Thursday, June 16, 2016

:: Acar Ikan Masin ::

U'olls penah dgr x acar ikan masin..to be honest kite baru first time dgr..and baru first time rase..acar buah selalu la dgr, selalu la rase..mmg dh jadi favorite dh pun..makan acar buah dgn nasi beriyani ke, nasi minyak ke, perghhhh, terangkat weyh..

Tau pasal acar ikan masin pun sbb datin (pesuruhjaya sumpah) yg bgtau..kebetulan datin jual acar ikan masin..tgh2 borak datin duk bgtau ingredients-nye..dgr ingredients pun mcm ehhh, mcm sedap jer..nak2 pulak ade cili api kan..falsya dan cili api berpisah tiada..kihkihkih..masa tuh nak imagine mcm mana rupe acar ikan masin pun xleh nak imagine..sbb xpenah tgk xpenah tau xpenah rase..

Terus kite ckp ngan datin, "saya nak 2 bekas la datin"..2 bekas tuh bukan utk kite sorang..satu letak umah mak kite..satu letak umah kite..

Nampak x nampak x..nak jugak cuba tuh  kan..nampak x perangai joyah meninggi tuh..hahahahaha..heiii, makanan baru haruslah cuba..at least nnt bile org tanye, "penah makan x acar ikan manis?"..tanpa segan silu, boleh jawab dgn lancar selancar traffic waktu cuti sekolah, "ye, ye, saya penah rase"..gituuuu..hahahaha..

So semalam kite jumpa datin, datin kate acar ikan masin dh ade..masuk je bilik datin, mak aiiiiii, bau die menusuk ke hidung hokeyh..sedap gile bau die..serious terliur2 kite..ehhh, kite xtipu tau..terus xsabar nak balik umah nak rase..dlm kete otw balik, lg la die punye hazabedah..makngaiiii, menguji betul..ngan jalan jammed merata, ngan bau acar ikan masin dh naik dlm kete..perut dan2 buat konsert..it kills me!..

Buka je puasa, terus rase.."ehhh, not bad jugak la..sedap"..serious sedap..rase la pedas die, manis die..time sahur kite bg somi kite rase..die pun ckp, "ehhh, sedap jugak la..not bad"..
Serious sedap u'olls..xtipu..mmg sedap..cukup masin cukup manis cukup masam cukup pedas..makan dgn nasi panas2 semata pun sodap weyh..kalau time sahur u'olls kesiangan kan, makan acar ikan masin nie dgn nasi pun lepas dh..silap2 boleh bertambah nasi u'olls..somi kite kate dh pedas, tapi kalau ikut pedas kite xpedas sgt..

Kalau yg mana kuat pedas, nak lg pedas, gigit je cili api tuh..kite punye tahap kepedasan jgn la di-compare ye sbb lidah kite nie dh tahap tebal dh..somi kite dh berulang minum air bergelas2, kite steady lagi..

Isteri, "pedas sgt ker?"
Somi, "pedas la..ini pedas, yg itu pedas..bile dh bergabung semua lg la pedas"
Isteri, "nape i xrase pedas pun..peliknye..ape yg pedas tah" 

Seriously kite smp pandang somi kite pelik..ape yg pedas sgt xtau la..sbb kite xrase pedas pun..somi kite yg xtahan makan pedas ke atau lidah kite yg dh immuned dgn pedas2 nie sampaikan pedas pun xleh nak rase..parok parok..

Tapi tuh la, masing2 ade rase masing2 kan..tp bg kite mmg sedap la..
Dh terpampang ramuan kat situ..siap ngan no tepon sekali belanja..;)

Makanan yg sedap haruslah dikongsi bersama..this acar ikan masin really suite with my taste buds..kalau u'olls nak rase, boleh la try contact datin raihela..nazra tuh anak datin raihela..phone no kan ade kat atas tuh..so can contact either one of them..delivery mcm mana kite xsure percaturannye..tuh kene tanye datin la..hehhehe..

Try la u'olls..sedapppppp..makan ngan nasik panas2..perghhhhhhhhh!!!!!!

8 comments:

  1. acar ikan masin kat tempat akak glemer ni... sedap... klu mkn time sahur mau bertambah nasi...hehe

    ReplyDelete
  2. pernah mkn sedap...tp acar buah kita tk mkn..hehe...FIL suka buat acar buah tu

    ReplyDelete
  3. Sedap ni, selalu makan bila ada kenduri kahwin. Hehehe

    ReplyDelete
  4. Jgn-jgn en abe Falsya tergigit cili apinya tak:)
    Kakak tak pernah jumpa lagi kalau ada nak juga kakak beli.

    ReplyDelete
  5. First time jugak dengar pasal acar ikan masin ni. Tak pernah makan lagi. http://diarimommymuhaimin.blogspot.my/

    ReplyDelete
  6. telan air liur baca .. sebab tak pernah lagi makan...

    ReplyDelete
  7. err tak pernah dengar lagi. tapi dapat terbayang kalau masin+manis+masam+pedas bercampur dah boleh menjilat jari dah tu

    ohh awak kerja dengan datin tu ke? :D selalu kalau orang sesat kat opis kita carik commissioner for oath kekadang kami rekomen ke block c. and lawyer tempat kita pun selalu ke sana . hehehe

    ReplyDelete
  8. Nmpk mmg sedap....mcn akk acar buah akk xmkn...xthula kly yg ikan masin ni mkn ke x..tp nmpk menggiurkan...haha

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...