Tuesday, June 21, 2016

:: Tips Mudah Tidurkan Baby ::

Kadang geram je kan bile anak buat peel xnk tido padahal mata tuh dah sembab2, dh layu2 nak tido..tp kemain duk menahan mata xnk tido..haiyooo, kalau mommy, mommy tidooooo je tauuuu...nak2 pulak kalau dh masuk dlm buaiiii..ade pulak yg tukang mengenjut buaiii..lagi la heaven..mau mommy tido xsedo2 5-6 jam..kihkihkih..

Kite dh guna tips nie dari zaman anak2 buah kite lg..skang nie buat ke anak2 sendri pulak..so far menjadik la..

Kite buat mcm mana?..kite duk usap2 kepala die smp la ke batang hidung..mcm kat fb kite tgk dah viral la tp dieorg guna kain ke tisu tah..kite guna jari2 jemari jew..hihihihi..

Start from ubun2 baby lalu ke batang hidung smp la ke hujung hidung..jari hantu buat yg laluan ke batang hidung, yg the rest main2 lalu kat mata..
haaaa, like that la..

Tp buat la slow2, dgn penuh lemah-lembut dan kasih sayang la ye ibu2..jangan la korang buat kasau2 nau..duk tunjal2 muka anak tuh..mana la tau anak mengamuk, pastu teringat pulak si falsya ade share tips nie..alih2 xjalan plak kat anak u'olls..geram ngan si falsya sbb tips xjadik , dgn anak pulak makin kuat ngamuknye, tuh yg muka anak kene tunjal tuh...wakakakakaka..

But i believed semua ibu2 kesayangan kite xkan buat gitu ke anak kan..kan kan kan..hahahaha..kalau ade meh kite tunjal seround muke u'olls..nengok sakit ke idok..

Time anak kite mengamuk, xde pulak kite try sbb tgh mengamuk kan, x jalan rasenye de tips tuh..bg puting pun duk mengamuk lg..kite try bg relax anak dulu..agak2 anak kite dh relax, try sumbat puting..bile die dh boleh menerima puting, tepuk2 badan die..pasang zikir kat henfon..smbl2 sebelah tangan duk tepuk2 anak, tangan sebelah lg buat tips tuh..sekejapan je dh tido..tp even dh pejam mata, kite akan continue buat smp la kite rase anak kite dh betul2 tido.. 

Even anak kite xmengamuk2 pun, tengah tenang tp duk menahan mata dari tido, lg senang nak buat..within a split second dh gone..hahahaha..senang keje mommy..cepat mommy boleh tido..

Try la u'olls..dgn anak2 kite tips tuh menjadi la..tp xtau la dgn anak2 u'olls cemana..ye la, lain anak kan lain ragamnye...ngeeeeee...

7 comments:

  1. Kiter kalau kene belai mcm tu pun tertido..kekekee..

    ReplyDelete
  2. boleh try untuk baby baru nanti. anak anak I memang ada problem tidur malam T_T daripada kat spital , balik rumah , habis pantang sampai dah besau panjang asyik taknak tdo je. lagi lagi si maira dh dapat kaki

    ReplyDelete
  3. Betul... kakak dulu pun buat macam itu
    Bila kita gosok-gosok nanti lama-lama mata dia kuyu terus lena..

    ReplyDelete
  4. ooo ada video viral ye..
    saya selalu tepuk punggung anak & usap kepala dia..lama-lama dia macam khayal..tidur

    ReplyDelete
  5. boleh la try kat mirza, tapi mirza peel dia, kalo nak tidokan dia kena zikir, berenti zikir, melalak, zikir je, terus diam melalak dia..hahahahhaha...macam2...kadang2 mak pak dia ni penat jugok berzikir, tak tido2 pon, bila berenti, melaka, macam kena belasah...

    ReplyDelete
  6. Memang cepat lah lena kan kalau buat gitu. Heheh

    ReplyDelete
  7. baby kite senang nak tidur kan. tp nnt boring2 kite try. ala2 massage la kan. hiks

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...