Wednesday, September 27, 2017

:: I'm A Proud Mommeh!! ::

Jap jap..sebelum tuh kan, kite xpaham kenapa skang nie baru nak viral lagu baby shark..padahal lagu baby shark tuh kemain lama dah..kepala kite nie dah lama dah duk terngiang2 lagu baby shark..and kalau baby2, bebudak nak menari lagu baby shark, memang nampak comel sesangat..geram je nengok..kalau mak bapak yang melayan anak menari2 lagu baby shark nie pun kite xde masalah sebab kengkadang ade parents yang kene paksa dengan anak2 untuk nari lagu baby shark nie (kite la parents yg kene paksa tuh..wakakaka), and kengkadang nak bagi anak2 lagi excited, mak bapak pun menari sama..tapi kalau anak2 xde, xde pun kate nak buang tebiat nak menari sesuka hati je gitu..

Tapi yang kite xleh nak terima, orang2 yang dah tua bangka duk menari lagu baby shark yang xde langsung kelibat anak2 kecik..ade kite tengok video pengantin nari lagu baby shark..adehh..masalahnye, bukan kite je yg menyampah tengok bile orang2 tua nie duk menari baby shark..ramai kengkawan kite pun sama..malam tadi, hasben kite ade bagi tengok video orang2 ofis die duk menari baby shark masa ape bende tah..astaga, ape jadah nari lagu baby shark..korang nie keje kat corporate company kut..sangat la tidak kene..kalau nak sangat nari, silalah nari lagu chicken dance..semenggah ler jugek walaupun memang xkene pun..banyak je lagi movement yang nak bagi semangat sebelum start sesuatu majlis..but why baby shark???!!!!!!!...

Okayh dah..terluah dah isi hati..

Qisya nie kan, senang nak influence die (harap2 kalau berkekalan sehingga ke besau, biau ler senang di-influence dengan perkara2 yang baik..amin), senang nak motivate die..example, masa memula masuk nursery dulu..hari2 kene cheer her up, hari2 kene motivate die, hari2 kene brainwash die, hari2 kene cakap yang die dah big girl..big girl cannot cry..qisya good girl..hari2 okayh..ade la jugak sebulan dua..then lama2 die dah okayh dah..
masa nie die tengah marah sebab kite xbagi die bergerak..hahahahha..tengok la tangan kemain genggam menahan marah..tengok muka die pun dah tau ade bende yang die xpuas hati masa nie..kihkihkih..tapi tapi tapi kenapa yang belakang tuh buat muka mcm nak kene gomol...gerammmm je..suka nau merosakkan gambau..haishhhh..believe me when i say that until now we don't have a decent family photo..*sigh*..bile anak2 dah okayh, apaknye buat pangai..bile apaknye buat pangai, anak2 pun ikut buat pangai muka xsemenggah...hahahaha..

Skang nie kite dah berjaya diaperless kan qisya..yeayyyyy..bukan 100% la tapi..90% je..skang nie siang dah xpakai pampers dah..malam nak tido je pakai..belum ade kekuatan nak bagi die xpakai pampers masa malam..kalau nap sekejap masa petang ke tengahari ke xpe lagi..malam tuh je xberani..tilam kite tebal dan berat weh..xdaya nak hangkut turun bawah jemur kat luar pastu nak angkat balik naik atas..memang xterangkat..

Sebelum2 nie kite ade cubaan nak potty train die..selalunye akan buat masa weekend la..nak amek cuti semata2 untuk potty train anak macammmmm hurmmm, xpe la kut...weekend je sudah..tapi xberjaya sangat..kalau nak berak, mengamuk2 nak pakai pampers..letih mulut ajak berak dekat toilet pun xnak jugak..kite siap belikan ,

potty training seat lagi utk qisya..

Pun xnk juga..letih mujuk..kesabaran kene penuh di dada..die terkencing kat carpet pun hanya mampu tarik mafas panjang2..dah la carpet kite tebal..jenuh nak mencuci wehhhh.."sorry mommy..qisya x sengaja"..hurmmm, "xpe mommy xmarah"..adehhh..

Skang nie tidak lagiiii..yeayyy!!..hahahah..weyhh, rasenye mak2 yg dah berjaya potty train anak mesti die punye happy lain macam..bangga die lain macam..macam anak tuh dah graduation je gayanye..kihkihkih..

Kite potty train qisya memang drastic..memang betul2 cuti 3 hari lepas kite train-ed die..sebelum cuti kite dah psycho die, dah brainwash die, dah motivate die..hari2 setiap masa setiap jam..hasben kite pun sama gitu jugek.."qisya dah big girl..big girl xboleh pakai pampers..mommy xpakai pampers pun..kan mommy dah big girl..semua xpakai pampers..baby je pakai pampers..baby tuh kecik lagi"..

Cuti start hari jumaat, lepas mandi pagi tuh, memang kite xpakaikan qisya pampers dah..setiap masa kite ingatkan die.."qisya nak kencing cakap tau..cakap, mommyyyy, qisya nak kencing..okayh?" and setiap setengah jam and setiap sejam kite akan tanye..alhamdulillah kat umah kite berjaya..tapi bile kat umah nenek, die kebocoran sekali..umah mak lang qisya hampir2 kebocoran..ahahaha..masa kebocoran kat umah nenek yg kelakar..kakak kite cite, tau2 je nampak qisya nyorok bawah meja makan sambil pegang singlet atok..bile tanye buat ape kat bawah meja, "qisya nak kencing"..rupenye die sempat capai singlet atok buat alas nak kencing..wahahahhaa..bertuah punye anak..then bile die nampak atok pakai singlet, die gelakkan atok sebab ingat atok pakai singlet yang die buat lapik untuk kencing tuh..adehhhh..anak oooo anak..hehehe..
qisya qisya..hehe..

Part kencing dah berjaya..bile die kencing kat toilet, settled je, kite ngan hasben kite bersorak2.."wahhh, power la qisya...anak mommy dah big girl laaa"..wakakaka..memang setiap kali hokeyh..kene bagi semangat sikit..kihkihkih..part nak berak tuh kite pening kepala..camner leeee lahai..tetibe ternampak qisya berdiri kat belakang couch..itu memang port die nak berak tuh.."qisya nak berak ker?"..aah katenye..meloncat kite amek qisya bawak die pegi toilet..mulanye die xnk..nak pampers.."ehh, tapi qisya kan dah big..big girl xberak dalam pampers..big girl berak kat toilet..kan mommy dah belikan seat untuk qisya..cantikkkkk"..die pun melayan.."cantik ke mommy..mommy beli untuk qisya?..thank u mommy..qisya nak bawak ipad boleh?"...comelnye lahai..haaa, berak nak bawak ipad?..bawak la qisya oiii, janji nak berak kat toilet..mihmihmih..

Skang nie dah pandai dah..nak kencing ke nak berak ke semua kat toilet..pegi nursery pun dah xpakai pampers dah..semalam amek qisya kat nursery tanye ticer die ade kebocoran x..xde katenye..qisya sendiri cakap nak kencing..yeayyyy!!!..mommy is happy!!!..
am so proud of u baby girl..muahhhxx..

Lega dah hati sebab qisya dah diaperless..skang nie tengah mencarik cadar plastic untuk nak potty train anak tido malam..ade kite ternampak dekat fb tah sape tah yang jual..kene tanye balik..ngeeeee..

3 comments:

  1. salam dear...rindu je nak tinggal comment kat sini..lama tak menaip ni...mmg mencabar bg seorang ibu mommy mummy mama mak ummi nak ajar anak potty train ni..tp alhadmulillah qisya ok..tp part nak poo2 tu sebijik mcm izz sebok nak poo dlm pampers..hahahha..sekarang tak lagi

    ReplyDelete
  2. sama je mcm kisah masa akk potty trained aish...aish lama la skit tang berak nak pakai pampers tu..alahai...hahahaha..skang dah senang..berak sndiri dah kat toilet...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...