Monday, August 14, 2017

:: Resepi Ayam Hurmmmm, Tiada Nama ::

Serious kite xtau nak letak tajuk ape dekat resepi ayam kite nieh..ketandusan idea..ngeeee..

Since, hurmmm, xde la ramai but ade la yg request resepi ayam nie, so kite pun share la..

Okayh, kite start ngan ayam dulu..

Xkisah la korang nak guna part ayam ape pun..kalau kite, ofkos la thigh or drumstick..tp disebabkan kite on diet xmakan malam, maka part chicken breast jadi pilihan utk kite masak sbb hasben kite die mmg makan part chicken breast..

Ayam tuh korang sebatikan dengan paprika, black pepper and garam..gaul2 bagi sekata rase ke keseluruhan ayam..

Then panaskan pan, letak butter, masukkan ayam tadi..
Cenggini la caranya..

Goreng smp ayam tuh masak..then bile dh masak, angkat letak tepi..

Part kuahnya..

Itula bahan2nya..chicken stock tuh bancuh dengan air panas..dalam 2-3 sudu besar pun dh cukup..secawan je pun dh okayh..kalau xde chicken stock boleh tukarkan ngan chicken cube..ooo jap ade satu bahan xde dlm gambau..bawang putih 4-5 ulas yg dh dicincang2..huahuahua..

Guna pan yg sama menggoreng ayam tadi..gorengkan bawang putih..agak2 dh garing sikit, masukkan cooking cream..nak guna susu biasa pun boleh..kite guna cooking cream tuh sbb mmg dh ade dlm fridge..sukatan?..ikut la korang nak letak byk mana..kalau nak kuah byk, letak lebih..xnk kuah byk, letak sikit je..ikut rase memasing..kite selalu agak2 je..

Then masukkan air chicken stock tadi..letak pulak parmesan cheese dlm 2-3 sudu besar..kacau bg sebati then masukkan broccoli dgn capsicum..korang nak letak sayur lain yg korang rase sesuai pun boleh..kite asalnye nak masukkan bayam tp gie market, bayam xde..kihkihkih..tuh sudahnye letak broccoli dengan capsicum..

Letak la black pepper sikit..letak dried thyme..kite ade la jugak letak dried rosemary sikit..kite xde letak garam ke or ape2 perasa sbb rase die dh okayh..rase tuh dtg dari parmesan cheese ngan chicken stock..tp boleh je kalau nak tambah perasa atau garam..tekak memasing kan..

Jangan kacau lama sgt sebab nanti nak kene bakar dalam oven..then letakkan ayam yg dh digoreng tadi atas kuah nie..

Mcm nie..

Kalau ade minyak dari ayam tuh, curahkan sekali..lagi sedap..pastu masukkan dlm oven, bakar selama 20minit with temperature 180degrees..

Dah masak then keluarkan la..
Siap!!!..bile dah siap apo laie, dig innnn!!!!
Nie first time kite masak..hasben kite puji die kate sedap..tp kalau kuah tuh dipekatkan sikit lagi sedap..so maybe lepas nie kite boleh kurangkan cooking cream and air chicken stock..or maybe letak air tepung jagung dlm sesudu dua sudu kecik kut..

Makan dengan ape?..hurmmm, tah la..hasben kite makan gitu je..hehee..

3 comments:

  1. Wahhh boleh try buat macam ni nanti. Selau blur nak masak apa, menu yang sama jemu jugak. Heheh :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...