la ye".."aah la doctor..saya rase okayh lagi nie..xpe la doctor..xpayah la tidokan saya..saya okayh"..so xjadi la doctor farah nak tidokan kite..tp kan bile nurse nak alihkan kite, ngeri tgk kaki sendri..ye la bawah pinggang ke bawah dh xrase ape..so bile nurse duk alih2kan kaki kite, and happened to be kite nampak kaki kite, kite jadik takut tetibe sebab kite rase itu mcm kaki orang lain..mcm kaki tuh bukan sebahagian dari badan kite..nmpk scary..serious xtipu..

Dah settled jahit&tampal perut kite, nurse tolak kite kat luar..nmpk la baby ngan somi kite..huwaaaaa..sedih..xtau kenapa tp sedih sgt..

Ehhh nnt kite cite lain la..dh panjang sgt nie..mcm la korang nak baca kalau panjang sgt..silap2 entry nie pun korang skip skip baca ujung2 jer..wahahaahhahahahaha..

P/s : ade yg tanye berapa kos bersalin kat hospital al-islam kg baru..kite xnk bgtau sebenarnye..kang ade org ckp kite riak ke ape ker..tp kite bgtau je la ye..utk info sape2..and please, baca tanpa ade prasangka buruk..bil kite saje 7k..itu sebab czer..plus baby kene masuk ward automatic 1k kat situ..8k lebih la plus minus..kalau normal murah jer..1.8k je dh lepas..ikut pakej la..tp xde la mahal mana pun bg kite..nie kite nk nasihat..kalau nak bersalin kat situ, better simpan duit utk czer..walaupun sebelum nie anak 2-3 bersalin normal, better sediakan duit lebih utk cost czer..coz we never know what will happen kan..mana la tau anak kali nie kene operate, dh menggagau nak crk duit utk bayar bil czer..mcm yg jadik dgn katil sebelah kite itu hari..itu bersalin normal tuh..bising bil mahal..kite nak tido pun xsenang sebab laki die duk memekak2..kite siap ckp ngan somi kite.."belum dpt bil mcm bil i lagi..mau smp ke kementerian kesihatan die bising"..hahaha..itu saje la nasihat ahkak atul..sekian..

14 comments:

  1. dah ras asemua nyer! sama jugak akak..paling tak tahan bab kaki tuuuu macam ehhhh ni bukan kaki aku nie!! huarghhh..so scary!

    ReplyDelete
  2. baca citer falsya ni akak jadi seriau..terus ngilu kat perut...arghhhh

    ReplyDelete
  3. Ngilunya kakak membayangkan kena bius separuh badan tu Falsya.
    Tapi bagusnya Falsya kuat macam kata Dr. Farah tu. Tak payah tidurkan dgn ubat. Alhamdulillah.. dah dpt sepasang pun dah. Tunggu next pulak ye sebab kata nak 4:)

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah...yg ptg semua selamatkan....
    siapa yg biasa bersalin private mcm pusrawi..al islam mesti tau bil utki czer mmg mahal...kalau pusrawi cecah 15k sis utk czer...akk bersalin normal last hari tu dekat aish pun dah 3k lbh...

    ReplyDelete
  5. falsya, aduh aku plk rasa ngilu kat perut ni...

    sebenarnya dah lupa sakk=it beranak luth, tp bila kau cerita tngok kaki x rasa apa, mcm kaki org lain... aku plk rasa takut...

    ReplyDelete
  6. bila ingt balik..adoii sakitnya
    itu je mampu cakap

    ReplyDelete
  7. tetiba rasa nak beranak hahahaha
    samalah masa bersalin ke faez..masa diaorg angkat jue rasa mcm takde kaki..hahahahaha
    insaf kejap pikirkan keadaan org lumpuh hahahaha

    ReplyDelete
  8. kite tunggu masa je la doc bagi tarikh. 3 kali noks czer. gi gomen rasanya mesti doc suh ku ikat dah huhu

    ReplyDelete
  9. hehehe.. takde skip baca punya.. ;)
    Akak takde pengalaman bersalin czer.. memang berdoa dan berharap bersalin normal sebab akak ni buas sikit.. huhuhu..

    ReplyDelete
  10. falsya..
    seriau baca..
    tutup2 mata sambil baca ni sbb membayangkan
    takuttttt
    tak penah rasa kena czer
    takutttt lg skali!

    ReplyDelete
  11. rasa debaran yang melanda..ala tak dapat makan apam dengan jagung tuh..aduii..
    yang penting semua selamat kan..rezeki anak2 falsya dapat bersalin mahal..takpe..rezeki masing2..

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah... baby mommy selamat. Seronok nye dpt baby baru...

    ReplyDelete
  13. hi..tgh scroll2 pengalaman cser org yg latest..terbaca blog awk..hihih sy pon anak 1st cser. ni second ni, tak pasti lagi kena tunggu surat & doktor pakar nak jumpa utk MOD..nak normal pon nervous (takde pgalaman) nak cser lagiiiiii nervous sebab..yelah perasaan bius tu jalan ke tidak.. Allahuakhbar cemas. btw salam kenal :-)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...