Thursday, August 17, 2017

:: Nicely Cooked! ::

Malam tadi kite rebus siap2 quinoa..then bile dah sejuk, masukkan je dalam fridge untuk buat bekalan lunch hari nie..

tadaaaaaaaaa...nicely cooked!...

Cara2 nak rebus quinoa nie, 1 cup quinoa + 2 cups water..masak dalam api yg medium pada awalnye, then bile dh menggelegak air, decrease api tuh..masak selama 10-20minit..agak2 quinoa tuh dah absorb air, tutup api, then tutup periuk dengan lid..steam for about 5 minutes, then open the lid, let the quinoa rest..

Ade yg tanye mcm mana rasenye quinoa nie..hurmm, canner nyeah nak bgtau..rase mcm kekacang..lembut2 gitu...masih boleh la kalau nak telan..mcm makan baked beans without gravy..hurmmm nak terangkan pun mcm susah..u'olls try la baru tau..huahuahuahua..

Kite beli yg mcm nie..
brand yg sama..harga???...hurmmm, dalam 30lebih kut..lupa dah..tp gitu la regenye..

So pagi2 tadi lagi kak atul dah bersilat dekat dapur nak masak salmon pulak..melotup2 dapur kak atul..garang betul salmon nie..hahaha..
Inilah bekalan lunch kite utk hari nie..ehhh, tapi nie hasben kite punye..kihkihkih..

Bilas pulak dengan infused water..
healthy x healthy x???..healthy sggtttt kan...hahaha..

Semoga kak atul istiqomah..skang nie pun tgh pikir esok nak masak ape pulak..kalau xbuat, nanti kang hasben kite perli2..mesti die akan ckp, "mana salmon??..mana ikan ape tuh?..ayam mana?..kate nak masak..poyo je domok..semalam beria2"..hahahhahahaa..

4 comments:

  1. Sedapnyaaa kak! Eat clean sangat tau macam ni :)

    ReplyDelete
  2. Moga terus istiqamah.. hehehe..

    ReplyDelete
  3. In shaa Allah boleh istiqamah... Doa hati kuat... Hiii...

    Jemput jalan ke blog saya...

    https://sihatbertenagabyfarhah.wordpress.com/2017/08/13/pengalaman-puan-yaya-naikkan-hb/

    ReplyDelete
  4. Eat clean sekali diet la ni? Takut gemoks eh... Hehehe...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...